Koronavirüsün yeni varyantı Omicron tüm dünyada büyük endişe yaratırken, gerek grip gerekse Covid-19’a karşı önlem almak büyük önem taşıyor. Aşının yanı sıra maske-mesafe-hijyen kadar güçlü bir bağışıklık için bilinçli beslenmek şart.



İşte Uzman Diyetisyen Ayşe Gül Güven’in önerileri…


Et/Tavuk/Sebze Suyu


Besinler pişerken vitamin, mineral ve yağları suyuna geçer. Grip ve Covid-19’a karşı ya da bu hastalıkların belirtileri başlar başlamaz et sulu çorbalara başlayın. Geleneksel bir grip karşıtı olan tavuk suyuna çorba herkesin aklına ilk gelenlerdendir. Doğal tavuğun eti vücudunuza protein ve demir sağlar. Çorbanıza kereviz, havuç, soğan ve baharat çeşitlerini de ekleyerek lezzet ve besleyiciliğini artırabilirsiniz. Boğaz ağrısına bağlı yutkunma güçlüğü ve iştahsızlık da söz konusuysa besleyici çorbalar vücudunuzun toparlanmasını hızlandırır. Probiyotik etkisi olan tarhana çorbasına kıyma ekleyerek tüketmeniz de benzer bir etki sağlayacaktır.


Sarımsak


Grip geçiren yetişkinlerde yapılmış bir çalışma da sarımsak tüketiminin bağışıklığı güçlendirerek hastalık semptomlarının şiddetini azalttığı görülmüştür. Sarımsağı benzersiz kılan sülfürlü bileşiklerden zengin oluşudur. Ayrıca sağlığa iyi geldiği gösterilen arginin, oligosakkaritler, flavonoidler ve selenyum içerir. Soğuk algınlığı, grip ve Covid-19 virüslerden kaynaklanır. Sarımsak tüketimi kan dolaşımınızda virüslerle savaşan T-hücrelerinin sayısını artırabilir.


Yeşil yapraklı sebzeler


Ispanak, pancar yaprakları, pazı, karalahana gibi yeşil yapraklı sebzeler C, E vitaminleri ve demir, magnezyum, potasyum, kalsiyum gibi mineralleri içerir. Ayrıca yeşil yapraklı sebzeler anti bakteriyel ve anti inflamatuar etkiye sahip olduğu için virüs kaynaklı hastalıklara karşı savunma sistemini destekler. Grip, soğuk algınlığından korunmak ya da bağışıklık sisteminizi desteklemek adına yapraklı yeşillikleri az limon ve zeytinyağı ile çiğ olarak ya da meyve, yoğurt, bir tutam taze zencefil ile karışım hazırlayarak da tüketebilirsiniz.


Yoğurt gibi probiyotik besinler


Yoğurt, kefir, ayran, şalgam, boza, tarhana gibi besinler hem probiyotik hem de prebiyotiktir. Düzenli tüketildiğinde bağırsak florasına katkı sağlayıp, bağışıklığı güçlendirir.


C vitamini zengini besinler


C vitamini potansiyel olarak çevresel oksidatif strese karşı koruma sağlar. Nötrofiller, lenfositler gibi savunma sistemi hücrelerini besleyerek, mikroplarla savaşmayı kuvvetlendirir. Günlük 100-200 mg’lık C vitamini hücre ve dokuların ihtiyacını karşılar, yerleşik enfeksiyonların tedavisinde ise önemli ölçüde daha yüksek dozlar kullanılabilir. Brokoli, maydanoz, biber, lahana, çilek, kivi ve turunçgiller zengin c vitamini kaynaklarıdır.


Yulaf gibi tam tahıllı besinler


Gribin halsizliği etkisini göstermeye başladıysa, kendinize sağlıklı öğünler hazırlamakta zorlanabilirsiniz. Pratik, doyurucu ve bağırsak florasındaki yararlı bakterileri besleyen yulaf gibi kompleks karbonhidratlar bu noktada imdadınıza yetişir. Yulaf, muz, tarçın, yoğurt ve biraz su genelde ilk tercih edilendir. Muzun potasyumdan zengin olması hastalık ya da hastalığa bağlı kullanılan ilaçlarla bozulabilen sindirim sistemini de toparlayıcı güç gösterir.

[old_news_related_template title="Avrupa'da Omicron kabusu: Yeni kısıtlamaları devreye soktular" desc="Son dönemde tüm dünyada endişe yaratan Omicron varyantı ile ilgili olarak tüm dünyada ülkeler yeni önlemleri devreye sokmaya başladı. Avrupa'da Polonya yeni kısıtlamaları duyururken, İsrail, Japonya ve Avustralya sınırlarını tamamen kapatma kararı aldı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/29/iecrop/2021-11-27t161922z_1302807373_rc2y2r93jn7b_rtrmadp_3_health-coronavirus-variant-netherlands_16_9_1638196940.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/avrupada-omicron-kabusu-yeni-kisitlamalari-devreye-soktular-6797489/"]

[old_news_related_template title="Covid-19'un Omicron mutasyonu İspanya'ya sıçradı" desc="İspanya’da, Güney Afrika’dan başkent Madrid’e gelen 1 yolcuda Covid-19’un Omicron mutasyonu tespit edildi. Omicron mutasyonu şu ana kadar Belçika, Almanya, Çekya, İngiltere, İtalya, İsrail, Hong Kong, Güney Afrika, Botsvana, Danimarka, Avusturalya ve İspanya’da tespit edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/29/iecrop/corona-kiyafet-reuters_16_9_1583826662-880x495-1_16_9_1638211222.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/covid-19un-omicron-mutasyonu-ispanyaya-sicradi-6797853/"]