Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Usta, Türkiye’yi corona virüsüne karşı en çok ilgilendiren konunun Çin’den gelecek aşının devamı olduğunu aktardı.

Çinlilerin virüsle çok erken tanıştığını dile getiren Usta, “Aralık ayında açıklama yapmış olsalar, eylül, ekim aylarından beri bu virüsü tanıyorlar. Biz mart ayında bu virüs ile tanıştık. Fakat Çinlilerin, Sinovac firması Nisan ayında bu aşının faz 1 ve faz 2 aşamalarını bitirmişti. Dolayısıyla bizden çok daha deneyimliler. Virüsü daha iyi biliyorlar, daha iyi tanıyorlar” diye konuştu.

Usta, faz 3 aşı çalışmalarında kamuoyunun kafasını karıştıran bazı tereddütler olduğuna dikkat çekerek, bu tereddütleri haklı bulduğunu bildirdi.

FOTO: SHUTTERSTOCK


"YAN ETKİLERİ AÇISINDAN BİR SORUN YOK"

Gözlerin bu kadar aşıda olduğu bir noktada, dünyada alternatif aşılarında olduğu bir durumda her aşının kendi içerisinde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Usta, şunları söyledi:

“Faz 3 çalışmalarında Türkiye bir kısmını açıkladı. Buna göre yüzde 91.25 civarında bir etkinlikle karşılaştılar. Yan etkileri profili açısından hiçbir sorun yok. Herhangi bir aşının vurulmasını engelleyecek bir durum söz konusu değil. Kasım ayı tıp tarihinde ve aşı tarihinde özel bir ay oldu. Bunun nedeni 3 tane aşı FDA tarafından onay sürecine girdi. Aralık ayında ise ilk acil onaylarını aldılar. Bu dönem içerisinde bizler açıklama yaptık fakat Brezilya’nın açıklamasına baktığımızda tereddütlü bir açıklama ile karşılaştık. Yüzde 50’nin üzerinde bir koruyuculuk elde etiklerini iddia ettiler. Bu durum da Türkiye’nin sonuçlarıyla karşılaştırıldığında soru işareti ortaya çıkardı. Fakat şunu biliyoruz ki Sinovac firması temmuz ayından itibaren bu aşıyı kullanmaya başladı. Faz 3 çalışmaları bitmeden belli guruplara hem deneme hem denek gibi vurulmaya başlamışlar ve daha sonrada bu aşının yaşlılara, gençlere ve çocuklarda da çalışmayı planladılar. Bu firmanın 59 yaşının üzerindekilerde ve çocuk yaştaki kişilerdeki etkinliği ile ilgili bazı sonuçların ellerinde olması lazım."