Suriye'nin Banyas kentindeki elektrik santralinden denize karışan 15 bin tonluk petrol önce Kıbrıs açıklarına sonra da Hatay'ın Samandağ sahillerine vurdu.



14 kilometrelik Samandağ kıyı şeridi boyunca kendini gösteren petrol atıklarının temizlenmesi için çalışmalar devam ederken sahilde bulunan canlılar petrol atıklarından etkilendi.



HAYVANLARI DA ETKİLEDİ

Sahildeki martı ve sokak köpeklerinin de vücuduna petrol atıkları yapıştığı gözlendi.



BAKANLIK AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, geçtiğimiz günlerde konu hakkında açıklamada bulunmuştu.



Karaismailoğlu, şunları söylemişti:

*Ülkemizin Suriye sınırlarının 110 kilometre güneyinde elektrik santralinden petrol sızıntısı oldu ve Akdeniz’e doğru yayılmaya başladı. Öncelikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kıyılarını, denizlerini koruma altına aldık.

* Şu anda ülkemize ulaşmış herhangi bir kirlilik yok. Bütün tedbirlerimiz aldık, römorkörlerimiz, denizlerimiz ve kirlilikle mücadele gemilerimiz bölgede.

*Bu kirlilik konusunda ülkemiz çok tecrübeli, biz bütün hazırlıklarımızı bunlara göre yapmıştık. Çünkü biz, 2020 yılında İstanbul Boğazı’ndan yaklaşık 78 milyon ton ham petrol geçişini sağlıyoruz.

* Burada olabilecek olumsuzlukları karşı hazırlıklarımızı almış teyakkuz durumunda bekletiyoruz. Bütün bilgi ve birikimi şu anda Hatay İskenderun ve Akdeniz için, bu kirliliğin ülkemize gelmemesi için bütün ekiplerimizle teyakkuz halindeyiz.

* İnşallah ülkemize zarar vermeden bu işi de üstesinden gelmek için büyük bir çaba göstermekteyiz.

[old_news_related_template title="Akdeniz'de petrol sızıntısı paniği yaşanırken Hatay'da sahilde telaşlandıran görüntü" desc="Suriye'de bir enerji santralinden yayılan petrol sızıntısı Akdeniz kıyısındaki ülkeleri tehdit ederken, Hatay'da Samandağ sahiline petrol atığı geldi. Konuyla ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/02/iecrop/dha-hatay-1_16_9_1630596040.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/akdenizde-petrol-sizintisi-panigi-yasanirken-hatayda-sahilde-telaslandiran-goruntu-6627488/"]

[old_news_related_template title="Suriye'de petrol sızıntısı: Türkiye harekete geçti" desc="Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Akdeniz'deki Suriye kaynaklı petrol sızıntısına karşı bakanlık olarak harekete geçtiklerini ve sızıntıya karşı Akdenizi bariyerlerle kapattıklarını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/01/iecrop/suriye-reuters_16_9_1630489896.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/suriyede-petrol-sizintisi-turkiye-harekete-gecti-6625003/"]