HDP'li dokuz milletvekili hakkında Kobani olaylarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan fezlekeler, TBMM'ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderildi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, şunları söyledi:

"Fezlekelerle ilgili haber çıktı ama henüz Meclis'e ulaşan bir fezleke yok. Savcılık tarafından hazırlandıktan sonra Adalet Bakanlığı'na gönderiliyor. Meclis'te başka fezlekeler de var. Başkanlığımıza gelince karma komisyona havale ediyoruz. Değerlendirmeyi karma komisyon yapacaktır. Daha önce 2016'da dokunulmazlık kaldırma yoluna gidilmişti."

CEZAEVİNE PULLAR GÖNDERİLDİ

"Cezaevlerinde terör örgütü mensuplarının zaman zaman eylem hazırlığında olduğunu duyuyoruz" diyen Mustafa Şentop, şunları söyledi:

- Bazı vekillerin de bu içerikleri Meclis gündemine taşıdıklarına şahit oluyorum. Geçenlerde gelen bir bilgiye göre, cezaevlerinde bazı terör örgütü mensuplarına pullar gönderildiği, eski ve yeni vekiller tarafından, büyük hacimde miktarda pullar gönderildiğini ve cezaevlerinden bazı mektup kampanyalarını organize edilmesi tasarlanan bir faaliyetle ilgili olduğunu ifade etmek isterim. Gerekli işleri hukuk ve cezaevlerinin yönetimi konusunda Adalet Bakanlığımız yönetiyor. Ancak cezaevleri konusundaki önemli bir konuya arı kovanına çomak sokulduğunu ifade etmek istiyorum. Rahatsızlığın büyüklüğünü de açıklamak isterim.

BERBEROĞLU VE GERGERLİOĞLU AYNI MAHİYETTE DEĞİL

Şentop, HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu ile CHP'li Enis Berberoğlu kararlarına ilişkin kıyaslamalar yapıldığına dikkat çekerek, şunları anlattı:

- Aynı mahiyette bir durum söz konusu değil. Enis Berberoğlu dosyasında daha önce dokunulmazlığı kaldırılmış ve yargılanan bir milletvekilinin sonradan seçimle tekrar dokunulmazlık kazanması tartışması vardı. Halbuki Gergerlioğlu ile ilgili husus yürütülen soruşturma ve dava süreci anayasada dokunulmazlığın istisnası olan iki husustan birine dayanmaktadır. Malum dokunulmazlıkların iki istisnası var anayasada. Birisi ağır cezalık suçüstü halinde dokunulmazlık olmaz. İkincisi ise anayasanın 14'üncü maddesinde belirlenen suçlarla ilgili bir yargılama, soruşturma.

- Milletvekili seçilmeden önce başlamış olması söz konusuysa o zaman da dokunulmazlık söz konusu değildir. Bir vekilin seçimle dokunulmazlık kazanması durumu Enis Berberoğlu'nda vardı. Burada ise dokunulmazlığın kazanılması durumu yoktur. Böyle bir soruşturma varsa burada 'dokunulmazlık kazanılamaz' diyor anayasa hükmü. Dolayısıyla birbirilerine kıyaslanabilir durumlar değil. Meclis, geldiği zaman hukukçularla görüşecek, bu konuda bir karar vereceğiz.

[old_news_related_template title="HDP'li 9 vekil hakkında 'Kobani' fezlekesi" desc="Ankara Cumhuriyet Başavcılığı, Kobani olaylarının başlatılması ve devam ettirilmesi yönünde hareket ettiklerine dair deliller elde edilen 9 HDP'li milletvekili hakkında dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle düzenlenen fezlekenin TBMM'ye sunulmak üzere Adalet Bakanlığı'na gönderildiğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/19/iecrop/hdp_16_9_1582639027_16_9_1613739758.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/son-dakika-hdpli-9-vekil-hakkinda-kobani-fezlekesi-6269604/"]