Corona virüs salgını vaka sayılarındaki artış nedeniyle kabine toplantısında yeni kararlar alındı. “Kısmi Kapanma” kararlarına göre sokağa çıkma saatleri daraltıldı, şehirler arası seyahat kısıtlandı, kamuda dönüşümlü çalışmaya dönüldü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ramazan ayının ilk iki haftası için alınan kısmi kapanma kararına dair yaptığı paylaşımda "Sonuç alınamazsa süre uzayacak, tedbirler artacak" dedi.

YASAKLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından Ramazan ayının ilk iki haftasında kısmi kapanma kararı alındığını duyurdu.

Erdoğan, alınan yasak kararının yarın akşam saatlerinden itibaren geçerli olacağını duyurdu.



HAFTA İÇİ VE HAFTA SONU SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI

Genelgenin devamında şu ifadeler yer aldı:

1. Hafta içerisinde yer alan günlerde (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) 19.00-05.00 saatleri arasında, hafta sonları ise Cuma günleri saat 19.00’da başlayıp, Cumartesi ve Pazar günlerinin tamamını kapsayacak ve Pazartesi günleri saat 05.00’de tamamlanacak şekilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.

1.1- Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması, sağlık, tarım ve orman faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak amacıyla belirtilen Ek’te belirtilen yerler ve kişiler kısıtlamadan muaf tutulacak.

– Sokağa çıkma kısıtlamasına yönelik tanınan muafiyetler, daha önce illerimize gönderilen genelgemizle açıkça belirtildiği şekilde muafiyet nedenine ve buna bağlı olarak zaman ve güzergah ile sınırlı olup, aksi durumlar muafiyetlerin kötüye kullanımı olarak görülerek idari/adli yaptırımlara konu edilecek.

– Öte yandan yabancılara yönelik sokağa çıkma kısıtlamasına dair muafiyet sadece turistik faaliyetler kapsamında geçici/kısa bir süre için ülkemizde bulunan yabancıları kapsamayacak. İkamet izinliler, geçici koruma statüsündekiler veya uluslararası koruma başvuru ve statü sahipleri dahil olmak üzere turistik faaliyetler kapsamı dışında ülkemizde bulunan yabancılar, sokağa çıkma kısıtlamalarına tabi olacak.

1.2- Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri market, bakkal, manav, kasaplar ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek. 65 yaş ve üzeri ile 18 yaş altında bulunanlar hariç, zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçilere gidip gelebilecek. Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecek.

1.3- Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu Cumartesi ve Pazar günleri ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacak. (Bu iş yerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilecek.).

[old_news_related_template title="Cumhurbaşkanlığı’ndan corona virüsü genelgesi" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısının ardından açıkladığı 2 haftalık kısmi kapanma kararı sonrası, Cumhurbaşkanlığı COVID-19 kapsamında kamu çalışanlarına yönelik tedbirlerle ilgili genelge yayımladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/13/iecrop/saray-dha_16_9_1618355851.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/cumhurbaskanligindan-corona-virusu-genelgesi-6371871/"]