İzmir Çeşme’deki Alaçatı Port Kanal Kent Toplu Konut Projesi, Muhittin Dalgıç’ın belediye başkanı olduğu 2004 yılında uygulamaya geçti.

Alaçatı Koyu’nda, deniz ile derenin birleştiği Karşıyaka Azmağı’nda tasarlanan ve 2304 adet lüks konut inşa edilmesi planlanan projenin birinci etabında, 27 bin 500 metrekare alan üzerinde 143 adet ultra lüks villa, bir butik otel, restoran, marina, açık ve kapalı yüzme havuzları yapılmıştı.



Yamaç kısmındaki villalar 600 bin ile 750 bin euro, kanal kenarında bulunan 2+1 villalar 750 – 830 bin euro arası, 3+1 villalar 1 milyon 150 bin – 1 milyon 250 bin Euro arası fiyatlar ile satışa sunuldu.

Bazı villalar ise yıllık 200 lira bedelle kiraya çıkarıldı. Dalgıç, özel şirketlerin oluşturduğu Alaçatı Port Turizm AŞ’nin ortaklık yapısına belediyeyi de ortak etmişti. Belediyenin yüzde 5 hissesine ortak olduğu şirketin yönetim kurulu başkanlığını da Çeşme Belediye Başkanı yapıyor.



İKİNCİ ETAP FAALİYETİNE TEPKİ

Geçen ay, karşı kıyıda projenin ikinci etabına geçildi. Şirketin 14 Ekim 2020 tarihinde belediyeden aldığı ruhsat ile 4 bin 500 metrekare alan üzerindeki 24 ultra lüks villa inşaatı başladı.

Bu yapıların önüne tekne yanaştırabilmek için de su kanalı genişletme ve derinleştirme faaliyetine girişildi. İş makineleri kanal kazısına devam ederken, Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubeleri alandaki her türlü uygulamanın hukuka aykırı olduğunu öne sürerek tepki gösterdi.

Yeni yapılaşmaya inşaat ruhsatı veren Çeşme Belediye Başkanı ve Alaçatı Port Turizm AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Oran sessizliğini bozdu. Oran, proje hakkındaki imar planının Alaçatı Beldesi Belediye Meclisi tarafından 10 Kasım 1997 tarihinde kabul edildiğini hatırlattı.

20 Ağustos 1998 tarihinde belediye meclisi tarafından 1/1000 Ölçekli Kıyı Kesimi Koruma Amaçlı İlave ve Revizyon Nazım İmar Planı ile projenin kabul edildiğini belirtti. Kararların İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından uygun görüldüğünü ifade etti.



ORAN YENİ BİR KIYI KENAR ÇİZİGİSİ OLUŞTURULDUĞUNU İDDİA ETTİ

31 Mart 2019’da Çeşme Belediye Başkanlığı görevine başladıktan sonra aynen devam ettirdiği projeyi savunan Oran, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

* İnşaatlar 1/1000 Ölçekli Alaçatı Kıyı Kesimi Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı hükümlerine uygun olarak devam etmektedir. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun 16.04.2018 gün ve 433 sayılı, 31.07.2018 gün ve 526 sayılı, 20.12.2019 gün ve 814 sayılı kararı ile imar planının yürürlüğünün devam ettiğine karar verilmiştir.

* Kıyı kenar çizgisi ile ilgili açılmış veya devam eden dava bulunmamaktadır. Kıyı kenar ile ilgili açılan dava sonuçlanmış ve açılan davada kıyı kenarın bir kısmı iptal edilmiş, iptal sonrası yeni bir kıyı kenar çizgisi çizilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı “Yapılacak başka bir işlem bulunmamaktadır” diye mahkemeye cevap vermiştir. Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu 20.12.2018 gün ve 814 sayılı kararı ile Port Alaçatı projesine ait imar planında kıyı kenar çizgisi bulunan iki paftanın da yürütmesinin devamına karar vermiştir.



KIYI KENAR ÇİZGİSİ BELİRLENDİ İSE AÇIKLASIN

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Ekrem Oran’ın açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını belirten bir karşılık verdi.

Bölgede kıyı kenar çizgisinin belirsiz olduğunu vurgulayan oda yönetimi, şu anda söz konusu alanında doğal yapıya yapılan her türlü müdahalenin suç teşkil ettiğini ifade etti.

