Bir ay boyunca oruca alışan metabolizmanın yeni beslenme düzenine uyum sağlayabilmesi için bayramda bilinçli tercihler yapmak şart. Böylelikle olası sağlık problemlerinin önüne geçilebilir. Özellikle kalp-damar, diyabet ve böbrek hastalarının dikkatli ve kontrollü beslenmeleri gerektiğine vurgu yapan uzmanlar önemli tavsiyelerde bulundu…

Cem Nevşioğulları

Birden bire yoğun beslenmeye geçmeyin


Uzman Diyetisyen Cem Nevşioğulları, ramazan ayındaki iki öğün sayısının bayramda aniden artmasıyla birlikte mide ve bağırsak rahatsızlıklarının kaçınılmaz olduğunu belirterek, şunları söyledi:



Bu sorunların önüne geçebilmek için güne güzel bir kahvaltı ile başlanabilir. Kahvaltıda sucuk, salam, sosis gibi yoğun şarküteri ürünleri yerine hafif besinler tercih edilebilir. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber gibi gıdalar bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir, haşlanmış yumurta tercih edilmeli. Yağlı besinlerden, börek, poğaça gibi hamur işi gıdalardan sakınılması faydalı olacaktır. Ayrıca beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir. Gün içinde de az ve sık yemeye özen gösterilmelidir.

Safiye Arık

Şerbetli tatlılardan kaçının


Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık da bayram ziyaretlerinde özellikle diyabeti olan hastaların şerbetli tatlıdan kaçınmalarını mümkünse az şekerli, sütlü ve doğal tatlıları tercih etmeleri gerektiğini belirterek, tavsiyelerini şöyle sıraladı:



Kan şekeri kontrolünün bozulmaması açısından tatlı tüketiminde az şekerli dondurma veya meyve tercih edilmeli, içecek olarak ayran, az şekerli komposto ya da bitki çayları tüketilmeli. Ayrıca bayram süresince bilinçli bir beslenme programına, ara öğün dengesine dikkat edilmesi, gıdaların sindirim sistemine rahatsızlık vermemesi için egzersiz ve yürüyüşlere önem verilmesi gerekir.


Uyguladığınız diyete mutlaka özen gösterin


“Diyabet, kalp-damar ve böbrek gibi kronik hastalıkları olanlar uyguladıkları diyete bayram süresince de özen göstermeli” diyen uzmanlar ramazan boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması gerektiğini belirttiler. Ayrıca, ‘Yaşlı ve tansiyon hastası olan kişilerin çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemeli’ uyarısında da bulunan uzmanlar, uyku düzeninde ramazan öncesi düzene dönülerek, gece yemeleri alışkanlığının önüne geçilmesi gerektiğine de dikkat çektiler.