Denizli'de kekik üretim merkezlerinden Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar’da köylüler kuraklık tehlikesine karşı tedbir aldı ve kendi barajlarını inşa etti.

Dünya kekik üretiminin yüzde 80’inin karşılandığı bölgede 350 haneli ve 750 nüfuslu köylerinde yaklaşık 5 bin dönüm arazide üretim yapan köylüler geçen yıl kuraklık nedeniyle yüzde 50 rekolte kaybı yaşayınca muhtar Ergün Gürsoy önderliğinde baraj yapmaya karar verdi.

İKİ BARAJ YAPTILAR

Güzelpınar’a 100 metre mesafede bulunan Kirse Deresindeki küçük su kaynağını kullanmak isteyen köylüler kazma ve küreklerle alanı genişletti. Önce küçük bir baraj inşa eden köylüler 100 metre uzunluğunda 15 metre genişliğinde bir havza oluşturarak su tutmayı başardı. Üreticiler bu kaynağın yetmeyeceğini düşünerek ikinci bir baraj yapmaya karar verdi.

Arazideki dev kayaları kullanarak 30 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğinde bir baraj oluşturan köylüler, suyun tutulacağı alanı iş makineleri ile kazarak 250 metre uzunluğunda ve 12 metre derinliğinde ikinci bir baraj inşa etti. Su tutmaya başlayan barajdaki su kuraklık döneminde kekik tarlaları, üzüm bağları, ayva ve ceviz bahçelerini besleyecek. Köylüler tankerlerle baraj suyunu tarlasına taşıyarak kuraklığa karşı üretimi ayakta tutmaya çalışacak.



SUYUMUZ BOŞA GİDİYORDU

Güzelpınar muhtarı Gürsoy daha önce bölgede cılız bir su aktığını ve boşa gittiğini belirterek, “Sel zamanlarında burada su birikir gençler içinde yüzerdi. Yaz döneminde ise bu su son derece cılız akar ve boşa giderdi. Bu kaynağı kullanmaya karar verdik. Kadın erkek tüm köylümüz kazma küreklerle suyun çıktığı alanı genişlettik. Bir baraj yaparak suyu tuttuk. Bunun yeterli olmayacağını anlayınca ikinci bir baraj yapma kararı aldık. Yine hep birlikte çalışarak barajı inşa ettik.

İş makineleri için 100 bin lira ödedik. Tamamı köylümüzün cebinden çıktı. İmece usulü herkes işin ucundan tuttu masrafın bir kısmını üstlendi. Köylülerimizle gurur duyuyorum. İkinci barajımızda su tutmaya başladık. Köylümüzü ücret ödemeden ihtiyacı kadar suyu buradan kullanacak. Hatta çevre köylerden de üreticiler gelip tankerlerini dolduruyor. Bu çözümün bizi kuraklığa karşı koruyacağını düşünüyoruz. Üreticimizin geleceğini garanti altına aldık” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLER MEMNUN

Üretici Zülfikar Gürsoy, “Bu barajların planını projesini mahalle halkı yaptı. Büyük fedakârlık yaparak bu eseri ortaya çıkardık. Parası köylünün cebinden çıktı. Yardımlar aldık. Bu eseri meydana getirdik. Bundan herkes faydalanacak.

Bahçelerini buradan sulayacaklar. Çok büyük bir emeğimiz var” diye konuştu. Üretici Mehmet Çavdar ise, “Bu barajları mahalle halkı kendi imkanlarıyla kazma küreklerle yaptı. Herkes yardımcı oldu. Burada imece usulünün en büyük örneğini gösterdik. Herkes buradan bahçesini tarlasını sulayabilecek” ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Kuraklık Munzur Çayı'nı da vurdu: Bu yıl rafting yapılamadı" desc="Türkiye'nin debisi en yüksek akarsularından olan Tunceli'deki Munzur Çayı, bölgede yaşanan kuraklık nedeniyle dere seviyesine indi. Debisi yarı yarıya düşen Ekim aylarında ortalama saniyede 30 metreküp olan çayın debisi, bu yıl 14 metreküpe düştü. Kente gelen ziyaretçiler, debisindeki düşüş nedeniyle bu sene rafting yapamadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/19/iecrop/fotodha.munzur_16_9_1634646921.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/kuraklik-munzur-cayini-da-vurdu-bu-yil-rafting-yapilamadi/"]