Corona virüsü salgını nedeniyle tedavi için Iraktan Türkiye'ye gelemeyen ailelere yardım eli uzandı. Doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan 7 bebek, İstanbul'dan Bağdat'a giden 8 kişilik ekip tarafından ameliyat edildi. "Yaşadığımız çok özel bir duyguydu, ailelerin gözündeki mutluluk her şeye değerdi" diyen Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, gerçekleştirdikleri tedavi süreci hakkında önemli bilgiler verdi.

Yurt dışındaki hastaların pandemi nedeniyle İstanbul'a kolay ulaşamadıklarını anlatan Doç. Dr. Özyüksel, "8 kişilik ekip Irak'ın başkenti Bağdat'a gittik. Burada 1 hafta kaldık. Orada çalışan hekim arkadaşlarımız bizi çok iyi ağırladılar ve 7 bebeğimizi orada ameliyat ettik. Uluslararası anlamda bu tür iş birlikleri bizi çok mutlu ediyor. Irak'a gitmeden hastaların planlamalarını yaptık. Gitmeden önce tüm hastaların verileri bize ulaştı, anjiyografi ve ekokardiyografileri isteklerimiz doğrultusunda orada yapıldı. Biz gitmeden corona virüsü testleri gerçekleştirildi. Hastalarımız yatırılarak tüm ameliyat hazırlıkları tamamlandı, ardından biz gittik. Toplamda 7 ameliyat yaptık ve Türkiye'ye döndük dedi.

AMELİYAT ÖNCESİ VE SONRASI DEĞERLENDİRMELERİNİ YAPTIK

[caption id="attachment_6198079" align="aligncenter" width="1200"] Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel FOTO: DHA[/caption]

Yardıma ihtiyacı olan minik kalpler için ekipçe her zaman ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını ifade eden Özyüksel, "Tabi ki gittiğimiz bölgede şartlar kolay değildi. Giderken birtakım ekipman ve tıbbi cihazlar da götürmemiz gerekti. Gerekli izinler alınmasına karşın onları havayoluyla götürüp hastaneye ulaştırma süreci bizim açımızdan da maceralı oldu. Gittiğimiz hastanenin kalp ve damar cerrahisindeki bütün işleyişi biz ele aldık, bu süreçte oradaki erişkin ameliyatlar da durduruldu. Gece nöbetleri dahil kaldığımız süre boyunca 24 saatlik vardiyalarla çalıştık. Orada çocuk kalp cerrahisi ameliyatları yapılmıyor. Bu sebeple çocukların ameliyat öncesi ve sonrası değerlendirmelerini ve takiplerini de Türk hekimler olarak biz yaptık ve sonrasında ülkemize döndük" değerlendirmesinde bulundu.

"HASTALARIN ÇOĞU 2 YAŞIN ALTINDAYDI"

[caption id="attachment_6198080" align="aligncenter" width="1200"] FOTO: DHA[/caption]

Bebeklerin doğumsal kalp hastası olduklarını anlatan Doç. Dr. Özyüksel, "Çocuk kalp hastalıkları, 16 yaş altında kalp rahatsızlığı olan tüm hastalarımızı kapsar. Fakat Irak, Ortadoğu, Afrika gibi bölgelerde çevresel faktörler, akraba evlilikleri gibi etkenler de söz konusu olduğu için bu tip hastalıkları daha sık görüyoruz. Irak'taki hastalarımızın büyük çoğunluğu da 2 yaş altındaydı. 2 yaş üstü sadece bir hastamız vardı. Bizim kalp hastalıklarında en sevmediğimiz şey hastaların bize gelişindeki gecikme oluyor. Özellikle bazı bebeklerimizin doğduktan sonra vakit kaybetmeden ameliyat edilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"BİZE TÜRKÇE TEŞEKKÜR ETTİLER"

Ailelerin Türk hekimlerine minnettar olduklarını aktaran Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel şunları söyledi:

[caption id="attachment_6198077" align="aligncenter" width="1200"] FOTO: DHA[/caption]

"Burada ameliyat ettiğimiz aileler bize her zaman minnet ve teşekkür duygularını ifade ettiler. Hatta birkaç tanesi bize Türkçe teşekkür etti. Ameliyat sonrası takiplerini hekim arkadaşlarımızla görüşerek sürdürüyoruz. Bundan sonrası için de takiplerini yapacağız. Bir hekim olarak şunu söylemek isterim ki bu hakikaten özel bir duyguydu. Yurt dışında da ameliyat ihtiyacı olan, yardıma muhtaç çok sayıda hasta var. Biz hastane olarak Kosova, Balkanlar, Orta Doğu, orta ve kuzey Afrika ülkelerinden birçok çocuk ve erişkin hasta kabul ediyoruz, ama gidip yerinde çocuk kalp ameliyatı yapmak apayrı bir tecrübeydi. Gittiğimiz hastanede beni en çok şaşırtan, erişkin kalp ameliyatlarında kullanılan teknik altyapının ve tıbbi cihazların fazlasıyla gelişmiş olmasıydı. Çok önemli yatırım yapılmış ancak çocuk kalp ameliyatlarının yapılabilmesi için maalesef sadece yatırım yapılması yeterli olmuyor. Biz uzun dönemde oradaki meslektaşlarımızı da İstanbul'da hastanemize davet ederek çocuk kalp cerrahisi işleyişini görmelerine imkan tanımak istiyoruz, hatta bunun için ilk adımları da attık. Ekibimizle beraber bu zor dönemde oraya giderek ameliyat gerçekleştirmemizin kendimiz ve ülkemiz adına gurur verici olduğunu düşünüyorum." (DHA)