CHP, İYİ Parti ve HDP'in oylarıyla reddedilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi'nin yeniden TBMM Genel Kurulu'na getirileceğine dair haberler muhalefeti alarma geçirmişti.

Bir açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, "Tartışmaları manipülatif görüyorum. İtiraz üzerine Başkanlık Divanı toplandı. Oylamanın yenilenmesi yönünde karar çıkarsa tekrarlanır" dedi. Teklifin yeniden oylanması için oylama yapılacağı öğrenildi. Şentop şunları söyledi:

- Bu TBMM'de ilk kez karşılaşılan bir durum değil. Daha önce de benzer şeylerle karşılaşılmış. İç Tüzük'ün 141. maddesinde "Başkan ile katip üyeler birlikte sayar" diyor. "Aralarında herhangi bir ihtilaf yoksa başkan sonucu açıklar" diyor. Ama bir uyuşmazlık varsa, bu ihtilaf üzerine o zaman elektronik oylamaya geçilmesi gerekiyor. Biz itiraz üzerine toplandık. Sorun olduğunu gördüğümde gereğini yaparım.

PİŞMAN EDERİM

- (CHP Grup Başkanvekili Özgür Özelin "Meclis Başkanı koşarak geldi, boncuk boncuk terlemiş" sözleri) Bir arkadaşımızın yapmış olduğu tuhaf değerlendirmeler, koşarak gelmiş, boncuk boncuk terliyor. Bir sıkıntı olduğunu fark ettiğim anda koşa koşa giderim bu benim görevimdir. Fakat bu Meclis'te insanların konuşmalarıyla, hareketleriyle, fizik durumlarıyla ilgili en son espri yapacak kişi bu arkadaşımızdır. Kendisine konuşurken aynaya bakmasını öneriyorum. Bunlar hoş şeyler değil.

- Fikirlerimizi tartışalım; ama birbirimizin halleriyle, durumlarıyla ilgili değerlendirme yapmaya kalkarsak en çok lafı işitecek olan bu arkadaşımızın kendisidir. Ben Meclis Başkanı olarak seviyeyi düşürmek istemem; ama bu işi çok daha iyi yapabileceğimi ifade etmek isterim. Pişman ederim. Toptancı usulü ile yanıt vermek istemiyorum. İnsanların fizik durumu ile yorum yapacak en son kişidir. Önce dönsün bir aynaya baksın. Meclis Başkanı olarak seviyeyi düşürmek istemem" değerlendirmesinde bulundu.


CHP, AYM'YE GİDECEK


Bu gelişmeler üzerine bir açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "10 gün içinde eylemli İç Tüzük ihlalinden Anayasa Mahkemesi'ne gideceğiz" dedi.

[old_news_related_template title="Size oy verenler seçmen de bize oy verenler Mars'tan mı gelmiş?" desc="CHP, İYİ Parti ve HDP'nin oylarıyla reddedilen Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi'nin yeniden TBMM Genel Kurulu'na getirileceğine dair haberler muhalefeti alarma geçirdi. Üç partinin grup başkanvekilleri art arda açıklama yaptı. Demokrasi ve milli iradeye saygı istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/01/iecrop/tbmm_16_9_1617272512.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/size-oy-verenler-secmen-de-bize-oy-verenler-marstan-mi-gelmis-6347229/"]

[old_news_related_template title="Güvenlik Soruşturması teklifi muhalefet oylarıyla reddedildi! 'AKP ve MHP milletvekilleri şaşkın'" desc="TBMM'de Güvenlik Soruşturması ve Arşiv teklifi görüşmeleri sırasında iktidar milletvekilleri salonda olmayınca muhalefetten gol yedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/31/iecrop/meclis-dha_16_9_1617207836.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/guvenlik-sorusturmasi-teklifi-muhalefet-oylariyla-reddedildi-akp-ve-mhp-milletvekilleri-saskin-6345890/"]