Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ve öğretim üyelerinin, Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasına yönelik protestolar sürüyor.

Üniversite'nin yanı sıra Kadıköy ve Ankara'da düzenlenen eylemlerde çok sayıda kişi gözaltına alırken, Rektör Melih Bulu, bugün bir açıklama yaptı. "İstifayı asla düşünmüyorum" diyen Bulu, şunları söyledi:

BOĞAZİÇİ'Nİ İLK YÜZE SOKACAĞIM

- Şimdiye kadar birçok noktada birçok tecrübe kazandım. Ben bu tecrübelerimi Boğaziçi Üniversitesi'nde rektör olarak aktarma hayaliyle yaşadım çok uzun süredir. Şu anda bu noktaya geldiğim için bu hayalim gerçekleştiği için çok memnunum. Boğaziçi'nin paydaşlarıyla birlikte, mezunlarıyla, öğrencileriyle, hocalarıyla hatta etraftaki esnaflarıyla birlikte biz Boğaziçi Üniversitesi'ni çok daha iyi noktalara taşıyacağız.

- Boğaziçi evet bugün de çok iyi bir yerdedir. Ama gerçekten dünyanın ilk 100 üniversitesi arasına sokma hedefim var. Ve bunu yapabileceğime inanıyorum, dört sene içerisinde. O yüzden de asla istifayı düşünmüyorum ve Boğaziçi'ni de ilk 100'e sokmak için elimden geleni yapacağım.

PROTESTO HAKKI AŞIRIYA GÖTÜRÜLDÜ

- Bazıları protesto hakkını çok ileriye götürdü. Rektörlük binasının üç kapısı da ablukaya alınarak içeride çalışanların dışarı çıkmaları engellendi. Öğrenciler ve hocaların protesto hakkı var ama demokratik sınırları zorluyorlar. Protesto hakkı aşırıya götürüldü.

İKİ SENEDİR ADAY KULÜPTÜ

- LGBT, Boğaziçi Üniversitesi'nin aday kulüplerinden biriydi, iki seneyi aşkın bir süredir de aday kulüptü. Kulüplerin aday süreçleri o kulüplerin gerçekten tanımlanan görevleri içinde kalıp kalmadıklarını, uyup uymadığı, başarılı bir şekilde yapıp yapmadıklarını izlediğimiz bir süreçtir. Normalde de iki senede bir karar verir üniversite kulübün devamı ya da durdurulması ile ilgili. LGBT'de bu iki sene geçmiştir. Üniversite yönetimi bu iki sene geçmesine rağmen LGBT'nin resmi kulüp olmasına karar vermemiştir.

LGBT ODASINDA YASADIŞI YAYINLAR

- Bunun üzerinde de 6 aydan daha fazla bir süre geçmiştir. Üniversite bu konuda bir onay vermemiştir. Bununla birlikte son olaylarda bu Kabe ile ilgili provokasyon ve daha sonra da LGBT'nin odasında yapılan aramalarda, resmi kurumlar tarafından böyle bir arma yapılma zorunluluğu oldu Kabe ile ilgili provokasyondan sonra. LGBT ile ilgili yasadışı yayınların da odada bulunması sonucu adaylık süreci sonlandırılmak zorunluluğu oluşmuştur. Hikaye bundan ibaret.

DEMOKRATİK PROTESTO KÜLTÜRÜ

- (İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Ben Bakan olduğum sürece rektörümüzün odasına girişe izin vermeyeceğim" açıklaması) Boğaziçi Üniversitesi'nde demokratik protesto kültürü her zaman vardır. Benden önceki rektör de belki bu kadar basına yansımadı ama benzeri protestolarla karşı karşıya kaldı. Ben de kalıyorum, ben buna çok saygı duyuyorum. Çünkü kesinlikle öğrencilerimizin, hocalarımızın, kendi düşüncelerini ifade etme özgürlüğü var. Şimdiye kadar da bunlarla ilgili en ufak bir karşı duruş göstermedim, göstermeyi de düşünmüyorum.

İÇİŞLERİ BAKANI'NA TEŞEKKÜR EDERİM

- Demokrasinin olmadığı, eleştirinin olmadığı yerde gelişme olmaz. Mutlaka hepimizin hatası olabilir. Biz bu eleştirileri dinleyerek daha doğru uyguluyoruz. Ama burada demokrasi bir uzlaşma kültürü gerektirir. Yani 'ya benim dediğim olacak, ya hiç' mantığı doğru bir mantık değil. Demokrasi zaten buna izin vermez. O yüzden Sayın İçişleri Bakanı'na çok teşekkür ediyorum.

- Çünkü 1-0 mantığıyla gelen bir protesto eylemi varsa orada doğal olarak onun gerektiği bariyerlerin konulması gerekiyor. Abluka olayında olduğu gibi. Eğer siz rektörlüğü ablukaya alırsanız 'ben senle konuşmayacağım, ben seni yok sayıyorum' dediğiniz anda orada demokratik ilkeler maalesef çalışmıyor. İnşallah bundan sonra bu tip şeyler olmaz diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

[old_news_related_template title="Boğaziçi" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/02/iecrop/yilmaz-ozdil-son_16_9_1612297258.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/yazarlar/yilmaz-ozdil/bogazici-2-6240667/"]

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan Boğaziçi açıklaması: Türkiye’nin evlatlarını derhal serbest bırakın" desc="Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde gözaltına alınan öğrencilere yönelik iktidara çağrıda bulunan CHP lideri Kılıçdaroğlu, 'Türkiye'nin evlatlarını derhal serbest bırakın ve yarattığınız gerginliğe son verin' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/02/iecrop/kilicdaroglu-depophotos-1_16_9_1612298364.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kilicdaroglundan-bogazici-aciklamasi-turkiyenin-evlatlarini-derhal-serbest-birakin-6240683/"]

[old_news_related_template title="Boğaziçi ablukası! Polis kampüse girdi, öğrencileri dağıttı! Gözaltılar var..." desc="İki arkadaşlarının tutuklanmasıyla ilgili basın açıklaması yapmak isteyen Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine özel güvenlik birimleri ve polis müdahale etti. İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada 159 kişinin gözaltına alındığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/01/iecrop/bogazici-1_16_9_1612192684.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bogazicili-ogrencilerin-kampus-disina-cikmasi-engellendi-gozaltilar-var-6238776/"]