Türkiye'de bulunan Jeotermal Enerji Santrallerinin (JES) yarısından fazlasının bulunduğu Aydın’a her geçen gün yeni arama, ön lisans izinleri, "ÇED gerekli değil” kararları veriliyor.

Vatandaşların JES’lere karşı açtığı hukuki mücadelesi ise ekonomik sıkıntılar nedeniyle sağlıklı yürütülemiyor.

Germencik ilçesi ile üç köyde yeni açılacak olan JES’ler için valiliğin verdiği “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için açılması gereken dava maddi olanaksızlıklar nedeniyle açılamıyor.

4 GÜN KALDI VE PARA YOK

Yeni izin verilen JES’lerin ÇED izinlerinin iptal edilmesi için yasal sürenin bitmesine dört gün kaldığını hatırlatan Germencik Çevre ve Doğa Derneği (GERÇED), sosyal medyadan çaresizliğini duyurdu.

GERÇED  paylaşımında “9 yıldır yürüttüğümüz mücadelede JES’lerin ÇED izinlerinin iptal edilmesi için açtığımız davalarda olağanüstü bilirkişi raporlarını, kabul edilemez vahşetleri dile getirdik. Bir çok dava açıp kazandık. Geldiğimiz noktada 4 gün içerisinde yeni ÇED iznine açılması gereken davayı maddi imkansızlık sebebiyle açamıyoruz. Tüm Bozköy, Hıdırbeyli, Çamköylü vatandaşlarımıza ve Germencik halkımıza duyurulur” denildi.



[old_news_related_template title="Marinanın tartışılan ÇED raporuna iptal" desc="Muğla’nın Bodrum ilçesinde yapılacak marina için düzenlenen ÇED toplantısında raporun içerisinden İstanbul Kadıköy’deki arsanın değerlendirme raporları çıkınca çevrecilerin büyük tepkisine neden olmuştu. O ÇED raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından iptal edildiği açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/18/iecrop/fbad7b48-2fa2-49f0-a68e-c8b2f18fa2ec_16_9_1616076330.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/marinanin-tartisilan-ced-raporuna-iptal-6321324/"]

[old_news_related_template title="Bilirkişi Kanal İstanbul projesinden çekildi! TMMOB: ÇED raporu şaibelidir!" desc=" Kanal İstanbul projesinin bilirkişi heyetinde bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi’nden H.A.'nın, 'tehdit edildim' diyerek çekilmesinin ortaya çıkmasının ardından açıklama yapan TMMOB, 'Kanal İstanbul Projesi ÇED sürecinin derhal sona erdirilmesi ve projeye karşı açılan tüm davaların akabinde düşürülmesi gerekmektedir' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/28/iecrop/kanal-istanbul-sozcu_16_9_1611843070.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bilirkisi-kanal-istanbul-projesinden-cekildi-tmmob-ced-raporu-saibelidir-6232983/"]