Tüm dünya, corona virüsün Delta varyantına odaklanmış olsa da, Güney Afrika'da yeni bir varyantın tespit edildiği bildirildi.

C.1.2 varyantı olarak anılan ve henüz Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından tanımlanmayan bu varyant, içerdiği mutasyonların sayısı ve üreme hızıyla bilim insanlarının dikkatini çekmeye başladı.

Orijinal corona virüs varyantı Çin'de ortaya çıktığından beri, C.1.2'nin en fazla mutasyon taşıyan varyant olduğu bildiriliyor.

UZMANLAR UYARIYOR

Güney Afrika Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü tarafından yayınlanan ancak henüz resmi onay aşamasından geçmemiş bir raporda, C.1.2 varyantının ilk olarak Mayıs 2021'de Gauteng ve Mpumalanga eyaletlerinde tanımlandığını; o zamandan beri diğer Güney Afrika eyaletlerinde ve ayrıca Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mauritius, Yeni Zelanda, Portekiz ve İsviçre'de görüldüğü belirtiliyor.

Raporda, C.1.2 varyantı birden fazla mutasyon taşıdığı için diğer varyantlara oranla daha bulaşıcı olduğu ifade ediliyor. Henüz resmi onay almayan araştırmalar, aşının C.1.2 varyantı üzerinde koruma sağlamama ihtimalinin varlığından söz ediyor.

Tespit edilen C.1.2 varyantının yarısından fazlasının 14 mutasyon geçirdiğini aktaran uzmanlar, “Bu varyantın yaratacağı etkiyi görmek için daha çok çalışmak gerek. Bu varyantın Delta varyantına karşı baskın olup olmayacağını görmek için çalışmaları artırmamız gerekiyor” ifadesini kullandı.

WHO: TAKİP EDİYORUZ

C.1.2 varyantının WHO tarafından ne zaman 'endişe verici varyantlar' kategorisine alınıp alınmayacağı henüz bilinmese de artan bulaşıcılık oranları ve hastaneye yatış süreleri, bu süreci hızlandıracak gibi gözüküyor. WHO sözcüsü Margaret Harris, bir Birleşmiş Milletler brifinginde verdiği demeçte varyantı izlediklerini, ancak yayılıyor gibi görünmediğini söylemişti.

[old_news_related_template title="Corona virüsünde son durum: Vaka sayıları geçen yıla göre 4 kat arttı, Mu varyantı ABD'de yayılmaya başladı" desc="Dünya çapında 221 milyondan fazla insana bulaşan corona virüsü ile ilgili çarpıcı sonuçlar geldi... ABD'de vaka sayıları geçen yıla göre dört kat artarken Mu varyantının ise ABD'deki neredeyse bütün eyaletlerde görüldüğü tespit edildiği açıklandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/05/iecrop/muvaryanti-reuters_16_9_1630823202.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/corona-virusunde-son-durum-vaka-sayilari-gecen-yila-gore-4-kat-artti-mu-varyanti-abdde-yayilmaya-basladi-6631735/"]

[old_news_related_template title="Bilim dünyası Türk doktorları konuşuyor: Delta varyantı travma yaratıyor" desc="ABD'de corona virüsüne müdahale eden ve yoğun bakım servislerinde çalışan hemşire, doktor ve sağlık görevlilerinin travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı yapılan araştırmalarla ortaya kondu. Düzenlenen panelde Türkiye'de yapılan bir araştırma da bilim insanlarıyla paylaşıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/05/iecrop/doktor-reuters_16_9_1630840730.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bilim-dunyasi-turk-doktorlari-konusuyor-delta-varyanti-travma-yaratiyor-6632219/"]

[old_news_related_template title="Delta varyantından sonra yeni bir mutasyon keşfedildi: C.1.2 varyantı tespit edildi" desc="2019 yılının son haftalarında dünyanın karşısına çıkan corona virüsü salgınında Delta varyantının yayılmasıyla birlikte ölüm sayısı her geçen gün artarken bilim insanları yeni bir mutasyon daha tespit etti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/30/iecrop/corona-reuters_16_9_1630301223.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/delta-varyantindan-sonra-yeni-bir-mutasyon-kesfedildi-c-1-2-varyanti-tespit-edildi-6621038/"]