İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılının Ekim ayında okur yazarlık eğitimi başlattı. 18 yaş üstü başvuruların kabul edildiği kurs 20 kişinin katılımı ile sınırlandırıldı. Kursları tiyatrocu Enver Aysever’in vermesi kararlaştırıldı. Bu işlemin ihalesi ise dört ay sonra yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Satın Alma Dairesi Başkanlığı Hizmet Alımları Şube Müdürlüğü 13 Ocak 2021 tarihinde ihaleye çıktı.

“ENVER AYSEVER’E ÖZEL İHALE“

“Yaşam Boyu Eğitim Atölyesi Etkinlikleri” başlığı ile hazırlanan ihale şartnamesinde kursları Enver Aysever’in vermesi koşulu konuldu. Şartnamenin üçüncü maddesinde, “Yüklenici firma, atölye etkinliklerini gerçekleştirecek gazeteci – yazar Enver Aysever ile aralarında yaptıkları protokolü sözleşme imzalandıktan bir ay sonra idareye sunacaktır” denildi. Şartnamenin 4.8 maddesinde ise yüklenici firmanın, vereceği fiyat teklifine, Enver Aysever’in dokuz ay boyunca ayda iki gün, toplamda 18 gün ders ücretinin yanısıra,  havayolu ve şehir içi karayolu ulaşımı ile dört yıldızlı bir otelde tam pansiyon konaklama bedelini de fiyata dahil etmesi şartı konuldu. Kısa süre sonra pandemi süreci başlayınca Enver Aysever kursları internet bağlantısı ile verdi.

18 GÜNLÜK KURSA 238 BİN LİRA

Günde ikişer saatten toplam 18 dersten oluşan iş için ihale bedelinin 238 bin 500  lira olduğu ortaya çıktı. İhaleyi, yaklaşık bir yıl önce kurulan, Erhan Çiftçi’ye ait olan, Giresun merkezli, Aripsas Sosyal Hizmetler Temizlik İnşaat Araç Kiralama Şirketi’nin aldığı öğrenildi. Önceki gün ortaya çıkan haberler üzerine toplumda tepki oluştu. “Kişiye özel ihale” ve 18 ders için belediye kasasından ödenecek ücret miktarı sosyal medyada eleştirildi.



AYSEVER TWITTER’DAN AÇIKLAMA YAPTI

Tepkiler üzerine Enver Aysever Twitter sayfasından yaptığı açıklamada, söz konusu atölye projesini belediyelere sunduğunu, teklifi İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin kabul ettiğini belirtti. Aysever, ücret tarifesinin AKP’li belediyeler dahil tüm belediyelere aynı olduğunu ifade etti. Aysever ayrıca, belediyelere para karşılığı “Aykırı Sorular” adlı sohbet programı yaptığını da açıkladı. Aysever, hangi belediyelerden ne kadar para aldığını ise açıklamadı.



TUNÇ SOYER İHALEYİ İPTAL ETTİ

Toplumdaki tepkilerin artması üzerine İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Enver Aysever ihalesini iptal ettiğini bildirdi. Soyer, Twitter sayfasından yaptığı açıklamada, “Kamuoyunda oluşan hassasiyete kayıtsız kalmam mümkün değildir. Söz konusu ihalenin iptal edilmesi talimatı verdim” dedi. Yazılı açıklamada şöyle denildi:

*9 ay sürecek eğitim programına ilişkin kamuoyuna yansıyan yorumlar nedeniyle, bazı yanlış veya eksik bilgileri düzeltmek adına söz konusu açıklamanın yapılma zorunluluğu doğmuştur. Öncelikle bilinmesi gereken nokta pandemi sürecine bağlı olarak gelişen koşullar nedeniyle ilk ihalenin ardından program revize edildiğinden ödeme miktarının 90 bin TL’ye indirilmiş olduğudur.

*Söz konusu eğitimlere ilişkin hizmet alımı açık ihale ile yapılmış, 14 gün ilanda kalmıştır. Ülke genelinde 5 firmanın teklif sunduğu ihale sonucu 238 bin 500 lira bedelle sonuçlanmıştır. Süreç olabilecek en şeffaf şekilde, açık olarak gerçekleştirilmiştir.

*Hizmet alımı kapsamına eğitimin yanı sıra konaklama, ulaşım ve yemek giderleri dahil edilmiş, ancak eğitimlerin online olması durumunda eğitim bedeli harici kalemlerde ödeme yapılmayacağı da belirtilmiştir.

*Bugün gelinen nokta itibariyle pandemi kaynaklı kısıtlamaların henüz sona ermemesi nedeniyle eğitimlerin online yapılmasına karar verilmiştir. Bu kapsamda 58 bin 500 liralık kısma ilişkin hak edişlerde ödeme yapılmayacaktır.

*Ayrıca eğitimlerin, 9 aylık periyotta ayda 1 kez olacak şekilde revize edilmesi nedeniyle sadece 90 bin liralık eğitim hizmet bedeli ödenmesi öngörülmektedir. 3’er aylık periyotlarda, toplamda 60 kişi yazarlık atölyesi ve yaşam boyu eğitim hizmetlerine katılabilecektir. Toplamda 36 saat yapılacak eğitimler 20’şer kişilik kontenjanla 3 aylık periyotlarda gerçekleştirilecektir.

*Özetle 9 aylık eğitim programı için belediyemiz tarafından yapılacak ödeme miktarı 90 bin TL’dir.

[old_news_related_template title="Tunç Soyer, Can Yücel'in vasiyetine sahip çıktı" desc="İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yok olan yerel tohumların bir merkezde toplanıp korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için ilkini 10 yıl önce Seferihisar'da kurduğu Can Yücel Tohum Merkezi'nin ikincisini İzmir'de açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/02/iecrop/can-yucel-sozcu-1-1_16_9_1614695238.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/tunc-soyer-can-yucelin-vasiyetine-sahip-cikti/"]

[old_news_related_template title="Almanya'ya kaçırılmıştı! Soyer'den açıklama" desc="Parçaları 1800’lü yıllarda Almanya’ya kaçırılan Zeus Sunağı’nın anavatanı Bergama’ya getirilmesi için T.C. Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bergama Belediyesi’nin ortak yürüteceği sürecin yol haritası bugün Bergama’da düzenlenen geniş katılımlı bir toplantıyla belirlendi. Toplantıda konuşan Soyer, 'Bu eseri anavatanına geri getireceğiz ve köklerine kavuşturacağız” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/25/iecrop/soyerr_16_9_1614277763.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/almanyaya-kacirilmisti-soyerden-aciklama-6281969/"]