Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Ankara Şehir Hastanesi Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Dr. Sema Turan, yaptığı açıklamada artan vaka sayıları ve ölüm oranlarını değerlendirdi.

Prof. Dr. Turan, vaka sayısının daha da artması durumunda Bilim Kurulu'nda kısıtlamalar konusunun tekrar gündeme gelmesi durumuna ilişkin, şunları söyledi;

*Hasta sayısı artıkça yani pozitif kişi sayısı arttıkça ve doğal olarak hastalanan birey sayısı da arttıkça sağlık sisteminde çok ciddi bir yük başlıyor ve çok sayıda hasta kabul etmek durumunda kalıyoruz.

KAPALI MEKANLARA VURGU YAPTI

*Ölüm oranları da oldukça yüksek gördüğünüz üzere. O nedenle bir takım önlemler gerekebilir. Şu an en önemli önlemlerden bir tanesi kış aylarına geliyoruz; kapalı mekanlarda geçirilecek süreler uzayacaktır.

*O nedenle bu noktada dikkatli olmak gerekiyor. Tabi ki ilk hedef bireysel önlemler öncelikle. Toplu bir takım önlemler almak istemiyoruz ama eğer şiddet bu şekilde devam ederse bu her zaman önemli bir konu olarak gündemimizde olacak.

"HER TÜRLÜ ÖNLEMİ KONUŞMAYA BAŞLARIZ"

*Bu aslında tamamen aşılama ile ilişkili. Aşılanan, 2 dozunu olmuş birey sayısı artıkça alınacak önlemlerde buna bağlı olarak azaltılabilir. O yüzden vaka sayısı artmaya devam ederse sırasıyla, tüm dünyada olduğu gibi bizde her türlü önlemi konuşmaya başlarız.

*Ama şu aşamada önceliğimiz aşılama. Aşılama konusunda hassasiyet istiyoruz. Ve tabi ki toplu bir kapanma istemiyorsak bireysel önlemlerimize de dikkat etmek istiyoruz.

*Burada maskenin, mesafenin, hijyenin önemini başından beri vurguladık. Bu bir tekerleme değil herkesin uyması gereken kurallar. Bireysel alınan önlemler toplu önlemlerin önüne geçecektir.



"ŞİDDETİ YÜKSELİYOR"

Turan, virüsün hayatını devam ettirebilmek adına bir takım varyantlara uğradığını belirterek şu değerlendirmede bulundu:

*Böylece bir takım varyantlar gelişiyor. Onların amacı aslında doğada devamlılıklarını sağlayabilmek. Ve hastalığın şiddetini, bulaştırıcılığını artırarak bunu yapmaya devam ediyorlar.

*Biz aşı ile bu savaşta onların önüne geçmeye çalışıyoruz. Kişileri ağır hasta haline ya da hastaneye ihtiyaç duyar hale getirmesin diye aşılamayı özellikle ön planda tutuyoruz.

*Ne yazık ki varyantlar nedeniyle çok ciddi anlamda hastalık şiddeti yüksek vakalar ortaya çıkıyor; aşısız grupta. Aslında aşı gerçeği şudur ki; geçmiş yıllardan günümüze aşının amacı kişilerin virüse yakalandıkları zaman hastalığı hafif geçirmeleri.

3. PİKE DİKKAT ÇEKTİ

*Yani ağır hastalık oluşma ihtimalini azaltır ki bugüne kadar aşılama ve aşıyla ile ilgili yapılan çalışmalar en önemli primer sonuçlarımızdan bir tanesi hastalığın şiddetin nasıl etki ettiğiyle ilgili.

*Yani ağır hasta sayısında bir azalma sağlıyor mu, şeklinde bir soruya yanıt ararız. Aşılamanın da amacı budur zaten. Biz bunun etkilerini aşılamaya başladığımız günden itibaren özellikle yoğun bakım ayağında çok net gördük.

