Yurtdışında değişik isimler adı altında kurulan ve Türkiye’deki dernekleri alet edip yurtdışına organize bir biçimde adam kaçıran şebekenin her gün yeni bir marifeti ortaya çıkıyor. Biri de Ceylanpınar’da yaşandı...

Ceylanpınar Belediye Meclisi, Ceylanpınar Spor Kulübü derneği sporcusu, yakınları ve dernek  üyeleri olduğunu öne sürdüğü 37 kişi için hizmet pasaportu çıkarılmasını kararlaştırdı. “Spor Kardeşliktir” projesi kapsamında Türkgücü Münih takımının davetlisi olarak Almanya’ya götürülmesini uygun buldu. Götürülme gerekçesi olarak, “Sporcu gençler ile ailelerini sporla tanıştırmak, spor branşlarını onlara göstermek, sporla ilgili çalışmaları yerinde göstermek” olarak gösterildi. Ceylanpınar Belediye Başkanı AKP’li Feyyaz Soylu, “Böyle bir şey olmadı” dedi. SÖZCÜ, belgeleri gönderdi.



Başkan, “Vallahi sizden öğrendim Saygı Bey. Benim olmadığım bir zaman meclisin böyle bir karar aldığını, belgelerden öğrendim. Bu konuda duyumum da olmadı. Soruşturma açılması gerekiyorsa başlatacağım. Bu karardan sonra neler olduğunu, gidişlerin olup olmadığını araştırdıktan sonra açıklama yapabilirim” dedi.

BELGELERİ İNCELEDİ, ARAŞTIRACAK AKP’li Başkan Feyyaz Soylu SÖZCÜ’nün gönderdiği belgeleri inceledi. Daha önceden bu konuyla ilgili bilgisinin olmadığını savundu. Skandalı araştıracağını söyledi.

5 engelliye 50 refakatçi 


Diğer skandal haber ise Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinden geldi... İlçede engellilerle ilgili bir dernek üzerinden 55 kişi Almanya’ya götürülmek istendi. Derneğin niyeti son anda fark edildi ve hemen işlemleri durduruldu. Olay ise şöyle cereyan etti: Doğubeyazıt İlçesi’nde bulunan “Yaşama Sevinci Engelliler Derneği”ne çengel atan Almanya’daki dernek yöneticisi Ercan Aslan, “Engelsiz Yarınlar Projesi” kapsamında engellileri masrafları kendileri tarafından karşılanarak götürmek için başvurdu. Ayrıca derneğin bir yıllık elektrik, su, kira bedelini de karşılama garantisi verdi.

Doğubeyazıt Engelliler Derneği Başkanı Oktay Topçi


GEZİ CAZİP GÖSTERİLDİ

Yurtdışına götürülecek kişiler için yapıldığı öne sürülen programı da dernek yöneticilerine verildi ve gezi oldukça cazip gösterildi. Yaşama Sevinci Doğubeyazıt Engelliler Derneği Başkanı Oktay Topçi, dernek aracılığıyla yurtdışına gidecek kişilere hizmet pasaportu verilmesi için Ağrı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne başvurdu.

Başvuru dilekçesinde, “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmletler İl müdürlüğü’nden 5 kişi, Yaşama Sevinci Doğubeyazıt Engelliler Derneği’nden 50 kişi, toplamda 55 kişi gözlemci olmak üzere Almanya’nın Bremen şehrinde görmek ve ağırlamak istediklerini belirterek, yol, iaşe, ibade  gibi  giderlerin orada karşılanacağı belirtilmiştir. Bu kapsamda, ekli listede belirttiğimiz isim listesi ile birlikte tarafımıza hizmet pasaportu verilmesini olurlarınıza arz ederiz” denildi. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü de işbirliği protokolünü uygun buldu ve imzalar atıldı.

Doğubeyazıt’ta, 5’i engelli 55 kişiyi Almanya’ya götürülmesi için tüm işlemler yapıldı. Ancak düzenbazlık son anda engellendi.

Huylandık son anda projeyi durdurduk


Dernek Başkanı Oktay Topçi, SÖZCÜ’nün sorusu üzerine şunları söyledi: “Yurtdışındaki dernek 5 engellinin bütün masraflarını karşılayacaktı. Ama onların yanı sıra kim olduklarını bilmediğimiz 50 kişi de yine bizim üzerimizden yurtdışına hizmet pasaportuyla gönderilecekti. Gelişmelerden huylanan il müdürlüğü ve valilik son anda projeyi durdurduk ve yurtdışına kimseyi gönderemedik. Ortada bir düzenbazlık olduğu anlaşıldı.” Almanya’daki sözde dernek 5 kişinin giderlerini karşılarken, diğer 50 kişiden ise adam başı 10 bin ile 12 bin Euro aldığı belirlendi. Türkiye’deki derneğe de maddi yardımda bulunup onları da bu yolla memnun ettiği öğrenildi.