İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yavuz Ağıralioğlu, Sözcü TV Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş'ın sorularını yanıtladı.

Organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş Sedat Peker'in siyasi tartışmaları şekillendirmesiyle ilgili değerlendirmesini paylaşan Ağıralioğlu, şöyle konuştu:

*Uzun iktidarla beraber iktidarın yanlışları kadar, bu uzun iktidarın, kontrolsüz gücün, bu güç karşısındaki toplumsal, kurumsal mekanizmaların ne kadar mukavametli olup olmadığını tecrübe etme imkanı verdi.

*Bu kadar güç bir toplumu ne yapar, devlet kurumlarını ne kadar aşındırabilir, bu kadar gücü elinde bulunduran bir mekanizmanın bu gücü hukuka uygun kullanmazsa, ne türlü kurumlarda, ne türlü bir itibar kaybına, yozlaşmalara, siyasette ne tür kirliliğe sebep oluru tecrübe ettik.

"PROBLEMİ ÇÖZMEK YERİNE, PROBLEME KÜFÜR EDEREK İKTİDARDA KALIYORLAR"

*İktidarın her geçen gün problem çözebilme mahiyetini yitirmesi, problemi çözmek yerine probleme hakaret ederek meşruiyet kazanma hevesine dönüştü. Çok affedersiniz probleme küfür ederek iktidarda kalmak. Probleme söverek iktidarda kalmak. Bu yenilerde tecrübe edilmiş bir şey. Eskiden iktidarlar problemi çözebilirse itibar bulup, çözemezse de milletin çözecek ümidi bulduğu kadroya emaneti teslim ederdi.

*Siyaset-mafya ilişkisi başlığı altında konuşulan şeyleri 2021 yılında konuşmaktan haya ediyorum. Bu bir bataklıktır. Devlet yönetirken bakanlıklarda kendilerine partner olarak aldıkları, 90'larda varlığından şikayet ettikleri suç organizasyonları. Bunlarla ilgili İçişleri Bakanlığı'nın münhasiren Süleyman beyin bu kabil değerlendirmelerin konusu olabilecek kadar devletin meşruiyet alanının dışına çıkması çok rencide edicidir.

"DEVLETİ ŞEFFAF GÖRMEK İSTERİZ"

*Devletimin İçişleri Bakanlığı mevkisini bu kabil suçlamaların, değerlendirmelerin öznesi olarak görmekten gerçekten burkuluyorum. Böyle görmesem de seçim mi kaybetsem diye bir tercih yapsam, devletimi böyle görmektense seçim kaybetmeyi tercih ederim. Devleti hükümet ederken kullanmış olduğu iradeyle hesap sorma ihtiyacı duymayacak kadar şeffaf görmek isteriz.

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NE BÖYLE BİR UTANÇ YAŞATMAYA HİÇ KİMSENİN HAKKI YOKTUR"

*Her biri milyonlarca defa izlenmiş olan şeyin arkasında merak şudur: Bizim devletimizin yönetimi, devleti yönetirken neye heves etmiş, nelere tevessül etmiş, nelerden medet ummuşlar, memleketi yönetirken kimi kendilerine yol arkadaşı yapmışlar, kimlerle yol yürümüşler, bu yol yürüdükleri insanlardan neler ummuşlar?

*Bunlara verilen cevaplar 2021 yılının Türkiye'sine, bizim milletimizin, devletimizin hizmetine talip olan bir siyasi kadroya asla yakışmaz. Türkiye Cumhuriyeti devletine böyle bir utanç yaşatmaya hiç kimsenin hakkı yoktur.

"GELDİĞİMİZ NOKTA ÇOK KÖTÜ BİR FİNAL"

*'Temiz eller'e hatırlatmalar yapılan zamanları hatırlayın. 'Türkiye'de aklanıyoruz, siyaseti temizliyoruz, vesayetten kurtuluyoruz, hesap soran devlet değil hesap veren devleti inşa ediyoruz, dokunulmaz devleti dokunulabilir devleti organize ediyoruz, vatandaşa hakaret eden değil vatandaşı dinleyen devleti vadediyoruz' dediler.

*Her biri birbirinden kıymetli bu lafların finalinde geldiğimiz yere bakar mısınız? Bu çok kötü bir finaldir. Bu şekilde siyaseti kirli ilişkilerin odağı haline getiren bir ülke olarak değerlendirmelerin konusu olmak hepimiz için kayıptır. Hukukun gözetiminde bir ülkede ve medeni ülkelerde böyle şey olmaz. Medeni ülkelerde bunların binde biri istifa sebebidir.

*Suçlamalara konu olan insanlar açıklama yapmak yerine, doğru bilgilerle kamuoyunu aydınlatmak yerine, yaptıkları açıklama Türkiye'deki siyasetin içine düştüğü bataklığın en bariz örneği. Bu ne biçim bir üslup, nasıl bir dil!

"İKTİDAR KENDİNİ DEVLET ZANNETME HASTALIĞINA TUTULDU"

*İktidarın kendini devlet zannetme hastalığına tutulduğunu düşünüyorum. Bu hastalık iktidarı, itirazı isyan gibi algılıyor, eleştiriyi devletin varlığına kast edilmiş bir saldırı gibi algılıyorlar. Bu kendini devlet zannetme hastalığıdır. Halbuki hesap verebilen devletler saygındır. İtiraz eden herkese her şeyi söyleme hakkı varmış gibi bir cinnet siyasete nezaret ediyor.

