Pfizer ve MPP arasındaki gönüllü lisans anlaşması Birleşmiş Milletler (BM) destekli grubun kendi jenerik versiyonlarını üretmesi için bazı jenerik ilaç üreticilerine lisans vermesini sağlayacak. Pfizer, kendi ürettiği hapları Paxlovid marka adı altında satacak.

Dünyanın en yaygın kullanılan COVID-19 aşılarından birini de üreten Pfizer, hapın hastalığı ağır geçirme riski taşıyan yetişkinlerde hastaneye yatış ve ölüm oranlarını %89 düşürdüğünü açıklamıştı.

İlaç, jenerik versiyonları bulunan daha eski antiviral HIV ilacı ritonavir ile beraber kombinasyon tedavisi şeklinde uygulanacak.

Pfizer'ın lisans anlaşması rakibi Merck & Co'nun MPP ile vardığı anlaşmaya benziyor.

Bu tür alışılagelmemiş anlaşmalar, etkili tedavilere olan acil ihtiyacı ve hayat kurtaran ilaçlarını düşük fiyatlarla erişilebilir yapmaları için ilaç üreticileri üzerindeki baskıyı ortaya seriyor.

MPP baş direktörü Charles Gore ilaçların jenerik versiyonlarının birkaç ay içinde hazır olmasını umduğunu ifade etti.

Lisans anlaşması kapsamındaki 95 ülke dünya nüfusunun %53'ünü oluşturuyor. Bu ülkeler düşük ve düşük orta gelirli ülkeler ile Sahra Altı Afrikası'ndaki bazı üst orta gelirli ülkeleri kapsıyor. Pfizer ve MPP'nin açıklamasına göre bu ülkeler arasında son beş yılda düşük orta gelirliden üst orta gelirliye geçen ülkeler de var.
[old_news_related_template title="Dünya Merck'in geliştirdiği Covid-19 ilacını almak için yarışa başladı: Türkiye de alacak mı?" desc="Dünya çapında 4.8 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan corona virüsüne karşı geliştirilen ve ölüm oranını azalttığı belirtilen Merck & Co'nun geliştirdiği Covid-19 ilacına sahip olmak için birçok ülke yarışa başladı. Bazı ülkeler toplu alım yaparken, bazıları da konuyu sağlık uzmanlarıyla görüşme yoluna gitti. Türkiye'nin bu konuda nasıl bir hamle yapacağı ise merak konusu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/06/iecrop/merck-reuters-1_16_9_1633520647.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/dunya-merckin-gelistirdigi-covid-19-ilacini-almak-icin-yarisa-basladi-turkiye-de-alacak-mi-6690591/"]

[old_news_related_template title="Pfizer'dan corona virüsü hapı: Ölüm riskini yüzde 89 azaltıyor" desc="BioNTech ile corona virüsü aşısı geliştiren Pfizer bu kez corona için hap geliştirdiklerini duyurdu. Pfizer'ın geliştirdiği corona virüsü hapının hastaneye yatma ve ölüm riskini yüzde 89 oranında azalttığı belirtildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/05/iecrop/hbctfo2ucfoaviugwo55euosgy_16_9_1636110416.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/pfizerden-corona-virusu-hapi-6751156/"]