Tel Aviv Üniversitesi’nde araştırmalarına devam eden bilim insanları, Güney Afrika varyantına karşı Pfizer aşısının daha az etkili olduğunu ortaya çıkardılar.

Bir veya iki doz aşı aldıktan sonra koronavirüs testi pozitif çıkan 400 kişinin ve aşı olmadan pozitif çıkan 400 kişinin incelendiği araştırmada; varyantın aşı olanlarda hiç aşı olmayanlara göre sekiz kat daha yaygın olduğu görüldü.

AŞI OLANLARDA DAHA YAYGIN

Tel Aviv Üniversitesi araştırmacısı Adi Stern konuyla ilgili şunları söyledi: “Aşılanmamış gruba kıyasla, ikinci bir dozla aşılanan insanlar arasında orantısız şekilde daha yüksek bir Güney Afrika varyantı gözlemledik. Bu da Güney Afrika varyantının, aşının korumasını bir dereceye kadar kırabileceği anlamına geliyor.”

GENİŞ ÇAPTA YAYILMIYOR

Ancak bilim insanları, incelenen 800 kişiden testi pozitif çıkanların sadece yüzde birinde Güney Afrika varyantına rastlandığını tespit etti. Stern, Güney Afrika türünün yayılma oranının düşük olmasının umut verici olduğunu belirtirken; “Güney Afrika varyantı aşının korumasını aşsa bile, popülasyonda geniş çapta yayılmadı” dedi.

Güney Afrika varyantının aşı ile ilişkisini ortaya koyan araştırma henüz hakemli değerlendirmeden geçmedi.

[old_news_related_template title="'Biontech'in koruyuculuğu Sinovac'a göre yüzde 10 fazla'" desc="Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşı tercihinde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı. Savaşçı, 'Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi Sinovac aşısı olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman Biontech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/02/iecrop/saglik-bilimleri-dha.jpg1__16_9_1617349902.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/biontechin-koruyuculugu-sinovaca-gore-yuzde-10-fazla-6349133/"]

[old_news_related_template title="Pfizer-BioNTech aşısının koruyuculuk oranı değişti: Virüse karşı yüzde 91 etkili" desc="Pfizer-BioNTech aşısının corona virüsüne karşı koruyuculuğunu gösteren güncel veriler açıklandı. Tamamen aşılanmış 12 bin kişiden elde edilen verilere göre, aşının virüse karşı koruyuculuk oranı yüzde 91.3 olarak açıklandı. Aşının Güney Afrika mutasyonuna karşı da yüzde 100 etkili olduğu belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/01/iecrop/asi-reuters-7_16_9_1617276882.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/pfizer-biontech-asisinin-koruyuculuk-orani-degisti-viruse-karsi-yuzde-91-etkili-6347330/"]