Araştırma ekibinin, öncelikle çıplak kör fareleri üzerinde denedikleri yöntemde; beş ila 20 dakika boyunca basınç filtreleriyle birleştirilmiş bir pompa kullanıldı. Ardından da ortaya çıkan örneklerdeki genleri bulmak için standart kitlerle çalışmaya devam edildi. Bu yöntem sadece farelerin DNA'sını (hem yuvalarında hem de geniş bir odada) saptamakla kalmadı, aynı zamanda bazı insan DNA'larını da yakaladı.

Araştırma ekibinin lideri Dr. Elizabeth Claire, çalışmayla ekolojistlerin biyolojik ortamları incelemelerine yardımcı olmayı amaçladıklarını söylerken, yeterli geliştirmelerin yapılması halinde çok daha geniş bir alanda da kullanılabileceğini belirtti. Uygulamanın; adli tıpta, bir suç mahallinde şüphelilerin belirlenmesinde, koronavirüs gibi hava yoluyla bulaşan virüslerin nasıl yayıldığını anlamakta yardımcı olabileceği bekleniyor.

Araştırma ekibi uygulamayı geliştirmek için NatureMetrics gibi özel şirketlerle de çalışıyor. Şu anda kalabalık odalarda ya da dış mekanlarda çok iyi çalışmayabileceği öngörülen uygulamanın ilerleyen zamanlarda çok daha pratik bir kullanıma sahip olması hedefleniyor.

[old_news_related_template title="'Covid-19'da, mevsimsel grip mutasyonlarına olumlu kayışlar başladı'" desc="Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, 'Corona virüsle aslında, mevsimsel grip mutasyonlarına doğru olumlu yönde kayışlar başladı. Bu bizim için çok önemli, umut verici bir veri. Yoğun bakım, oksijen ihtiyaçları çok az olmaya başladı, demek ki virüs artık akciğeri çok etkilememeye başladı. 'Olumlu mutasyonlarla virüs etkisini biraz kaybetti' diye yorumlar yapabiliriz' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/17/iecrop/grip-shutter_16_9_1615968214.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/covid-19da-mevsimsel-grip-mutasyonlarina-olumlu-kayislar-basladi-6318710/"]