*3'üncü pikte 65 yaş ve üzeri hastaların ve sağlık çalışanlarının aşılama sonrası daha az hastalandıklarını, daha az yoğun bakıma ya da hastaneye ihtiyaç duyduklarını gördük.

YENİ VARYANT UYARISI

Prof. Dr. Turan, bulaşın fazlalaşmasında virüsün yeni varyantlarının da etkili olduğunu belirterek, "Aslında tamamıyla virüsün hastalık yapma yeteneğini ve şiddetini de artırma yeteneğini kullanması yüzünden gerçekleşiyor bunlar. Eğer siz aşısızsanız hastalığa yakalandığınızda hızla akciğerlerinizin enfekte olması, akciğerlerinizde yaygın tutulum olması söz konusu olur. Yani virüs bu şekilde davranıyor. Hem bulaştırıcı özelliği çok yüksek hem de hastalık şiddetini artırmış vaziyette. Aşılamanın amaçlarından bir tanesi virüs ile enfekte olsanız dahi hastalık şiddetinizin hafif geçmesi" dedi. DHA

[old_news_related_template title="Bilim Kurulu sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan çarpıcı yüz yüze eğitim ve tedbir açıklaması" desc="Türkiye'de günlük vaka sayıları 30 bin sınırında seyrediyor. Yeni kısıtlamaların gündeme gelip gelmeyeceği tartışılırken Bilim Kurulu bugün kritik bir toplantı daha gerçekleştirdi. Türkiye'de de görülen 'Mu varyantı', yüz yüze eğitim ve corona aşısının da ele alındığı toplantı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu. Yüz yüze eğitimin devam edeceğini vurgulayan Koca, gerekirse hafta sonları da eğitim yapılacağını belirtti. Halka tedbir uyarısını yineleyen Koca, aşılamada ise yeni çalışma yapıldığını dile getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/22/iecrop/koca-sozcu2_16_9_1632324449.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/bilim-kurulu-sonrasi-saglik-bakani-fahrettin-kocadan-carpici-yuz-yuze-egitim-aciklamasi-6664235/"]

[old_news_related_template title="Bakan Koca, güncel corona verilerini açıkladı! İşte günlük vaka ve vefat sayısı" desc="Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 22 Eylül 2021 Çarşamba gününün corona virüsü (koronavirüs) tablosuna göre son 24 saatte 242 kişi hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısında ise düne göre düşüş yaşandı. Bakan Koca, 'Türkiye genelinde, 18 yaş ve üzeri nüfusta iki doz aşı olma oranımız %68,91. Sadece 7 ilde bu oran %75’in üzerinde. İki doz aşıda, il bazında en düşük oranımızsa %42,5. İlk doz başlangıç, ikinci dozla sonuç almaya başlıyoruz. Covid-19 tablosuna karşı aşılarımızı hemen yaptıralım' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/22/iecrop/taksim-dha31_18516901_16_9_1632319093.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/bakan-koca-guncel-corona-verilerini-acikladi-iste-gunluk-vaka-ve-vefat-sayisi-6664111/"]

[old_news_related_template title="Vakalar artıyor, okullar kapanacak mı? Milli Eğitim Bakanı Özer, kesin konuştu" desc="Yüz yüze eğitimle ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Özer, 'Kamuoyunda zaman zaman ‘Başlangıçta 2 haftada 200'ün altında sınıf yüz yüze eğitime ara verirken, daha sonra bu sayılar arttı’ gibi iddialar var. Bu sayıların artması okullarda Covid-19 salgınıyla ilgili alınması gereken önlemlerin alınmamasından kaynaklanmıyor. Virüs okulu seçmiyor, virüs toplumun her yerinde' dedi. Öte yandan Bakan Özer, okulların kapanmayacağını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/22/iecrop/okul-dha2_16_9_1632329210.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/egitim/vakalar-artiyor-okullar-kapanacak-mi-milli-egitim-bakani-ozer-kesin-konustu-6664325/"]