Kocaeli Üniversitesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Savlı ve Doç. Dr. Naci Çine, genetik haritalarını çıkardığı İngiliz mutasyonlu korona virüs hastalarında PCR testlerinde çıkmayan Güney Afrika mutasyonu belirledi.

Aşıya karşı direnç gösterdiği belirlenen Güney Afrika mutantına karşı uyarılarda bulunan Prof. Dr. Hakan Savlı, PCR ile bakılan analiz noktacıklarını genişletmek ve haritalama, dizi analizi testlerini çok daha yüksek sayıya çıkarmaları gerektiğini söyledi. Savlı, aksi halde Güney Afrika mutantının İngiltere soyunun yerini alması halinde Türkiye’de aşı çalışmalarının sekteye uğrayabileceğine, hastalığın yayılımında bugünkünden çok daha zor bir döneme girilebileceğine dikkat çekti.



BEKLEDİĞİMİZİN ÇOK ÜZERİNDE MUTASYON VAR

Corona virüsün Türkiye’ye özgü bir varyantı olup olmadığını izleyebilmek üzere çalışmalara başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Hakan Savlı, şunları söyledi:

- Gördüğümüz şu oldu; birkaç ayrı soy var, Güney Afrika ve İngiliz soyu gibi. Ve beklediğimizin çok üzerinde sayıda mutasyon var. Bu soylar içinde İngiliz mutasyon soyunun bir ucunda Güney Afrika mutantına ait yapılar da görebiliyoruz. Dolayısıyla virüs sandığımızdan daha hızlı ve geniş bir şekilde evrimleşmeye başlamış. Bunun da korkutucu olan ve bize endişe veren yanları var.

- Birkaç hastada İngiliz mutasyonu gibi görülen ve raporlanan yapılara ince haritalamayla baktık. Güney Afrika varyantları taşıdığını gördük. Virüsün evrimleşmesi dünyada hep soy soy oldu. Daha önce buradan çıkan soy Avrupa’da İngiliz soyu olarak evrimleşti. Biz de burada İngiliz mutant soyunu görmeyi bekliyorduk ve yine öyle bulduk.

- Bundan sonra Güney Afrika mutant soyu evrimleşir ve toplumda baskın soy haline gelirse daha ciddi bir düşmanla karşı karşıya kalmış olacağız. Onun için kritik bir dönem ve aşamadayız. Yapılması gerekenler PCR ile baktığımız analiz noktacıklarını genişletmek ve en önemlisi yaptığımız haritalama, dizi analizi testlerini çok daha yüksek sayıya çıkarmamız gerekiyor.



TÜRK MUTASYONUNU KAÇIRIRSAK KÖTÜ OLUR

- 56 virüsün analizinde 243 ayrı mutant soyu gözlemledik. Ülkemizde kuşkusuz başka yapılmış analizler de vardır. Ama sayılarının çok yüksek olduğunu sanmıyorum. İngiltere'de şu ana kadar 400 binin üzerinde analiz yapılmış durumda. Biz bu kullandığımız dizi analizi ve haritalama yöntemini çok daha yüksek sayıda yapmak zorundayız ve dinamik bir takip modeli oluşturmak zorundayız çok merkezli bir şekilde.

- Aksi taktirde her an oluşabilecek bir Türk mutasyonunu da kaçırmış olacağız. Ve artık virüsün yaşadığı topraklar daha çok burası gibi dünyada önde gelen ülkelerden olduğumuz için. Evrimleşme de burada daha hızlı olacak gibi. Bu şekilde devam edersek yeni mutantların, olumsuz sonuçların izlenebileceği yerlerden birisi haline gelebiliriz. İnşallah öyle olmaz. (DHA)

[old_news_related_template title="Corona virüsü artık gençlerin de hastalığı" desc="Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Mustafa Karagülle, corona virüsü aşısı olmayan yaş gruplarının daha çok hasta olduğu bir dönemden geçildiğini söyledi. Karagülle, 'Şu anda gördüğümüz 40-60 yaş grubu arasında oldukça fazla hasta yoğun bakımlarımızda. Bu hastalık yaşlıların hastalığı değil, artık gençlerin de hastalığı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/25/iecrop/mutasyon-foto-dha_16_9_1619089018-880x495-1_16_9_1619341446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/corona-virusu-artik-genclerin-de-hastaligi-6395183/"]

[old_news_related_template title="Aşı olan rehavete kapılmasın, 'süper bulaştırıcı' olarak virüs taşıyabilir  " desc="Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden Prof. Faruk Aydın, corona virüse karşı yapılan aşıların koruyuculuk sağladığını ancak kişilerin rehavete kapılmamasına dikkati çekti: Virüsü alıp başkalarına taşıyabiliriz. Yapılan aşılar, boğazımızda bu virüsü taşımamaya yönelik aşı değil." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/25/iecrop/shutterstock_1820483438_16_9_1619333890.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/asi-olan-rehavete-kapilmasin-super-bulastirici-olarak-virus-tasiyabilir-6394970/"]

[old_news_related_template title="Herkes onu konuşuyor: Üçüncü doz corona virüsü aşısı oldu" desc="Corona virüsünün tehlikesi hâlâ devam ederken onaylanan aşıların yapılması, yeni aşıların denenmesi ve üçüncü doz çalışmalar da tüm hızıyla sürüyor. Ian Haydon da bundan bir yıl önce Moderna’nın ilk doz aşı denemelerine katıldı ve iki doz aşı oldu. Haydon, önceki gün üçüncü doz aşı olan ilk insanlardan biri oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/25/iecrop/a_ianhaydon_16_9_1619332894.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/asida-ucuncu-doz-calismalari-basladi-6394940/"]