İngiltere'nin başkenti Londra'da 13 bin kişi üzerinde yapılan yeni bir araştırma, hava kirliliğine maruz kalan kişilerin akıl hastalıklarına yakalanma oranının diğerlerine göre daha fazla olduğunu belirledi.

Buna göre, hava kirliliğindeki küçük artışlar bile depresyon ve kaygıdaki önemli artışları tetikleyebiliyor.

Araştırma, nitrojen dioksite maruz kalınmasındaki küçük bir artışın tedaviye ihtiyaç duyma riskinde yüzde 32'lik bir artışa ve hastaneye yatma riskinde yüzde 18'lik bir artışa yol açtığını ortaya çıkardı.

Uzmanlar, aynı zamanda, hava kirliliğinin intiharı da tetiklediğini ortaya çıkardı.

BUNAMA İLE BAĞLANTISI VAR

Araştırmalar, hava kirliliğinin zekada "büyük" bir azalmaya neden olduğunu ve bunama ile bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

2019'da yapılan bir araştırma da hava kirliliğinin insan vücudundaki her organa zarar verebileceği sonucuna varmıştı.

Araştırmacılar, bulguların gelişmiş ülkelerdeki çoğu şehir için geçerli olabileceğini ve hava kirliliğini azaltmanın milyonlarca insana fayda sağlayabileceğini söylüyor.

Araştırmayı yöneten Bristol Üniversitesi'nden Joanne Newbury, "Düşük emisyonlu bölgeleri genişletmek gibi kullanılabilecek müdahaleler olduğunu biliyoruz. Bireysel düzeyde ruh sağlığı tedavileri ise daha zor” dedi.

[old_news_related_template title="'Hava kirliliğine maruz kalmak organ yetmezliğine kadar götürebilir'" desc="Şehir hayatı ve endüstrileşmenin sonucuyla hava kirliliğinin artmaya başladığını dile getiren uzmanlar, hava kalitesinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Ahmet Çabuk ve Prof. Dr. Emir Baki Denkbaş, uzun süre hava kirliliğine maruz kalındığında astım, baş ağrısı, alerjik reaksiyonlar, kalp krizi, kanser, inme, organ yetmezliği gibi farklı pek çok sağlık sorunları risklerinin de arttığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/31/iecrop/hava-kirliligi-shutter_16_9_1617179968.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/hava-kirliligine-maruz-kalmak-organ-yetmezligine-kadar-goturebilir-6344912/"]