Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Arda Tonay, yaptığı açıklamada, İstanbul Boğazı'nda sahile 'Tırtak' türü 3 yunusun ölü olarak bulunmasının ardından açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Tonay, şöyle dedi:

* Sabah saatlerinde Karaköy'de Kuleli ve Vaniköy'de 'Tırtak' türü 3 ölü yunus karaya vurdu. Bu ihbarlar; İstanbul Tarım İl Müdürlüğü ve İSTAÇ'tan geldi.

* Ekibimizle birlikte Yenikapı'da 3 yunusu incelemeye aldık. İlk bulgularımız ölümlerin deniz ağlarından kaynaklandığı yönünde. Bunu karakteristik izlerden ve normal olmayan kanamalardan anlayabiliyoruz.

* 'Tırtak' türü daha çok açık denizde görülüyor. Ölümler de büyük olasılıkla deniz göçü sırasında gırgır ağı ile yakalanmaları sonucu görüldü.

* Bu tip olayların önüne geçmek için gırgır balıkçılığının önüne geçilmesi, yunus varsa bu faaliyetin durdurulması veya ağda yunus varsa bunların dışarı çıkmalarını sağlamak gerekir.

* Hayvanlar çok sağlıklı yeni beslenmişler. Ağızlarında balık var. 6-12 saat önce öldüklerini düşünürsek 22 Şubat sabaha karşı 21 Şubat akşamı ava çıkan tüm gırgır tekneleri zan altındadır.

* Bunların tespit edilerek yakalanmasını istiyoruz. Vatandaşlardan da buna şahit olanların ihbarda bulunmasına yönelik çağrı yapıyoruz.

* İstanbul Boğazı gibi daracık göç yolunda artık bu tür endüstriyel balıkçılığı sınırlamamız gerekiyor.

* Tekrar ediyorum; 3 'Tırtak' cinsi yunusun ölüm nedeni ağda boğulmadır, kurşun yarası bulunmamaktadır. DHA

[old_news_related_template title="İstanbul'da kademeli normalleşme görüşmesi" desc="İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl ve Yönetim Kurulu üyeleriyle yapılan toplantıda 1 Mart'tan itibaren uygulanması beklenen kademeli normalleşmeye geçiş süreci görüşüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/23/iecrop/ist-sozcu-1_16_9_1614092714.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/istanbulda-kademeli-normallesme-gorusmesi-6277464/"]