Yapılan araştırmalara göre; kemoterapiden önce ve kemoterapi sırasında kan testleri yaptırmak, doktorların hastalarının dirençli olup olmadığını veya yaygın olarak kullanılan  docetaxele isimli ilaca karşı direnç geliştirip geliştirmediğini belirlemelerine yardımcı olabilir.

Londra Queen Mary Üniversitesi'ndeki Barts Kanser Enstitüsü'ndeki yeni çalışmanın bir parçası olarak araştırmacılar, kanda dolaşımdaki tümör hücreleri (CTC'ler) olarak bilinen kanser belirteçlerine baktılar.

TEDAVİ YÖNTEMİNİ BELİRLEMEDE YARDIMCI OLABİLİR


Bilim insanları, Londra'daki St Bartholomew Hastanesi'nde tedavi gören ileri evre prostat kanserli 56 hastadan kan örnekleri aldı.

Örnekler altı ila sekiz ay boyunca alınmaya devam etti. Alınan örnekler; hastaların docetaxel tedavisine başlamadan önceki, ilk kemoterapi dozlarından sonraki, beşinci dozlarından önceki ve tüm dozları bitirdikten sonraki süreyi kapsadı.

İkinci kemoterapi dozundan önce 7.5 ml kan başına altıdan fazla CTC'si tespit edilen erkeklerde, hastalıklarının üç ay içinde tekrarlama veya ilerleme olasılığının daha yüksek olduğunu ve 18 ay içinde ölme olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortaya koydu.



Öte yandan, 7.5 ml kan başına altıdan az CTC'ye sahip olan erkeklerin, kanserleri ilerlemeden 17 ay boyunca hayatta kalmaları ve toplam hayatta kalma süreleri üç yıldı.

Tedavinin sonuna doğru yüksek sayıda CTC, erkeklerin kanserlerinin daha hızlı yayıldığını ve daha erken bir ölüm görme ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

DAHA HIZLI SONUÇ VERİYOR


Çalışmayı yöneten Caitlin Davies şunları söyledi: "Bu kalıpları kullanarak, tedaviye yanıt verip vermeyeceklerini tahmin etmek ve maksimum fayda sağlayacak en iyi eylem planına önceden karar vermek amacıyla bu verileri gelecekteki hastalara uygulayabiliriz. Örneğin, CTC sayılarındaki bir artış, tedaviye yanıt eksikliğini gösterebilir."

Doku biyopsileri şu anda prostat kanserinin ne kadar agresif olabileceğini ve vücudun diğer bölgelerine yayılma olasılığını göstermek için kullanılıyor. Ancak bu seçenek acı verici olabildiği gibi sonuçlarını almak da 10 gün kadar sürebiliyor.

Bununla birlikte, sıvı biyopsi olarak da bilinen kan örneklerinde CTC testi, ağrısız ve iki ila üç gün içinde sonuçlarla kolayca tekrarlanabiliyor.

Imperial College London'da üroloji profesörü olan Hashim Ahmed şunları söyledi: "Bunlar umut verici sonuçlar ve daha ileri araştırmalarla doğrulanırsa klinik uygulamayı değiştirme potansiyeline sahip. Ayrıca, başarısız olacak hoş olmayan sistemik tedavilerden geçen hastaların önlenmesine de yardımcı olabilir."

[old_news_related_template title="İdrar testiyle prostat kanseri teşhisi" desc="İngiltere’de East Anglia Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeni bir pilot çalışmayla geliştirdikleri idrar testinin, prostattaki kanser miktarını tespit ettiğini açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/04/iecrop/shutterstock_174202361_16_9_1636030551.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/idrar-testiyle-prostat-kanseri-teshisi-6749182/"]

[old_news_related_template title="HPV aşısı rahim ağzı kanserine karşı yüzde 87 koruyor" desc="İngiltere'de yapılan bir araştırma, HPV aşısının rahim ağzı kanserine karşı yüzde 87 koruma sağladığını ortaya koydu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/04/iecrop/asi-genc-kiz-shutter_16_9_1636018740.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/hpv-asisi-rahim-agzi-kanserine-karsi-yuzde-87-koruyor-6748557/"]

[old_news_related_template title="Prostat kanserine karşı 6 öneri" desc="Sinsi bir kanser türü olan prostat kanseriyle ilgili hayati bilgiler veren Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Tekin, hastalıktan korunmak için yaşam tarzı değişikliğinin önemli olduğunu belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/23/iecrop/hs17a_16_9_1635003912.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/prostat-kanserine-karsi-6-oneri-6721722/"]