Kent merkezi Karakol Mahallesi'nde harabe durumda olan 130 yıllık Şeyh Maruf Cami'sinde defineciler kaçak kazı yaparak define aradı. Bu duruma vatandaşlar tepki gösterdi. Kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yakılan camide kaçak kazı yapan definecilerin define arayarak camiye zarar verdiklerini belirten gazeteci yazar Ayhan Mergen, tarihi camiye daha fazla zarar verilmemesi için caminin en kısa sürede restore edilmesi gerektiğini söyledi.

Mergen, "Caminin ibadete kapatılmasının ardından bazı kişi veya kişiler tarafından burada kazı yapıldığını, tarihi caminin zeminin kazıldığının ve define arandığını görüyoruz. Bu üzüntü verici ayrı bir konu olarak karşımıza çıkıyor. 130 yıllık bir geçmişe sahip olan Şeyh Maruf Cami’sindeyiz. Siirt’te koruma altına alınan eserlerden biri olan bu cami 2010 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildi ve düzenlenen törenle tekrar ibadete açıldı. Ancak ilerleyen yıllarda camide meydana gelen çatlaklıklar ve yana eğilmeler nedeniyle cami ibadete kapatıldı. 2020 yılında bir yangın geçirdi. Yangından sonra harap hale gelen bu camide biri veya birileri kaçak kazı da yapmışlar yanda göründüğü gibi" dedi. (İHA)

[old_news_related_template title="Cami tadilatında bulunan tarihi eserler çöpe atıldı" desc="Kastamonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu yaptırılan ve geçtiğimiz yıl çalışmalarına başlanılan Ahmet Dede Camisinin çatısından tarihi özelliğe sahip olduğu düşünülen 50 adet hat levhası sokağa atıldı. Sosyal medyadan gelen tepkiler üzerine hat levhalar, muhafaza altına alındı. Cami restorasyonunda bulunan 14 adet cihar yar-ı güzin levha ile 36 adet hat levhanın ilk kez tespit edilerek kayıt altına alındığı belirtildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/23/iecrop/1-6_16_9_1619165369.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cami-tadilatinda-bulunan-tarihi-eserler-cope-atildi-6391372/"]