İngiliz Financial Times gazetesi, ülkede aşılama oranlarını ve hastalıkla ilgili güncel verileri okurlarına aktardı. Gazetenin kapsamlı haberinde, Oxford Üniversitesi ile AstraZeneca'nın geliştirdiği corona virüsü aşısı ile birlikte Türkiye'de de kullanılan BioNTech ve Pfizer'ın geliştirdiği corona virüsü aşılarının mutasyona uğramış corona virüsüne karşı etkili olduğu belirtildi.

Özellikle dünya genelinde corona virüsü salgınının merkez üssü haline gelen ve her gün yüz binlerce insana virüsün bulaştığı Hindistan'da tespit edilen ve "Hint mutasyonu" olarak da bilinen B.1.617.2 mutasyonuna karşı BioNTech/Pfizer ve Oxford/AstraZeneca aşılarının iki dozunun etkili bir koruma sağladığı belirlendi.

YÜZDE 88 KORUMA SAĞLIYOR

Her iki aşının da ikişer dozlarının semptom gösteren enfeksiyona karşı etkili bir koruma sağladığı belirtildi. Araştırmada, Türkiye'de de kullanılan BioNTech/Pfizer aşısının Hint mutasyonuna karşı yüzde 88 oranında koruma sağladığı belirtilirken Oxford/AstraZeneca aşısının ise yüzde 60 oranında koruma sağladığı duyuruldu.

Uzmanlar AstraZeneca aşısının ikinci dozunun ülkede verilme süresinin daha geç olduğunu ve bu sebeple verilerde oranın düşük çıkmış olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

"AŞI OLMAYANLARDA ARTACAK" DENİLMİŞTİ

İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock, geçen hafta yaptığı açıklamada Hindistan mutasyonunun çok daha hızla yayıldığını söylemişti.

Hancock, “Hindistan mutasyonu aşı olmayanlar arasında çok ciddi bir şekilde yayılacak” demiş ve insanların aşı olması çağrısını yinelemişti.

[old_news_related_template title="Corona aşısı olan gençlerin kalbinde iltihap korkusu: Resmi inceleme başlatıldı" desc="Dünya çapında 164 milyondan fazla insana bulaşan ve 3 milyondan fazla insanın ölmesine sebep olan corona virüsü salgınına karşı geliştirilen aşıların gençlerde ciddi hasar sebep olduğuna dair iddialar ortaya çıktı. ABD'de resmi makamlar olayla ilgili inceleme başlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/23/iecrop/asi-reuters_16_9_1621745229.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/corona-asisi-olan-genclerin-kalbinde-iltihap-korkusu-resmi-inceleme-baslatildi-6446123/"]

[old_news_related_template title="Uğur Şahin'den bilimsel makale: Covid aşısı için müjdeyi verdi" desc="Pfizer ile birlikte mRNA teknolojisi kullanarak corona virüsü aşısı geliştiren BioNTech'in kurucusu Uğur Şahin ile birlikte birçok bilim insanı ünlü tıp dergisi The New England Journal of Medicine'e kapsamlı bir analiz yazdı. Araştırmada Pfizer/BioNTech aşısının mutasyona uğramış corona virüsüne karşı etkisi masaya yatırıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/13/iecrop/ugursahin-depophotos_16_9_1620882119.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/ugur-sahinden-bilimsel-makale-covid-asisi-icin-mujdeyi-verdi-6428471/"]

[old_news_related_template title="Bugün Bilim Kurulu toplantısına katılacak Uğur Şahin'e şok suçlama" desc="Corona virüsü salgınına karşı kurucusu olduğu BioNTech ile Pfizer'ın geliştirdiği aşı ile büyük başarı elde eden Uğur Şahin'e şaşırtıcı bir suçlama geldi. Aşı teknolojisini paylaşmadığı için eleştiri oklarının hedefinde olan Şahin, 'Aşı sayesinde neo-milyarder oldu' yorumu yapıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/20/iecrop/ugursahin-depophotos_16_9_1621489045.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/bugun-bilim-kurulu-toplantisina-katilacak-ugur-sahine-sok-suclama-6440557/"]