NASIL YAPILIR?
Beslenme düzenimizin bozulduğu ve artan hareketsizlik nedeniyle kilo aldığımız pandemi sürecinde bu diyet sadece zayıflamak için değil bir yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. Akdeniz diyetinde genel olarak haftada 2 kez veya daha az kırmızı et, 2 ya da 4 kez yumurta, 2 kez hindi, tavuk eti, 2 kez veya daha fazla balık ve 2 kez ya da daha fazla kurubaklagil ve her gün yaklaşık bir avuç kuruyemiş ve zeytin tüketilir.
Örnek Menü 1
SABAH
- Siyah/yeşil çay
- 2 yumurtadan mantarlı/menemen soslu az zeytinyağlı omlet (baharatlı)
- 1 dilim peynir/kaşar
- 1 dilim kızartılmış tam tahıllı ekmek
ÖĞLEN
- 1 tabak zeytinyağlı az pişirilmiş ıspanak yemeği
- 4 yemek kaşığı karabuğday (yemeğin içinde de pişebilir)/1 dilim tam tahıllı ekmek
- 4 yemek kaşığı/1 kase sarımsaklı yoğurt
GÜN İÇİ
- 1 portakal/2 mandalina
- 5-6 kaju/20 Antep fıstığı
- Türk kahvesi
AKŞAM
- Az yağlanmış tavada mısır unlu hamsi
- Zeytinyağı limon soslu mevsim salata
- 1 dilim kış kavunu eklenebilir.
Örnek Menü 2
SABAH
- 1 kase yoğurt
- Tarçın
- Bal
- 1 elma/armut (küp küp doğranmış)/böğürtlen, ahududu, yaban mersini
- 6-7 parçalanmış badem/1 yemek kaşığı çam fıstığı
ÖĞLEN
- Fırın tavuk/hindi
- 1 orta boy baharatlı patates/6 yemek kaşığı kepekli yabani pirinç
- Limon, zeytinyağı soslu mevsim salata
GÜN İÇİ
- Yarım avokado/3 tam ceviz içi/9-10 az tuzlu zeytin
- 1 dilim kızartılmış tam tahıllı ekmek
AKŞAM
- Zeytinyağlı kepekli pirinçli pırasa yemeği/patatesli kereviz yemeği (Karabiberli)
- Közlenmiş biberli yoğurt (az sirkeli, az zeytinyağlı).
Örnek Menü 3
SABAH
- 1 haşlanmış yumurta
- 1 dilim orta yağlı peynir
- Kuru domates/közlenmiş renkli/çan/kapya biber+maydanoz
- 1 dilim kızartılmış tam tahıllı ekmek
ÖĞLEN
- Kuzu etli kuru fasulye yemeği
- 6-8 yemek kaşığı basmati/yabani pirinç pilavı
- Az turşu
GÜN İÇİ
- 1 küçük nar/yerli muz/kivi
- 2 yemek kaşığı kabuklu kabak çekirdeği/4 kestane
AKŞAM
- Zeytinyağlı pancar/pazı yemeği
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt.