Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında saat 17:00’de video konferans yöntemiyle toplandı. Toplantının ardından Bakan Koca, yazılı olarak açıklamada bulundu.

Mutasyonlu virüsle ilgili dikkat çeken detayların yer aldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

*Bilim Kurulu’nun bugünkü haftalık toplantısında, virüsün yeni varyantları, aşı ile ilgili son gelişmeler ve Toplum Bağışıklığı konusu ile birlikte, bazı illerimizde artan risk düzeyi ele alınmıştır.

*Her şeyden önce kesinlik arz eden şudur: Toplum, her ne kadar bunu yeterince gündeme almamış olsa da, virüs gücünü korumaya devam ediyor. Artan vaka sayısı bunun kanıtıdır.

"HEPİMİZE TEDBİRLİ BİR BEKLEYİŞ SORUMLULUĞU YÜKLEDİĞİNİ DÜŞÜNMELİYİZ"

*Bugünlerde öne çıkan bir sorun var: Salgına karşı başarı için ihtiyaç duyduğumuz sabrı, aşı sayesinde Toplum Bağışıklığı sağlanana kadar gösterip gösteremeyeceğimiz. Bilimin attığı adımlarla aşı tedarikindeki önemli gelişmelerin hepimize tedbirli bir bekleyiş sorumluluğu yüklediğini düşünmeliyiz.

*Kısıtlamaların azaltıldığı 1 ayı geride bıraktık. Maalesef bu 1 ayda, İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere, nüfusumuzun yüzde 80’inin yaşadığı 58 il, kısa sürede, riskin çok yüksek olduğu iller arasına girdi. Buna rağmen başarıya inancımızı korumalıyız. Bize ve bilim insanlarımıza şimdi eskisinden daha fazla görev düştüğü bilinmeli ve bu bilgiyle de her birey direncini artırmalıdır. Kısa bir süre içinde aşı ile yaygın bağışıklık hedefinde başarılı olacağız. Bu hedef topluma bir güç kaynağıdır.

"VARYANTLARA ÇOK SIK RASTLANMAKTADIR"

*Bilim insanlarımızın kamuoyuna aktarmak zorunda olduğum bir mesajı var: Mutasyona uğrayan virüslerin yayılım hızını artırdığı büyük bir ciddiyetle ele alınmaktadır. Covid testi pozitif kişilerde bizim yaptığımız araştırmalarda da bu varyantlara çok sık rastlanmaktadır.

"TESPİT EDİLEN VARYANTLAR DİKKAT ÇEKİCİ"

*Ülkemizde tespit edilen varyantlar dikkat çekicidir. İngiltere varyantı, 81 ilde 180.448 örnekte tespit edilmiştir. Güney Afrika varyantı, 11 ilde 169 örnekte tespit edilmiştir. Brezilya varyantı, 2 ilde 4 örnekte tespit edilmiştir. California-New York varyantı 1 ilde 2 örnekte tespit edilmiştir. Toplamda ortaya çıkan tablo, İngiltere varyantının ülkemizdeki vakaların %75’ini oluşturduğunu, klasik tip Koronavirüsün yerini aldığını ortaya koymaktadır.

"VİRÜS BENZERİ PARÇACIK AŞISININ FAZ 1 ÇALIŞMALARI DA BAŞLADI"

*Türkiye, yakın bir zamanda aşı ihtiyacını kendi üretimiyle karşılayacak. Faz 2 aşaması tamamlanmak üzere olan, uygulamaya en yakın inaktif aşımızın yanı sıra, başka inaktif aşıların da gönüllüler üzerinde çalışmaları sürmektedir. İnovatif aşı adaylarından, VLP dediğimiz virüs benzeri parçacık aşısının Faz 1 çalışmaları da başlamıştır.

*Bakanlığımıza bağlı bir kurum olan TÜSEB’in desteklediği intranazal yani burun spreyi şeklinde uygulanacak aşının Faz 1 çalışmalarına başlamak üzereyiz. Özel girişim tarafından başlatılan, Ankara Üniversitesi başta olmak üzere, dört üniversitenin katkılarıyla yürütülen çalışmanın ilk deneyleri olumlu sonuçlar verdi. İntranazal aşının gönüllüler üzerindeki sonuçları beklediğimiz gibi olursa, bu aşı, dünyada örneği bulunmayan bir COVID aşısı olacaktır. Hedefimiz, aşıyla Toplum Bağışıklığıdır.

Yükün bu aşamadaki büyük kısmı, bizim, bilim insanlarımızın, sağlık çalışanlarımızın üzerindedir. Bu sorumluluk duygusu, milletimizin salgınla mücadelede dayanıklılığını, tedbirlere uyma isteğini ve yaşama sevincini artırmalıdır.

[old_news_related_template title="Prof. Dr. Şener: Artan vakalarda İngiltere mutantının etkisi olabilir" desc="Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, en son açıklanan korona virüs tablosunu değerlendirdi. Şener, “Son 6 haftada hem Çanakkale’de hem de Türkiye’nin genelinde pek çok ilde sarıdan turuncuya, turuncudan kırmızıya doğru geçişler olduğunu görüyoruz. Bunda hep baştan beri şüphelendiğimiz yaygınlaşmaya başlayan İngiltere mutantının etkisi olabilir. Çünkü çok hızlı bulaştığını biliyoruz” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/22/iecrop/canakkale-iha_16_9_1616418955.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/prof-dr-sener-artan-vakalarda-ingiltere-mutantinin-etkisi-olabilir-6328966/"]

[old_news_related_template title="Son dakika... Güncel corona virüsü verileri açıklandı! İşte 31 Mart tablosu" desc="Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 31 Mart Çarşamba gününün corona tablosuna göre son 24 saatte 152 kişi hayatını kaybetti. Günlük vaka sayısında ise yeni bir rekor kırıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/31/iecrop/corona-dha-2_16_9_1617198723.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/son-dakika-guncel-corona-virusu-verileri-aciklandi-iste-31-mart-tablosu-6345632/"]

[old_news_related_template title="Son dakika... Bakan Koca açıkladı: Aşılardan hangisini tercih edeceği kişiye bağlı olacak" desc="Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşı sırası gelen vatandaşların artık tercih yapabileceğini vurgulayarak, 2 Nisan Cuma günü için randevu verilmeye başlandığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/31/iecrop/asi-reuters_16_9_1617221278.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/son-dakika-bakan-koca-acikladi-asilardan-hangisini-tercih-edecegi-kisiye-bagli-olacak-6346179/"]