Rize’de can ve mal kaybına neden olan sel felaketinin nedenleri üzerindeki tartışmalar devam ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2019 yılında Karadeniz illerini sel felaketlerinden kurtarmayı vadeden 15 maddelik eylem planı gün yüzüne çıktı. Çevreci bilim insanlarının ‘tozlu raflarda kaldı’ eleştirisi yaptığı eylem planı Haziran 2019’da Trabzon’da yaşanan sel felaketinden hemen bir ay sonra açıklanmıştı. Ancak eylem planında yer alan önlemlerin büyük bölümünün tozlu raflarda kaldığı, Ağustos 2020’de Giresun’da, Temmuz 2021’de de Rize’de can kayıplarıyla sonuçlanan sel felaketlerini önleyemediği bildirildi.

LÜKS OTELDE AÇIKLANDI

Türkiye 18 Haziran 2019’da Trabzon’da yaşanan sel felaketiyle sarsıldı. 8 kişinin hayatını kaybettiği felaketin ardından harekete geçen Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, 12 Temmuz 2019’da Trabzon’da lüks bir otelde yaptığı toplantıda Karadeniz illeri için ‘eylem planı’ müjdesi verdi. Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı ismini taşıyan ve toplam 15 önlem maddesinden oluşan planın ayrıntılarını anlatan Bakan Kurum, riskli bölgelerde yaşayan 2 bin aileyi, kentsel dönüşümle yapacakları konutlara taşıyacakları sözünü de verdi. Ancak erken uyarı sistemi kurulmasını öngören eylem planına rağmen bir yıl sonra Ağustos 2020’de Giresun, iki yıl sonra Temmuz 2021’de de Rize can ve mal kayıplı sel felaketlerine sahne oldu. Prof. Doğanay Tolunay, önceki gün SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada Karadeniz eylem planının tozlu raflarda unutulduğu eleştirisini yapmıştı.

KARADENİZ EYLEM PLANINDA İŞTE BU SÖZLER VERİLDİ


Halen yürürlükte olan Karadeniz eylem planında yer alan bazı maddeler şöyle:

Dere yataklarında yer alan binalar tespit edilecek ve uygun alanlar için kamulaştırma ve taşıma süreci planlanacak.

Dere yataklarının doğal yapısının bozulmaması için bölgede faaliyet gösteren tesislerde denetimler sıklaştırılacak.

Ekonomik ömrünü tamamlamış köprüler kaldırılacak. Karadeniz Sahil Yolu’nun yağış sularının denize ulaşmasına engel olan bölümlerinde menfezlerin kapasitesi artırılacak.

Erken uyarı sistemleri konusunda ilgili kurumlarla koordinasyon sağlanacak.

[old_news_related_template title="Erdoğan'ın Rize'yi afet bölgesi ilan etmesine tepki" desc="Elazığ’da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde Elazığ ve Malatya’daki ağır kayıplar sonrasında afet bölgesi ilan edilmesi teklif edilmiş ancak kabul edilmemişti. Erdoğan’ın, Rize’deki sel felaketi sonrasında etkilenen alanların afet bölgesi ilan edileceğini duyurmasına muhalefetten, Malatya ve Elazığ üvey evlat mı?' tepkisi geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/19/iecrop/rize-sel-foto-iha_16_9_1626677821.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/erdoganin-rizeyi-afet-bolgesi-ilan-etmesine-tepki-6546448/"]

[old_news_related_template title="Rize’deki selin arkasında HES’ler ve hafriyat var" desc="Rize’de can ve mal kaybına neden olan sel bir doğal afet değil, suyun dengesini bozan HES’lerin ve maden ocaklarının hafriyatlarının dere yataklarına atılmasının sonucu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/16/iecrop/08rizederehes-2_16_9_1626466869.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/rizedeki-selin-arkasinda-hesler-ve-hafriyat-var-6543303/"]