Binlerce kişiyi kar vaadiyle dolandırdığı gerekçesiyle Brezilya’da teslim olmasının ardından Türkiye’ye iade edilerek, 7 Temmuz’da tutuklanan Çiftlik Bank davasının sanığı Mehmet Aydın ile birlikte ve 2’si firari 20 sanığın yargılandığı davaya devam edildi.

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Aydın cezaevinden getirilirken, tutuksuz sanık Niyazi Karakoç, Cafer Çolak, Savaş Yıkılmaz ve Koray Hasgül'ün yanı sıra çok sayıda mağdur da hazır bulundu.

‘İNSANLAR İNANDIĞIM HAYALE İNANDI’

4 sayfalık yazılı savunmasını okurken zaman zaman sesi titreyen Mehmet Aydın, piramit satış sistemi suçlamasını kabul etmediğini belirterek, “Ben ortaokul mezunu bir insanım. Plan ve projeme güveniyordum, inanıyordum. İnsanlar da inandığım hayale inandı. Suç örgütü kurduğum iddiası asılsızdır. Hiçbir çalışanıma kanun dışı talimatta bulunmadım. Yüce mahkemenizden beraatimi ve el konulan mallarımın iadesini talep ederim” ifadelerini kullandı.

PONZİ VE SAADET ZİNCİRİNE BENZEMEDİĞİNİ SÖYLEDİ

Söz alan sanık Mehmet Aydın’ın avukatı Fatih Kuş da sistemin ponzi sistem ve saadet zinciri olmadığını savunarak, “Müvekkilimiz topladığı paralarla yatırım yapmıştır. Bu yönüyle diğer bahsedilen dolandırıcılık sistemlerine benzemez. Kaldı ki yeni üye getirene ödül verilmesi sistemi halen çoğu şirket tarafından uygulanan bir sistemdir” diye konuştu. Sanık avukatları müvekkillerinin mal varlığı ve banka hesapları üzerindeki tedbir kararlarının kaldırılmasını talep etti.

MAHKEME BAŞKANI AĞABEYİNİ SORDU

Mahkeme başkanı, Mehmet Aydın’a, “Ağabeyin Uruguay’da geziyor, parası var mı, sen teslim oldun, o Türk yargısına güvenmiyor mu?” şeklinde sorular yöneltti. Aydın, “Orada iki çocuğu ve ailesi var. Ondan olabilir. Bir de güvenini kaybetti. Benim güvenim var ondan geldim” diye cevap verdi.

MEHMET AYDIN İLE MAĞDURLAR İLK KEZ KARŞI KARŞIYA

Müşteki Tanju Çetinkaya sistemi televizyondan ve arkadaş ortamından öğrendiğini belirterek, “30 bin TL yatırdım, 5 bin TL geri aldım. Şikayetçi değilim. Parayı yatırsa da yatırmasa da kendisi bilir. Ben işimi bırakıp geldim” dedi.

Sistemi televizyon reklamlarından öğrendiğini anlatan müşteki Özkan Alkan da 13 bin 750 TL yatırdığını anlatarak, “Dolandırıldığımda babam benimle küstü ve 2 ay önce öldü. Bu arkadaşın idam edilmesi bile benim içimi soğutmayacak” diyerek şikayetçi olduğunu söyledi.

‘KANDIRILDIKLARI İÇİN DEĞİL, PARALARINI ALAMADIKLARI İÇİN ŞİKAYETÇİLER’

Yalan söylemediğini belirten Aydın, “Benim bu arkadaşların hiçbiriyle oturup konuşmuşluğum yok. Bu insanlar parasını alamadığı için şikayetçi, kandırıldığı için değil. Parayı veremememin sebebi de mallarıma el konulması” ifadelerini kullandı.

MÜŞTEKİ, AYDIN’A SORDU

Müştekilerden Bülent Koca söz alarak, "Paramızı ödemek istediğinizi söylüyorsunuz. Bunu gerçekten istiyor musunuz?” diye sorması üzerine Aydın, “Teslim olmamın en büyük sebebi mağduriyetlerin giderilmesi için. Ödemem gereken parayı Türkiye’de el konulan mal varlıklarım karşılıyor” dedi.

KAÇMA ŞÜPHESİ GEREKÇESİYLE TUTUKLULUK DEVAM

Aydın’ın üzerine atılı suçun ve mahiyeti, mevcut delil durumu, üzerine atılı suçlar için öngörülen ceza miktarı ve yurt dışında uzun süre kaçak olarak bulunması dikkate alındığında kaçma şüphesinin bulunduğunun anlaşıldığını belirterek, tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, müştekilerin katılma talebinin kabulüne hükmetti.

BİLİRKİŞİLER ŞİRKETLERİ İNCELEYECEK  

Mahkeme heyeti, dosya kapsamında bulunan şirketler üzerinde mali yönden inceleme yapılması için 3 kişilik bilirkişi heyeti oluşturulmasına karar verdi. Öte yandan sanık avukatlarının müvekkillerinin mal varlıklarındaki tedbirlerin kaldırılması yönündeki taleplerinin reddine karar verildi. Mahkeme heyeti, sanıklar Osman Naim Kaya, Fatih Aydın ve Cengiz Samur hakkında çıkarılan yakalama emirlerinin devamı ve infazlarının beklenmesine karar verdi.

NE OLMUŞTU?

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Mehmet Aydın'ın da aralarında bulunduğu 18 örgüt yöneticisinin, “suç işlemek amacıyla örgüt kurma/yönetme”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanma suretiyle nitelikli dolandırıcılık”, “ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama” suçlarından 22 bin 580'er yıldan 75 bin 260'şar yıla kadar hapis ile cezalandırılması talep edilmişti.

Çiftlik Bank davasının sanığı ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın, 2 yıldan fazla süren firarın ardından Brezilya Sao Paulo’da teslim olduktan sonra iade edilmek üzere Türkiye’ye getirilmişti.

Mehmet Aydın sevk edildiği hakimlik tarafından, 7 Temmuz 2021 tarihinde “suç işlemek amacıyla örgüt kurma”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı”, bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçlarından tutuklanmıştı.

[old_news_related_template title="Tosuncuk'un avukatları konuştu: Şikayetçi sayısı 3 bini geçti, bu sayı artabilir" desc="Kurucusu olduğu 'Çiftlik Bank' üzerinden binlerce kişiyi dolandıran 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın'ın avukatları Şehmus Uluç ve Fatih Kuş'tan çarpıcı açıklama... Avukatlar 'Bu dosyalarda yaklaşık 3 bin küsur müşteki var fakat gelecek şikayetlere göre bu sayı artabilir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/19/iecrop/aw364352_07_16_9_1626684513.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/tosuncukun-avukatlari-konustu-sikayetci-sayisi-3-bini-gecti-bu-sayi-artabilir-6546618/"]

[old_news_related_template title="Çiftlik Bank'ın kurucusu 'Tosuncuk' ilk kez hakim karşısına çıktı: Bir tutuklama kararı daha" desc="Binlerce kişiyi kar vaadiyle dolandıran ve Türkiye’ye iade edildikten sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Çiftlik Bank davasının sanığı 'Tosuncuk' lakaplı Mehmet Aydın yargılandığı davada ilk kez hakim karşısına çıktı. Aydın, 75 bin yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada da tutuklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/13/iecrop/detay-kopya_16_9_1625631194_16_9_1626164730.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ciftlik-bankin-kurucusu-tosuncuk-lakapli-mehmet-aydin-hakim-karsisinda-6536507/"]