TTB, bir hafta içinde Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde öğretim üyesi Dr. Hayriye Mihrimah Öztürk ile Rize Devlet Hastanesi’nde Dr. Meltem Puşuroğlu’nun erkek hastaların saldırısına uğramasıyla ilgili bir açıklama yaptı.

Son bir yılda pandemi sürecinde saldırıların arttığına dikkat çekilen açıklamada, “Son bir yılda sağlık çalışanları, hekimler, tüm insanlık olarak, COVID-19 pandemisi ile mücadele ediyoruz. Ama pandemi sürecinde şiddet sarmalını ortaya çıkaran, besleyen başarısız ekonomik sosyal düzenlemeler ne yazık ki artarak devam etmektedir. Biz kadın sağlık çalışanları, hekimler olarak hem yaşadığımız hak kayıpları hem de kamusal ve özel alanda toplumsal cinsiyet rolleriyle mücadele ederken bir de sağlıkta şiddet ile karşı karşıya kalıyoruz” denildi.

"KADINLAR DAHA FAZLA ŞİDDETE MARUZ KALIYOR"

Araştırmaların kadın sağlık çalışanlarının erkek sağlık çalışanlarından daha çok şiddete uğradığını, sıklıkla sözel olmak üzere psikolojik, fiziksel şiddete maruz kaldığını gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Kadın sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti, kadına şiddetten ayıramayız. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yansımalarını, kadın sağlık çalışanlarının şiddete maruz kalma sıklığı ve şekli ile açıkça görüyoruz. Biliyoruz ki hekim olmak, kadın olmak şiddet haberleriyle medyada yer almak kader değil! Bir yandan kadına yönelik şiddete dur demek için İstanbul Sözleşmesi’ni savunurken; diğer yandan hekime, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin sonlanması için etkili ve caydırıcı yasaların çıkması için mücadele veriyoruz” görüşlerine yer verildi.

"HASTANELERE SİLAHLA ORAKLA GİRMEK SERBEST"

Artan şiddet olaylarının sağlıkta şiddet yasalarının etkin ve yeterli olmamasından kaynaklandığına yer verilen TTB açıklamasında, “Hiçbir kamu kurumuna hatta alışveriş merkezlerine kontrolsüz girilemezken hastanelere orakla, silahla girilebilmesi kabul edilemez” denilerek gerekli kanuni düzenlemelerin acilen gerçekleştirilmesi istendi.

[old_news_related_template title="Kadın doktora orakla saldırıda yeni gelişme" desc="Rize'de hastanede kadın psikiyatri doktoruna orakla saldırdığı gerekçesiyle nöbetçi mahkemeye çıkartılan şahıs, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılırken, ilk duruşmasına kadar ev hapsinde tutulmasına karar verildi. Tepki çeken karara savcılık itiraz etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/08/iecrop/saldirgan1_17148530_16_9_1612805666.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kadin-doktora-orakla-saldirdi-ev-hapsi-aldi-6250008/"]

[old_news_related_template title="TTB 1 Mart'a dikkat çekti! Mutasyon uyarısı" desc="İsrail ile İtalya’dan gelen Covid-19’un geçmiş dönemlere göre çocuklar ve gençlere daha fazla bulaştığıyla ilgili bilgiler üzerine SÖZCÜ’ye açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, 'Geçtiğimiz dönemlere göre gençler ve çocuk yaşlarda bu rakam arttıysa bu durumda okullarda bir risk faktörü var demektir' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/07/iecrop/saglik-calisani-dha_16_9_1612707651.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/ttb-1-marta-dikkat-cekti-mutasyon-uyarisi-6248334/"]