Oda yönetiminin birçok soruya yanıt istediği açıklamasında şöyle denildi:

* Alaçatı Sulak Alanı’nda “kıyı kenar çizgisi” belirlenmeden yapılacak her türlü uygulama, 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve uygulama yönetmeliğine aykırıdır, suç unsuru taşımaktadır. İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin E.2012/2133, K.2015/357 sayılı kararı ile iptal edilen kıyı kenar çizgisi belirlendi ise hangi tarihte ve nereden geçtiği herhangi bir şüpheye yer bırakmaksızın kamuoyuna açıklanmalıdır.

KIYI KENAR DEĞERLENDİRMESİ KURULUN HADDİNDE DEĞİL

*3621 Kıyı Kanunu kapsamında bulunan bir bölgede yapılacak iş ve işlemlerde Tabiat Varlıkları Bölge Komisyonu'nun izni yeterli değildir. Bu komisyonun yetkisi Doğal Sit Alanı ile sınırlı olup, kıyı kenar çizgisi ile ilgili değerlendirme yetkisi bulunmamaktadır.

VALİLİK İZNİ VAR MI?

*Kıyı Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 5. Maddesi’nde, kıyıda yapılacak işlemlerde valilikten izin alınması gerektiği, bunun da nasıl yapılacağı şartlara bağlanmıştır. 11 Nisan 2021 tarihinden beri soruyoruz: Konuya ilişkin İzmir Valiliği'nden izin alınmış mıdır?

16 YIL ÖNCEKİ ÇED RAPORU GÜNCELLİĞİNİ YİTİRMİŞTİR

*Alandaki inşaatlara esas olacak şekilde 2005 yılında "Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı" verildiği söylenmektedir. Mevsimlere göre sayıları ve türleri değişen bir biçimde üreme ya da göç güzergahı üzerinde mola ve beslenme amaçlı olarak kullandığı tespit edilen 150’nin üzerindeki kuş türü, alana özgü olarak varlığı tespit edilen su yılanı ve yine bilimsel çalışmalarla tespiti yapılan endemik - endemik olmayan flora ve faunaya sahip alanda aradan geçen 16 yıl ve mevcut durumdaki flora - fauna kapsamında bu ÇED raporunun güncellemesi gerekmektedir.



KIYI KENAR ÇİZGİSİ TESPİTİ YAPILMALIDIR

*Kıyı kenar çizgisi ve imar planının iptal talebine ilişkin geçmişte hazırlanmış bilirkişi raporları, bilimsel çalışmalar ve alanın mevcut durumdaki flora - faunası göz önünde bulundurularak, kıyı kenar çizgisi tespitinin yapılması ve sonrasında plan kararlarının bütünde değerlendirilerek düzenleme yapılması gerekmektedir.

[old_news_related_template title="STK'lardan çok sert Alaçatı Port tepkisi" desc="Alaçatı Port’ta inşa edilen 24 lüks villanın önüne tekne yanaştırabilmek için yapılan su kanalı derinleştirme ve genişletme faaliyetine meslek odalarının tepkisi artarak devam ediyor. Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası İzmir Şubeleri, detaylı bir açıklama yaptı. Açıklamada, imar planında kıyı kenar çizgisinin belirsiz bırakılmasına değinilerek, şu anda yapılan her türlü uygulamanın suç teşkil ettiği belirtildi. “Sadece fıkralarda karşılaşabileceğiniz denizin kara olması durumu ne yazık ki Alaçatı’da gerçek olmaktadır” denildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/19/iecrop/4_16_9_1618835079.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/stklardan-cok-sert-alacati-port-tepkisi-6383256/"]

[old_news_related_template title="Çeşme'den rant akıyor!" desc="Şehir Plancıları Odası ile Mimarlar Odası’nın İzmir şubeleri, Çeşme’de hayata geçirilen Alaçatı Port’ta kaçak yapılaşma olduğunu öne sürdü. Sulak alanda, 24 adet lüks villa inşaatına başlandığı ve su kotu derinleştirilerek kanal açıldığı belirtilerek, yasa dışı faaliyete girişildiği duyuruldu. Konuyla ilgili kanal kazısı yapan şirketten açıklama geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/12/iecrop/whatsapp-image-2021-04-12-at-10.48.34_16_9_1618220591.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/emlak/cesmeden-rant-akiyor-6368521/"]