Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, tam kapanmanın beşinci gününde açıklamalarda bulundu. Trakya Değerlendirme Toplantısı'na katılmak üzere Edirne'de bulunan Bakan Koca, şunları söyledi:

- İki hafta süreyle uygulanan tedbirlerin vaka sayısında istediğimiz düşüş hızına erişemememiz sebebiyle 17 günlük bir kapama dönemi ile vaka sayılarında hızlı düşüşü sağlayacağımıza inanıyoruz. Milletçe yaptığımız fedakarlığın etkisini vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye başladık. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz. Bu konuda tüm vatandaşlarımızın tedbirlere uyumunu talep ediyor ve gösterilen hassasiyet için teşekkür ediyorum.

TESTLER TEMASLI KİŞİLERE YAPILIYOR

- Vaka sayılarındaki düşüş ile test sayısı arasında ilişki kurarak test sayıları düşürülerek vaka sayılarının düştüğü yönünde asılsız ve iyi niyetli olmayan bazı değerlendirmeler görüyoruz. Buradan bir defa daha ifade etmek isterim. Testler, semptom gösteren kişilere ya da temaslı kişilere yapılmaktadır.

- Kısıtlamalar ile birlikte temasın azalması beklenen bir durumdur. Bu da hem polikliniğe olan müracaatları hem de filyasyon kaynaklı testlerin sayısını düşürmektedir. Tüm Türkiye'de son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düşmüş durumdadır. Özetle test sayılarının düşmesi vaka sayısının düşmesinin sebebi değil, sonucudur.

BAYRAMI BAYRAM GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ

- Geçtiğimiz haftalarda yeni bir pik dönemi yaşadık. İlk etapta alınan kısıtlama tedbirlerinin sağladığı kısmi düşüşü tam kapanma ile etkili hale getirmeyi amaçlıyoruz. Düşüş hızını arttırmak amacıyla tam kapanma bir zaruret haline geldi. Vatandaşlarımızın bu fedakarlığı sayesinde hedefimize ulaşacağız. Bu ifadeyi tekraren söylüyorum. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaşamak istiyoruz.

- Bayramı, bayram gibi yaşamak istiyoruz. Valilerimizle, yerel yöneticilerimizle, il müdürlerimizle, başhekimlerimizle, sağlık ordumuzla yürüttüğümüz sıkı koordinasyon ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Bugün Edirne'yi bu anlamda detayları ile değerlendireceğiz. Hedefimiz, alacağımız tedbirlerle hasta sayısını ve hastane yükümüzü her geçen gün azaltmak.

UYGULAYAN NADİR ÜLKELERDEN BİRİYİZ

- Filyasyon, salgınla mücadelede çok önem verdiğimiz bir faaliyet. Bu sistemi dünyada etkin şekilde uygulayabilen nadir ülkelerden biriyiz. Filyasyon ekiplerimiz hem temaslıları belirleyip izole etmek hem vatandaşlarımıza ilaçlarını ulaştırmak için canla başla mücadele ediyor. Edirne'de her biri üç kişiden oluşan filyasyon ekip sayımız 98. Edirne'de son bir haftada vaka sayısı yüzde 50 oranında azaldı.

ETKİLİ AŞILAMA ORANINA ULAŞMAK ZORUNDAYIZ

- Edirne'de yatak doluluk oranımız yüzde 52,1. Yoğun bakım doluluk oranımız ise yüzde 66,7. Edirne, hemşerilerimizin de ilgisiyle aşılama programını başarıyla yürüten illerimizden 65 yaş üstü vatandaşlarımızın Edirne'de aşılanma oranı yüzde 88. Salgını yenebilmek için etkili bir aşılama oranına ulaşmak zorundayız. Sırası gelen tüm vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum.

- Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ illerimiz ile birlikte bu dört ilimizdeki güncel durumu, ihtiyaçları, sağlık alt yapısını detaylarıyla değerlendirmiş olacağız. Buradan Edirne, Çanakkale, Kırklareli ve Tekirdağ'da yaşayan vatandaşlarımıza seslenmek istiyorum. Bugün sizlerin sağlığını iyileştirmek, hizmetlere erişiminizi kolaylaştırmak adına buradayız. Mücadele sizlerin katılımı ve desteği ile kazanılacaktır. Bu dönemdeki yoğun mücadelemiz bizleri gerçek bir bayrama çıkaracaktır.

[old_news_related_template title="Aile hekimleri iş bırakıyor" desc="Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası, “Covid-19 Kapsamında Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” genelgesine tepki gösterdi: Aile Hekimliği çalışanları olarak 10-11-12 Mayıs tarihlerinde işe gitmeyeceğimizi duyuruyoruz." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/03/iecrop/shutterstock_570122659_16_9_1620030340.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/aile-hekimleri-is-birakiyor-6410403/"]

[old_news_related_template title="Vakalar düştü ama nasıl düştü?" desc="Türkiye'de corona virüsü vaka sayıları düştü ancak bu düşüş gerçekçi değil. Çünkü arkasında önemli bir gerçek var. Az test yapılıyor. Düşen test sayılarıyla birlikte vaka sayıları da düştü. İşte rakamlarla, vaka sayılarının nasıl düştüğü... Sözcü TV Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Alişer Delek anlatıyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/02/iecrop/korona.jpg-hastane_16_9_1586258428_16_9_1619954438.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/vakalar-dustu-ama-nasil-dustu-6408932/"]