SÖZCÜ yazarı duayen gazeteci Uğur Dündar, KRT'de yayınlanan 'Şimdiki Zaman' programında Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı tam kapanma kararını değerlendirdi.

"GEÇ ALINMIŞ BİR KARAR"

Tam kapanma kararının çok geciktiğini belirten Dündar, şu ifadeleri kullandı:

* Tabi çok gecikme oldu. Sayın Aytun Çıray, sadece bir politikacı değil, devlette önemli görevler üstlenmiş, Sağlık Bakanlığı'nda müsteşarlık yapmış bir hekim.

* Pandemi başladığında ben kendimi karantinaya alırken, onunla bir röportaj yapmıştım ve 14 ila 21 gün arasında acilen Türkiye'nin bir tam kapanmaya gitmesi gerektiğini belirtmişti.

* Aradan bir yıl geçti, bu süreçte toplumu aydınlatma konusunda çok olağan üstü gayret sergileyen varlığından onur duyduğumuz bilim insanlarında Profesör Ahmet Saltık, pazar günü SÖZCÜ'de tam sayfa yayınlanan bir söyleşi yaptım. Orada da değerli hocamız yüzde 95 oranında bir tam kapanmaya acilen, derhal gidilmesi  gerektiğini söylemişti.

"ÜSLER KAPANMADI, TÜRKİYE KAPANDI"

* Açıkçası biz, sayın Cumhurbaşkanının ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'yi soykırım ile suçlamasından sonra Türkiye'deki Amerikan üslerini kapatmasını bekliyorduk ama sevgili Yılmaz Özdil'in dediği gibi üsler kapanmadı, Türkiye kapatıldı.

* Ama ne kadar kapatıldı bu da tartışılır. Bence yüzde 95'e asla ulaşmayan bir kapalılık oranı ve ne yazık ki bundan mağduriyet yaşayacak olan mağdur duruma düşecek olan yurttaş kesimleri, hiçbir maddi destekte bu süreçte iktidar tarafından korunmayacaklar. Bu da üzerinde önemle durmamız gereken bir husus.

"ÇAPSIZ YÖNETİCİ SAYISI HIZLA ARTIYOR"

Uğur Dündar, iktidarın pandemiyle mücadele sürecinde başarısız olduğunu söyledi. AKP iktidarının artık ülkeyi yönetemediğini vurgulayan Dündar şöyle konuştu:

* Aslında başından itibaren pandemiyle mücadelede sergilenmiyor Türkiye'de. O mücadeleyi sadece vefakar, cefakar sağlık çalışanları yapıyor. Başından itibaren en fazla ihtiyacımız olan güven ve şeffaflık maalesef ne Sağlık Bakanlığı'nda var ne de Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarı tepe yönetiminde var.

* Salgında siz şeffaf olmazsanız, bir söylediğiniz vaat ettiğiniz  bir olayı yerine getiremezsiniz. Örneğin aşı konusunda çelişkiden, çelişkiye sürüklenirseniz o mücadele hiçbir zaman başarıya ulaşamaz.

* Bugün geldiğimiz nokta çok hazindir ve Türkiye Cumhuriyeti'nin büyüklüğüyle hiçbir şekilde bağdaşmayacak bir yönetim aczinin sonucudur. AKP iktidarı artık ülkeyi yönetemiyor.

* Çünkü liyakatsiz, sadece yandaş olmaları nedeniyle önemli konumlara getirilen çapsız yönetici sayısı, etkin insan sayısı hızla artıyor. Onarın Türkiye'nin bugün yaşadığı bu sorunlarla mücadele edebilme başarısını sergilemeleri mümkün değil.

"PANDEMİYE KARŞI BAŞARI KAZANMIŞ KONUMDA OLURDUK"

Merkez Bankası rezervinden eksilen 128 milyar doların bir kısmının, aşı konusunda harcanması halinde bu gün kapanmanın yaşanmayacağını ve pandemiye karşı başarı kazanmış konumda olunabileceğini aktaran Dündar sözlerini şöyle sürdürdü:

* Ne yazık ki ekonominin içinde sürüklendiği bu çaresizlik, diğer alanlarda da iktidarı elini kolunu bağlar ve çaresiz duruma sürüklüyor. İç politikada öyle, dış politikada öyle, pandemiyle mücadelede öyle...

* Bir örnek vereyim, şu 128 milyar dolar, Allah aşkına, doları 7 liranın altında tutmak için harcanmak yerine bu aşı savaşlarının başladığı, güçlü ülkelerin, gelişmiş ülkelerin peşin parayı fazlasıyla ödeyerek kendi halklarını korumak için aşı angajmanı yaptığı dönemde bir miktarı harcanabilmiş olsaydı, biz bu gün bu kapanmayı da yaşamazdık, o kapanmaları da çoktan geride bırakırdık ve nüfusumuzun büyük çoğunluğunu güvenli aşılarla aşılamış ve pandemiye karşı başarı kazanmış konumda olurduk.

[old_news_related_template title="THY ve Pegasus'tan tam kapanma açıklaması" desc="Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün ve Pegasus Hava Yolları, tam kapanma kararı ve uçuşlarla ilgili açıklama yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/27/iecrop/thy-dha-1_16_9_1619541815.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/thy-ve-pegasustan-tam-kapanma-aciklamasi-6399584/"]