İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın, katıldığı bir televizyon programında İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu’nun "FETÖ’cü" olduğu yönündeki iddialarının ardından Kavuncu, Özdağ hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Daha sonra parti teşkilatları, Ümit Özdağ’ın beyanlarının gerçek dışı ve iftira olduğunun belirtildiği dilekçeleri genel merkeze ileterek milletvekilinin partiden ihraç edilmesini istemişti. İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener ise gelen başvuru ve talepleri değerlendirerek Disiplin Kurulu’na sevkine karar vermişti.

16 Kasım 2020 tarihinde oybirliğiyle verilen kararla Ümit Özdağ partiden ihraç edilmişti.

Ümit Özdağ, kararın iptali için Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi‘nde dava açtı. Özdağ, avukatı Uğur Tarhan aracılığıyla yaptığı başvuruda disipline sevk işleminin parti tüzüğünde öngörülen usule ve şekle aykırı biçimde gerçekleştiği, disiplin kuruluna sevkin gerekçesi ile disiplin kurulunun verdiği kesin ihraç gerekçelerinin farklı olduğunu ileri sürmüştü.

Ankara 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, bugün görülen duruşmada İYİ Parti'nin Ümit Özdağ için aldığı ihraç kararını iptal etti. Karar sonrası bir açıklama yapan Ümit Özdağ, şunları söyledi:

YAPMIŞ OLDUĞUM AÇIKLAMALARIN ARKASINDAYIM

- Şekil açısından yanlış bir ihraç olduğu tespitini hukukçular tespit etmiş oldu. Bence içerik açısından da yanlış bir ihraçtı; ama biz şekil açısından itiraz ettik. Çünkü mahkemeler bu konuda meselelerin içeriğine girmiyorlar. Mahkeme şekil açısından bu ihracın tüzüğe aykırı bir ihraç olduğunun tespitini yaparak ihracı iptal etti. Şu anda iki kurucusundan birisi olduğum İYİ Parti'nin İstanbul Milletvekili olmaya devam ediyorum.

- Yapmış olduğum açıklamaların arkasında duruyorum. Hiçbir açıklamamdan dolayı pişman değilim. Hiçbir açıklamamın yanlış olduğunu düşünmüyorum. Bundan sonra da bugüne kadar ne söylediysem, bir siyasetçi olarak, Türk milliyetçisi çizgisinde, onları söylemeye devam edeceğim. Bunu bir İYİ Parti milletvekili olarak yapacağım. Yarın bir basın toplantısıyla durumu değerlendireceğim. Sonra Muğla'ya yola çıkacağım. Çünkü Muğla İYİ Parti İl Başkanı hanımefendiye bizzat giderek; bu süreçte sağlam duran, doğru duran hanımefendiye yüz yüze teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum.

SİYASETTE ZIPLMAYI SANAT ZANNEDENLER

- Sanıyorum genel başkan bundan sonra bir başka ihraç mekanizması çalıştığında tüzüğe daha hakim olan hukukçuları göreve çağırır, onlarla gerçekleştirir. Bunun illa benimle ilgili ikinci bir ihraç olması gerekmiyor, bir başkasıyla da ilgili olabilir. Daha hukuki olmakta yarar var. Çünkü Türkiye'yi yönetmeye talip olan bir partinin en azından bir ihraç mekanizmasını doğru çalıştırılabilmesi hukuki anlamda hem de kendi yazdığı hukuk mekanizmasını doğru dürüst çalışabilmesi iyi bir özelliktir.

- Yola çıkılanlarla yoldan bulunanların değiştirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. Hiçbir fikri sabitesi olmayan, siyasette zıplamayı sanat zanneden, bir fikri ekseni temsil etmeyen kişilerin de Türkiye'nin karşı karşıya olduğu bu ağır krizi aşabilecek siyasal duruşu ve basireti temsil etmediğine inanıyorum. İYİ Parti'yi kuran kadrolar böyle bir mücadeleden gelen dik kadrolardı, bu kadrolarla yola devam edilmesi gerektiğine inanıyorum. (DHA)

[old_news_related_template title="Akşener'den Ümit Özdağ açıklaması: Keşke böyle olmasaydı" desc="İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin İstanbul milletvekili Ümit Özdağ’ın oy birliğiyle ihraç edilmesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Akşener, 'Keşke böyle olmasaydı. Herkes için hayırlı olsun diyorum ama üzüldüğümü ifade etmek isterim' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/16/iecrop/aksener_16_9_1605542204.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/aksenerden-umit-ozdag-aciklamasi-keske-boyle-olmasaydi-6128155/"]

[old_news_related_template title="Ümit Özdağ İYİ Parti'den ihraç edildi" desc="İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu'ya 'FETÖ'cü' dediği gerekçesiyle, parti teşkilatlarının talebi doğrultusunda disipline sevkedilen İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ hakkındaki karar belli oldu. Özdağ, İYİ Parti'den ihraç edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/11/16/iecrop/depophotos_16177149_16_9_1605522263.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/gundem/son-dakika-iyi-partiden-umit-ozdag-karari-6127608/"]