Çin Komünist Partisi, 1 Temmuz'da yüzüncü yılını büyük bir etkinlikle kutladı. Kutlama, Tiananmen Meydanı'nda gerçekleşti ve on binlerce kişi katıldı. Tsinghua Üniversitesi'nden bir araştırma makalesine göre; Çinli hava durumu yetkilileri, etkinlik sırasında gökyüzünün açık olmasını sağlamak ve hava kirliliğini azaltmak için hava modifikasyonu kullandı.

Aslında Çin hükümeti 2008'den beri hava durumunu değiştirmeye çalışıyor. Tsinghua Üniversitesi araştırmacılarının yeni bir makalesine göre de artık yapay yağmur oluşturmayı ve hava kirliliğini azaltmayı başardılar.

Makale 26 Kasım'da Çevre Bilimi adlı hakemli bir dergide yayınlandı. Araştırma, Çin hükümetinin kutlama etkinliğinden önceki akşam yağışı zorlamak için bulut tohumlama tekniklerini kullandığını gösteriyor. South China Morning Post'un haberine göre, bu durum da o sırada hava kalitesini ortadan iyiye yükseltti.

Bulut tohumlama, yıllardır var olan bir hava durumu değiştirme tekniği. Tuz kullanımı, elektrik yükleri ve hatta kızılötesi lazer darbeleri dahil olmak üzere kullanılabilecek birkaç farklı yöntem bulunuyor. Tsinghua Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Çin hükümetinin havadaki kirlilik seviyelerini düşürmeye çalışmak için bulut tohumlamayı kullandığına inanıyor.

Çin hükümeti, olaydan önceki saatlerde yağışları zorlayarak kirlilik seviyelerini düşürmeyi başardı. Ne yazık ki, Çin hükümeti ne tür bir bulut tohumlama kullandığı hakkında herhangi bir ayrıntı paylaşmadı. Şu anda hava durumu değişikliği için herhangi bir gelecek planını da paylaşmıyor.

[old_news_related_template title="Dünyanın en yaşlı zürafası Mutangi hayatını kaybetti" desc="Mutangi, 1990 yılında hayvanat bahçesinde dünyaya gelen ilk zürafaydı. 14 yavru ve toplam 61 torun sahibi olan Mutangi, 31 yaşında hayvanat bahçesinde hayatını kaybetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/08/iecrop/mutanghi-avustralyahayvanatbahcesi_16_9_1638948479.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/dunyanin-en-yasli-zurafasi-mutangi-hayatini-kaybetti/"]

[old_news_related_template title="NASA, asteroitlere karşı savaşta yeni silahı tanıttı" desc="Bir asteroidin dinozorları silmesinin üzerinden 66 milyon yıl geçti ve astronomlar tedirgin olmaya başladı. Son birkaç ayda, Eyfel Kulesi, Empire State Binası ve Büyük Giza Piramidi kadar büyük uzay kayalarının, Dünya'ya yakın geçmesi NASA'yı da harekete geçirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/08/iecrop/astreoid-nasa_16_9_1638944036.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/nasa-asteroitlere-karsi-savasta-yeni-silahi-tanitti-6814366/"]

[old_news_related_template title="2021 yılında Google'da en çok arananlar belli oldu" desc="Google, dünyanın dört bir yanında en çok hangi sözcüklerin arandığını belirledi. Netflix yapımı Squid Game öne çıksa da pandemi etkisini devam ettirirken Covid-19 ile ilgili aramalar da sıralamada yerlerini aldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/08/iecrop/squid_game-depophotos_16_9_1638960276.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/2021-yilinda-googleda-en-cok-arananlar-belli-oldu-6815020/"]