"AKP KARARGAHININ DAĞILDIĞINA ALAMETTİR"

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlardan 'helallik' istediği açıklamasına değinen Ağıralioğlu, şöyle devam etti:

*AKP kurulduğu günden bugüne ilk defa sahada bu kadar zayıf. Tayyip bey kendi şahsı dahil AKP'nin kurmay kadroları ilk defa sahayı bu kadar yönetebilme imkanında mahrumlar. Muhalefetin kendilerine sordukları sorulara cevap verirken bu dağınıklık görülüyor.

*Her geçen gün AKP adına konuşan kurmay kadronun değerlendirmeleri, muhalefetin bir şey yapmasına ihtiyaç duymadan birbirini tekzip edecek kadar dağınık hale gelmiş.

*Bu AKP karargahının dağıldığına alamettir. Daha önce de hatalardan özür dileniyordu ama bu helalleşme değerlendirmesini şöyle gördüm. Uzunca zamandır seçmeni duymayan, dinlemeyen kendisine oy veren insanların bile isyanlarını, itirazlarını göremeyen, anlayamayan, empati kuramayan dağınık bir parti görünümünde AK Parti.

"HELALLEŞME BİR İTİRAFTIR"

*Helalleşme, bir kabul etmedir. Bu bir itiraf. 'Benim bildiğim gibi değilmiş' itirafı var bunun içinde. 'Ben aslında ortalığın muhalefet tarafından bir takım algılarla kirletildiğini düşünüyordum, ama bu sefer bunun öyle olmadığını gördüm, sebep olduğum maharetsizlik yüzünden dertlerine derman olamadıklarımdan yavaş yavaş özür dileyeyim' var bunun içinde.

"SONUÇLARINI ANKETLERDE GÖRMEYE BAŞLADILAR"

*Her geçen gün muhalefetin gördüğü teveccühün artmasının sebebini fark etmeye başlamış olabilirler. Dinlemeyen, anlamayan, itirazların tamamına saldıran, problemleri çözmek yerine problemlere hakaret eden bir siyasi nobranlık var iktidarda. Bunun sonuçlarını galiba anketlerde görmeye başladılar.

*Anketlerde görmeye başladıkları kopuşun sebebini anlamaya çalışıyorlar. Bu özensizliğe sebep olan dağınıklık her geçen gün AK Parti için artık kötü bir final anlamına geliyor.

"HELALLEŞMENİN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTACAKTIR"

*Tayyip beyin bu son değerlendirmesini (helalleşme) 'sahaya ineceğim' gibi algıladım. Bizim milletimiz çok kredi verdi iktidara...

*Biz bu sistemle yürümeyeceğini söyledik. Bu yolun çıkmaz sokak olduğunu söyledik. Bu çıkmaz sokağın sonunda Tayyip beyden 'Helalleşme istiyoruz' sesi geldi. Ben ilerleyen günlerde bu helalleşmelerin çeşitliliğinin artacağına inanıyorum.

*Çocuklarımızdan, gençlerimizden, EYT'lilerden, 3600 ek gösterge sözü verip tutamadıklarından, çiftçilerden, emeklilerden, asgari ücretlilerden özür dileyecekler. Özrünüzün kabul edilip edilmediğini görme yeri seçimdir.

"SEÇİM BİR MECBURİYET HALİNE GELEBİLİR"

* Seçime gitmenin AK Parti ve Cumhur İttifakı açısından makul bir seçenek olmadığını düşünüyorum. Bir taraftan da problemlerin çözülememiş olması, Türkiye'de ümitlerin iktidardan kopup muhalefete bağlanacağı yeni bir eşik oluşturuyor.

* İYİ Parti sahada her geçen gün kuvvetleniyor. Siyasi cazibe oluşturabilme, etrafında ümidin toparlanabildiği bir siyasi imkanı yönetebilme kabiliyeti İYİ Parti'nin eline geçiyor.

* İYİ Parti sahada büyüyen, her geçen gün topluma dokunabilen bir ivme yakaladı. Biz büyüyorsak iktidar küçülüyor demektir. Bunu anketlerde görüyorlar. Seçim AKP için karlı bir seçenek olmayabilir ama bir mecburiyet haline gelebilir.

Sözcü TV YouTube sayfasına abone olmak için tıklayın

[old_news_related_template title="İsmail Saymaz ve Deniz Zeyrek, Sedat Peker'in açıklamalarını yorumladı" desc="Bir kamera ve bir tripodla allak bullak olan Türkiye gündemini, suç örgütü lideri Sedat Peker'in videolarını, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarını, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar'ın özrünü ve tüm tartışmaları Sözcü TV Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş, Sözcü Gazetesi Yazarları İsmail Saymaz ve Deniz Zeyrek ile değerlendirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/14/iecrop/sedat-peker-sozcu-1_16_9_1621006211.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/ismail-saymaz-ve-deniz-zeyrek-sedat-pekerin-aciklamalarini-yorumluyor-6431283/"]

[old_news_related_template title="Süleyman Soylu Sedat Peker'e yanıt verdi" desc="İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bugün sabah saatlerinde bir video daha yayınlayan organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarına sosyal medya hesabı üzerinden yanıt verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/13/iecrop/soylu-487_16_9_1620891698.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/suleyman-soylu-sedat-pekere-yanit-verdi-6428652/"]