Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarının 700 dönümünün maden ocağı için kesilmek istenmesi üzerine bir aydır nöbet tutan köylüler ve çevreciler bu sabah ormanın bir bölümünde ağaç kesiminin başladığını görünce çok sert tepki gösterdi.

Bayır Köyü ile Yeniköy Termik Santrali'ne 4 km uzaklıkta devam eden yangın için Denizli’den getirilen 15 kişilik sivil orman ekibinin Akbelen ormanlarına bu sabah gelerek 200 metre uzunluğunda bir alandaki çam ağaçlarını kestiği ortaya çıktı.



KÖYLÜLER VE ÇEVRECİLER KESİMİ DURDURDU

Muğla Çevre Platformu Milas Sözcüsü Neşe Tuncer, İkizköy Çevre Platformu gönüllüsü Deniz Gümüşel ve köylülerin müdahalesi ile işçiler çam ağaçlarının kesimini durdurdu. Denizli’den gelen orman kesim işçisi “Bizi yangın için getirdiler, yangının önündeki ağaçları kesiyorduk, sonra buraya getirip buradaki ağaçları kesmemizi söylediler, biz bir şey bilmiyoruzki verilen emiri yerine getiriyoruz, sonuçta işçiyiz, yangını önlemek için kestirdiklerini sanıyorduk” diye konuştu.



DOZERLERİN ÖNÜNE OTURDULAR GEÇİT VERMEDİLER

Akbelen’de yaşayan evli ve iki çocuk annesi 42 yaşındaki Necla Işık, Sözcü’ye yaptığı açıklamada “Biz yangınlar var, buraya gelmezler derken şirket yetkilileri 15 işçi ile gelerek kesime başlamışlar, yangını bahane edip 200 metre uzunluğunda bir şerit açmışlar. İşçileri durdurduk, arkadan şirketin aracı ile dozerler geldi, köylüler ve çevrecilerle önüne oturarak geçmelerine izin vermedik. Bu nasıl bir iştir binlerce hektar ormanlık alan kül oldu hala ders almadılar, yangını fırsat bilip, yangından koruyoruz diyerek Akbelen ormanlarını kesmeye geldiler, biz direnince geri gittiler. Nöbete devam ediyoruz” diye konuştu. Bölgeye jandarma ekiplerinin gönderildiği belirtildi.

TERMİK SANTRAL ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR

Çevreci ve köylüler daha sonra Yeniköy termik santralinin önüne giderek ellerinde "Ağaç Katili Limak", "Her ağacı Tek Tek Savunacağız", "Akbelen’den Defol Limak" yazılı pankart açarak ağaç kesimini protesto ettiler.

[old_news_related_template title="İkizköy'de İkizdere rüzgarı: Her ağacı tek tek savunacağız" desc="Geçen Ramazan Bayramı arifesinde Rize'de İkizdereli kadınların taşocağı için orman katliamı yapılmasına karşı verdikleri mücadele gündemdeydi. Bu bayram arifesinde ise Muğla'da İkizköylü kadınlar Akbelen ormanlarında kömür ocağı için yapılmak istenen kesime karşı mücadele ediyor. Bir videoyla sesini tüm Türkiye'ye duyuran Necla Işık, SÖZCÜ'ye konuştu: Ormanlarımızdaki ağaçları, bu ülkenin geleceği için tek tek savunacağız." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/18/iecrop/305500dc-d38f-4049-9388-c7a26d087599_16_9_1626607106.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ikizkoyde-ikizdere-ruzgari-her-agaci-tek-tek-savunacagiz-6545525/"]

[old_news_related_template title="İkizköylüler Akbelen ormanları mücadelesini bırakmıyor, dava açtılar" desc="Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Köyü sınırları içerisinde bulunan asırlık çam ağaçlarının bulunduğu Akbelen Ormanları’nın termik santraller için kömür ocağı açılmak üzere satıldığını ve ruhsat verildiğini belirten İkizköylüler, kararın iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/04/iecrop/milas-sozcu-1_16_9_1620140157.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/ikizkoyluler-akbelen-ormanlari-mucadelesini-birakmiyor-dava-actilar-6413331/"]