Enis Berberoğlu, durdurulan MİT TIR'ları görüntülerini Cumhuriyet gazetesine verdiği iddiasıyla yargılandığı davada, "siyasi ve askeri casusluk maksadıyla devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini açıklamak" suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezası almıştı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 20 Eylül 2018'de Berberoğlu'nun hapis cezasını onamış, milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazının durdurulmasına ve salıverilmesine karar vermişti.

MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLMÜŞTÜ

Yargıtay kararı üzerine tahliye edilen Enis Berberoğlu hakkındaki kesinleşmiş ceza, TBMM Genel Kurulu'nda 4 Haziran 2020'de okunmuş ve CHP'li Berberoğlu'nun milletvekilliği düşürülmüştü. Ertesi gün gözaltına alınan Berberoğlu, yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmiş, aynı gün corona virüs tedbirleri kapsamında izinli olarak cezaevinden çıkarılmıştı.

Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuru yapan Enis Berberoğlu ile ilgili 17 Eylül'de "hak ihlali" kararı vermiş ve Berberoğlu'nun İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince yeniden yargılanmasına yönelik hüküm kurmuştu.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 13 Ekim'de verdiği kararla, talebin yerindelik denetimi kapsamında kalması sebebiyle yeniden yargılama yapılmasına yer olmadığını oy birliğiyle kararlaştırmıştı.

Bu karar üzerine Berberoğlu'nun avukatları bir kez daha Anaya Mahkemesi'nin yolunu tuttu. CHP'li Enis Berberoğlu’nun ihlal kararının yerine getirilmemesi nedeniyle “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı” ile “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının” ihlal edildiğine ilişkin başvuruyu Anayasa Mahkemesi bugün karara bağladı.

Anayasa Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında daha önce verilen ihlal kararının uygulanmadığı gerekçesiyle yapılan ikinci başvuruda yeniden ihlal kararı verdi.

Kararın bir örneği, ihlallerin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesine gönderilecek.

BERBEROĞLU'NUN AVUKATINDAN AÇIKLAMA

AYM'nin ikinci kez hak ihlali kararı verdiği CHP'li Enis Berberoğlu'nun avukatı Yiğit Acar, kararı değerlendirdi. AYM kararlarının, Anayasa'nın 153’üncü maddesinde bağlayıcı nitelikte ve tartışmaya kapalı bir şekilde uygulanacak kararlar olduğunu hatırlatan Acar, "Anayasa Mahkemesi'nin verdiği bir ihlal kararına karşı; direnilme, kararı tanımama gibi hukuk düzenimiz içinde böyle bir seçenek yoktur. Bu yüzden yerel mahkemenin yaptığı keyfi, hatalı ve yanlış değerlendirme karşısında AYM bugün ikinci kez Anayasayı savunan bir karar vermiştir."

Yiğit Acar, bundan sonrası için sürecin şu şekilde ilerleyeceğini söyledi:

“Yerel mahkeme, karar kendisine ulaştığından itibaren Anayasa Mahkemesi’nin kararında yazan tüm hususlara uyarak daha önce verdiği mahkumiyeti ortadan kaldırıp yeniden yargılama yapması gerekiyor. Mahkumiyet ortadan kalktığı için de Berberoğlu’nun yeniden milletvekilliği dokunulmazlığı kazanmasından dolayı da davanın durmasına karar verilmesi gerekmektedir.”

AYM "MAHKUMİYETİ ORTADAN KALDIR" DİYOR

Yerel mahkemenin karara karşı direnme gibi bir durumun daha önce de söz konusu olmadığını belirten Acar, “AYM, ‘sen yeniden yargılama yap, hükmünü kaldır, bunu da meclise bildir’ diyor. İlk kararında da bunu çok açık yazmıştı. Zaten direnme mevzusu da ordan çıkmıştı. Yerel mahkeme, ‘AYM, bana ne yapacağımı söyleyemez’ demişti. Oysa ki, Anayasa Mahkemesi kuruluş kanunu çok açık. 50. maddenin ikinci fıkrası; ‘AYM ihlal kararını tespit eder, nasıl ortadan kaldırılacağına da hükmeder’ diyor. Aslında Anayasa Mahkemesi ihlalin ortadan nasıl kaldırılacağını söylemeseydi eksik yapmış olurdu” ifadesinde bulundu.

Kararı TBMM’ye, yerel mahkemenin göndermesini beklediklerini  belirten Acar, ancak avukatlık kanunu gereği mahkumiyet kararının ortadan kaldırılmasına yönelik kararın kendileri tarafından da meclise sunulabileceğini belirtti.

NASIL DÜŞÜRÜLDÜYSE ÖYLE İADE EDİLMELİ

Acar, yerel mahkemenin kararının meclise ulaşması durumunda da, herhangi bir oylamaya gerek duyulmayacağını belirterek şöyle konuştu: “Bir oylamaya ihtiyaç yok. Çünkü bir oylama sonucu düşürülmedi. Usulde paralellik ilkesi vardır. Nasıl işlem yapıldıysa aynı işlem metoduyla geri alınabilir. Enis Bey’in durumu genel kurula sunulmayla düşürülmüştü. Şimdi de yapılacak olan şey şu: 4 Haziran’da fezlekeye bağlı olarak düşürülmüş olan İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu’nun düşürülmeye sebep hükmü sonuçlarıyla birlikte ortadan kalktığı için görevine kaldığı yerden devam edecektir”

Acar, “Biz hiçbir zaman yargılanamayız demiyoruz. Ne zaman ki, dokunulmazlık kaldırılır, milletvekilliği biter o zaman kaldığı yerden yargılama devam eder.” dedi.

[old_news_related_template title="Enis Berberoğlu'nun avukatlarından hakimler hakkında HSK'ya şikayet dilekçesi" desc="Eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun avukatları, Anayasa Mahkemesi’nin kararını uygulamadıkları gerekçesiyle İstanbul 14. ve 15. ağır Ceza Mahkemesi heyetinde görevli hakimler hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/02/iecrop/berberoglu-iha-487-880x487-1_16_9_1600416865_16_9_1604318165.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/enis-berberoglunun-avukatlarindan-hakimler-hakkinda-hskya-sikayet-dilekcesi-6108558/"]