ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, okulların açılması ve kademeli olarak normale dönülmesiyle birlikte grip vakalarının artabileceğini yazdığı kapsamlı makalede merak edilen sorulara yer verdi. Gazete, resmi makamlar, bilim insanları ve doktorların görüşlerine yer vererek okurlarını bilgilendirdi.

ABD Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Derneği'nde görevli Tıp Direktörü William Schaffner, "Hem grip aşısı hem de corona virüsü aşısı olmak inanılmaz önemli. Her ikisi de çok kötü solunum yolu virüsü ve insanları çok ama çok hasta edebilir" yorumunu yaptı. Schaffner, "Bu aslında kendinizi arı ve yaban arısından korumak gibi bir şey. İkisi de sizi sokabilir. Ayrı ayrı ikisinden de korunmalısınız" dedi.

TEK AŞI TEK VİRÜSÜ ENGELLER

Öte yandan ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri bünyesinde çalışmalarını sürdüren Bağışıklık Hareket Koalisyonu isimli kuruluşun başkanı Kelly Moore, "Her ikisi de bağışıklık sistemini tamamen farklı virüslere karşı koruma sağlamak üzerine eğitiyor. Dolayısıyla sadece birini olmak o virüse karşı işe yarar" duyurusunu yaptı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), yaptığı açıklamada ülkede yaşayan insanların Ekim ayının sonuna kadar grip aşısı olması gerektiğini açıkladı. Moore, "Şu an Covid-19 aşıları ile ilgili çok fazla bilgi ve deneyimimiz olduğu için rahatlıkla söyleyebiliriz ki, hem corona virüsü aşısı hem de diğer aşıları olabilirsiniz.

CDC daha önce yaptığı açıklamada corona virüsü aşısından 14 gün sonra başka hastalıklara karşı aşı yapılmasını tavsiye etmişti.

İKİ AŞI OLMAK YAN ETKİ YARATIR MI?

CDC, "Tarih bize aşının olası yan etkisinin genelde tek başına uygulandığında ya da farklı aşılarla uygulandığında aynı olduğunu gösteriyor. Dolayısıyla üçüncü doz corona virüsü aşısı ile grip aşısını aynı zamanda olmanın daha önce bilinmeyen yeni bir yan etki yaratma ya da vücudun tepkisini ciddi ölçüde kötüleştirmesini beklemiyoruz" duyurusunu yaptı.

Fakat Washington Post, corona virüsü aşısıyla grip aşısını olanlar üzerindeki incelemeler ve testlerin mevcut olmadığının altını çizdi.

[old_news_related_template title="Corona virüsünde aşı pasaportu tartışması: Avrupa ülkeleri ne yapıyor?" desc="İngiltere'nin corona virüsünde aşı pasaportu uygulamasından geri adım atması sonrası gözler Avrupa ülkelerindeki gelişmelere çevrildi. İşte AB ülkelerindeki uygulama ve aşı pasaportunda son durum..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/14/iecrop/asi-pasaportu-shutter-2_16_9_1631603941.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/corona-virusunde-asi-pasaportu-tartismasi-avrupa-ulkeleri-ne-yapiyor-6648000/"]

[old_news_related_template title="ABD'de Covid-19 paniği: Geçen hafta 243.000 çocuğa corona virüsü bulaştı" desc="ABD'de okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda vaka sayısı büyük bir hızla arttı. Resmi verilere göre 243 binden fazla çocuğa corona virüsü bulaştığı açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/14/iecrop/okul-reuters_16_9_1631616212.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/abdde-covid-19-panigi-gecen-hafta-243-000-cocuga-corona-virusu-bulasti-6648337/"]

[old_news_related_template title="Kremlin'de corona alarmı... Yakınında çıktı: Putin karantinada" desc="Rusya'da devletin zirvesinde corona virüsü paniği yaşanıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin, yakın çevresindeki birden fazla kişinin corona virüsüne yakalanması nedeniyle karantinaya girdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/14/iecrop/putin-reuters-19_16_9_1631611249.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/kremlinde-corona-alarmi-yakininda-cikti-putin-karantinada-6648533/"]

[old_news_related_template title="Hangi ülkeler çocukları aşılıyor?" desc="Okulların açılmasıyla gençlerin de aşılama programlarına dahil edildiği haberleri gelse de her ülkenin bu konudaki yaklaşımı farklı. Norveç'te yakın zamanda aşılama 12 ila 15 yaş arasındaki çocuklara kadar uzatılırken Çin'de ise haziran ayında Sinovac tarafından üretilen aşının 3 ila 17 yaş arasındaki bazı çocuklara yapılmasına izin verildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/14/iecrop/cocuklarda_asilama-reuters_16_9_1631607064.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/hangi-ulkeler-cocuklari-asiliyor-6648134/"]