Pek çok ülkede yüz yüze eğitim başlarken okula dönen çocukların virüse yakalanma riski yeni tartışmaları da beraberinde getiriyor.

ABD'de okullarda maske takma ile ilgili karmaşa devam ederken uzmanlar da ebeveynleri özellikle Delta varyantına karşı uyarıyor. Yale Tıp Fakültesi'nde hastalık uzmanı olan Dr. İnci Yıldırım da aşı onayı çıkmamış yaş grubundaki küçük çocukların yaşadıkları riske dikkat çekiyor.

DELTA VARYANTI 18 YAŞ ALTINDA DAHA KOLAY YAYILIYOR


Yıldırım, aşılanmamış çocukların şu anda COVID'e yakalanma riski en yüksek gruplar arasında olduğunu, çünkü yaşlı Amerikalıların çoğunlukla aşılarla korunduğunu ve bazı kanıtların Delta varyantının 18 yaşın altındakiler arasında diğer varyantlardan daha kolay yayıldığını gösterdiğini söyledi.

ABD'de okulların açılmasıyla beraber yaşanan vaka artışı da Yıldırım'ın sözlerini doğrular nitelikte.

Özellikle Kuzey Teksas'ta aşı olamayacak kadar küçük çocukların ebeveynleri çocuklarının Delta varyantına yakalanma riski ile uğraşıyorlar. Bölgede okullar açıldığından bu yana yüzlerce çocuğun test sonucu pozitif çıkarken, pek çok okul da vakalar nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.

OKULDA MASKE TAKILMIYOR


Dallas Morning News'e konuşan Denton'dan Michael Madsen da oğlunun corona virüsüne yakalanmasıyla beraber neler yaşadıklarını anlattı. Michael Madsen'ın oğlu Matthew Madsen 10 yaşında bir ilkokul öğrencisi.

Okula maske takarak gidiyor, ancak okul topluluğunun aktif bir üyesi olan babası, öğrencilerin yaklaşık üçte ikisinin maske takmadığını tahmin ediyor.

Michael Madsen süreci şu şekilde özetliyor: "Matthew eve hasta hissederek geldikten sonraki gün, sınıfından birinin testinin pozitif çıktığını bildiren bir e-posta geldi. E-posta, 18 aydır hepimizin korktuğu anın Matthew için geldiğine dair bir ipucuydu. Bu noktada, Matthew'un ateşi yükseldi ve soğuk algınlığı semptomları göstermeye başladı. Yaklaşık 48 saat sonra da testi pozitif çıktı. 84 yaşındaki annem bizimle yaşıyor ve aşı olmasına ve hafif semptomları olmasına rağmen, bu semptomların onu öldürmeye yeteceğinden endişelendim."

[old_news_related_template title="Okullarda maske takma ile ilgili karmaşa: Öğrenciler tedirgin ve stresli" desc="Amerika'daki uzmanlar; okulda maske takma zorunluluğu ile ilgili ortak bir karar alınamamasının, hem öğrenciler hem de veliler arasında kargaşa yarattığını söylerken, bu durumun öğrencilerin Covid-19 konusunda daha çok endişe ve stres yaşamalarına neden olduğunu belirtiyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/20/iecrop/okula_donus1-shutterstock_16_9_1632144143.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/okullarda-maske-takma-ile-ilgili-karmasa-ogrenciler-tedirgin-ve-stresli-6660034/"]

[old_news_related_template title="'Vakalar arttı, yoğun bakımlar doldu, okullarda risk var'" desc="Bursa'da Covid-19 vakalarının artmasıyla birlikte yoğun bakımların dolduğunu belirten Bursa Tabip Odası Başkanı Alpaslan Türkkan, okullardaki tehlikeye dikkat çekti. SÖZCÜ'ye konuşan Türkkan, 'Okullar 6 Eylül günü açılmadan bir gün önce 12-15 yaş grubuna aşı tanımlandı. Bunu gecikmiş bir karar olarak görüyoruz. Önümüzdeki günlerde okullardaki yüksek bulaş riskinin süreceğini söyleyebiliriz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/10/iecrop/d32e2744-376a-4fc5-8661-2e1b8e0ce12e_16_9_1631254043.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/vakalar-artti-yogun-bakimlar-doldu-okullarda-risk-var-6640967/"]

[old_news_related_template title="Öğretmen maskesini çıkardı, sınıfın yarısına virüs bulaştı" desc="Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayımlanan yeni bir rapor, aşı yaptırmamış bir ilkokul öğretmeninin, sınıfta maske takmadığı için 26 öğrencisine corona virüs bulaştırdığını ortaya koydu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/28/iecrop/shutterstock_1781341229_16_9_1630140755.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ogretmen-maskesini-cikardi-sinifin-yarisina-virus-bulasti-6618216/"]