Dünya çapında korona virüse karşı aşı geliştirme çabaları devam ederken aynı zaman virüsü test etmek için daha hızlı sonuç veren cihazlar üzerinde çalışmalar da yapılıyor.

Fransa’da Lyon Üniversite Hastanesi, Lyon 1 Claude Bernard Üniversitesi ve Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi (CNRS) tarafından ortaklaşa geliştirilen "Covid-Air" virüs tarama aracı bir aşılama ve test merkezinde deneniyor.

Bir kişinin alkol metre benzeri bir tüpe üflemesinin ardından, cihaz 1 dakikadan kısa sürede verilen nefesi analiz ederek sonuç veriyor. Cihazın güvenilirliğini doğrulamak ve verileri karşılaştırmak için PCR testleriyle sonuçlar karşılaştırılıyor.

3 BİN KİŞİ KATILDI

Cihaz hakkında açıklama yapan CNRS ve Lyon 1 Üniversitesi direktörü Christian George, "Her nefeste ortaya çıkan kimyasal bir parmak izimiz var ve bu bileşimde Covid-19'un kimyasal izleyicilerinin varlığını veya yokluğunu görebiliyor ve böylece virüsün varlığı hakkında pozitif veya negatif tanı koyabiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Mayıs ayı sonuna kadar devam edecek olan deneme çalışmalarına şuana kadar 3 bin kişi katıldı. Cihazın hızlı bir şekilde sonuç vermesi sayesinde havalimanları gibi hızlı teşhis gerektiren yerlerde kullanılması hedefleniyor. (İHA)

[old_news_related_template title="Telefonda Covid-19 testi 10 dakikada sonuç veriyor" desc="Bilim adamları, tükürükteki COVID-19'u yaklaşık 10 dakika içinde tespit edebilen bir akıllı telefon uygulaması geliştirdi. Teknoloji, virüsün kanıtı için tükürük örneğini analiz eden küçük bir mikroskopla bir telefonu eşleştiriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/01/30/iecrop/shutterstock_1670462338_16_9_1611993753.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/10-dakikada-sonuc-veriyor-akilli-telefon-tabanli-corona-virusu-testi-6235534/"]