Eskişehir’de, corona olup olmadığının tespiti için yapılan, PCR test sonuçları karıştı. Pozitif olup negatif denilerek evlerine gönderilen corona virüslü hastalar evlerinden toplandı.

Eskişehir Şehir Hastanesi’nde geçtiğimiz Perşembe günü yaşanan olayda, PCR testi için hastaneye giden 180 kişinin test sonuçları karıştı. Sonucu aslında pozitif olan hastalara negatif olduğu bildirilerek evlerine gönderildi.

Test sonucu aslında negatif olan hastalara da test sonuçlarının pozitif olduğu söylenerek ya hastaneye yatış işlemleri ya da gerekli ilaçları yazılarak evlerine gönderildiği öne sürüldü.



BİLGİSAYARA VERİ GİRİŞİNDE HATA YAPILDI

Corona virüsü testi için numunelerin 90’lı gruplar halinde işleme tabi tutulduğu öğrenilirken, test sonuçlarının girildiği programda ‘tümünü pozitif olarak işaretle’ ya da ‘tümünü negatif olarak işaretle’ seçeneklerinin mevcut olduğu, testlerin sonuçlarını sisteme giren görevlinin 90’lı bir grubun tümünü pozitif, 90’lı diğer grubu ise negatif olarak işaretlediği öne sürüldü.

Sisteme bu şekilde yanlış veri girilmesi sonucu vatandaşlara da yanlış bilgi verildiği iddia edildi. Bu durumda pozitif olan kimi hastalara ‘negatif’, sonucu negatif olan şahıslara da ‘pozitif’ dendi. Test sonuçlarını kontrol etmesi gereken hastanenin test işlerinden sorumlu başhekim yardımcısı ve Halk Sağlığı Başkanlığı görevlisi çarpıcı sonuçları fark etmedi.

YANLIŞLIK FARK EDİLDİ, HASTALARA ULAŞILDI

Yapılan yanlışlık olaydan yaklaşık 3 saat sonra anlaşıldı. Test sonuçlarının karıştığının anlaşılmasından sonra hastalar filyasyon ekipleri tarafından tek tek aranarak durum kendilerine iletildi.

Test sonucu pozitif olan hastaların evlerine filyasyon ekipleri giderek gerekli kontrolleri yapıldı. Durumu iyi olmayan hastalar, ambulansla hastanelere kaldırıldı. Durumları iyi olan hastalar ise karantina altına alındı. Bazı hastalara ise olaydan bir gün sonra ulaşıldı.

Bu süre zarfında test sonucu aslında pozitif olup negatif olduğu gerekçesiyle eve gönderilen hastalar, hastalığı da birçok kişiye bulaştırdılar.

DURUMU AĞIRLAŞANLAR OLDU 

Yapılan hatada, test sonucu negatif olduğu belirtilerek evine gönderilen corona virüslü hastalardan bazısı ise durumlarının ağırlaşması üzerine tekrar hastaneye gitmeleri üzerine test sonuçlarının pozitif olduğu gerçeği ile karşı karşıya kaldılar. Hastalardan durumu ağır olanlar hastanede yatarak tedavi altına alındılar.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Eskişehir’de PCR testlerinin karışması sonucu yaşanan olaylar nedeniyle Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldığı öğrenildi.

HASTA YAKINLARI DURUMA TEPKİ GÖSTERDİ

Yaşanan PCR test yanlışlığına tepki gösteren bazı hasta ve hasta yakınları ise tepkilerini sosyal medyadan duyurmaya çalıştı. Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı sosyal medyadaki paylaşımlarında etiketleyen hasta ve hasta yakınları şu paylaşımlarda bulundular:

Sevilay Küçük: 'Anneme de aynı şekilde 15.10'da arayıp pozitifsiniz dediler, 2 saat sonra negatifsiniz dediler. Sağlıkta olacak olay mı bu’



Cahide Güney: '@saglikbakanligi. Önce pozitifsin diye aranıp iki saat sonra da negatifsin yanlış bakmışız diyen bir ekip ile karşı karşıyayız! Üstelik evde covid pozitif olan bir birey mevcutken ve bu birey nasıl olsa o da pozitif diyerek önlemi bırakıyor..! Şaka gibisiniz..'



Burak Küçük: '15.10'da PCR testiniz pozitif dediğiniz hasta 130 Dakika sonra nasıl Negatife dönebiliyor? Üstelik evde maske ve mesafe kuralına uymanıza artık gerek yok dedikten sonra nasıl negatif diyebiliyorsunuz bu nasıl bir saçmalık açıklama istiyorum @saglikbakanligi'



BU CİDDİ BİR DURUM

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de test sonuçlarında yapılan yanlışlığa sosyal medya aracılığıyla tepki gösterdi. Çakırözer de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Eskişehir Valiliği’ni etiketleyerek yapmış olduğu paylaşımda, ‘#Eskişehir'de çok sayıda yurttaşımızın #COVİD testleri yanlış açıklanmış! Çok ciddi bu durum karşısında saatlerdir resmi bir açıklama dahi yok! Bu vahim hata ile ilgili inceleme başlatılmalı, kamuoyu bilgilendirilmeli. Hatanın tekrarı önlenmeli. @eskvaliligi @drfahrettinkoca’ ifadelerine yer verdi.

[old_news_related_template title="Vaka sayısında korkutan trend: Gözler kabine toplantısında..." desc="Yeni Kontrollü Normalleşme Süreci'ne geçildiği günden bu yana Türkiye'deki corona virüs vaka sayıları üçe katlandı. Gözler bugünkü kabine toplantısından sonra yapılacak açıklamalarla alınacak kararlar ve risk haritasında olacak..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/29/iecrop/avrupa-corona-iha1_16_9_1604255732_16_9_1617012180.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/vaka-sayisinda-korkutan-trend-6341442/"]

[old_news_related_template title="60 yaş üstü için aşılama başladı" desc="Ankara'da, corona virüsü ile mücadele kapsamında 60 yaş üzeri ve eşleri ile risk grubundaki bazı hastalar için aşılama süreci başladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/29/iecrop/asi-dha_16_9_1617009751.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/60-yas-ustu-icin-asilama-basladi-6341345/"]