Son dönemde kullanıcı sayısı artan sesli sohbet uygulaması Clubhouse için, Stanford İnternet Gözlemevi’nden (SIO) Çin uyarısı geldi.

Bloomberg’ün haberine göre, SIO, ABD merkezli uygulama olan Clubhouse’un yazılım altyapısında, kullanıcı sesleri verisine dışarıdan ulaşıma izin verebilecek potansiyel zayıflıklar olduğu sonucuna ulaştı.

Bunun üzerine Clubhouse, veri güvenliğini gözden geçireceğini açıkladı.

ÇİNLİ ŞİRKET ALTYAPI SAĞLIYOR


SIO raporunda, ABD’de Silicon Vadisi’nde ofisleri olan Şanghay merkezli Çinli Agora şirketinin, Clubhouse’e yazılım altyapısı sunduğunu ve “gerçek zamanlı sesli ve görüntülü etkileşim platformu” sattığı belirtildi.

Raporda, birer seri numara şeklindeki kullanıcı kimliklerinin, internet üzerinden düz metin olarak aktarıldığı, Çinli Agora şirketinin Clubhouse kullanıcılarının ham seslerine erişiminin muhtemel olduğu ve bu durumun potansiyel olarak Çin hükümetine erişim imkanı sağladığı vurgulandı.

Herhangi bir internet trafiği gözlemcisinin, Clubhouse’daki konuşma odalarında kimin kimle konuştuğuna dair kullanıcı kimliklerini kolayca eşleştirebileceğini belirten SIO, bu durumun Çinli kullanıcılar için rahatsız edici olduğuna dikkat çekti.

[old_news_related_template title="5 SORU 5 CEVAP | Nedir bu Clubhouse? Yazmak yerine konuşmayı mı özledik?" desc="Şu an dünyada yeni mesajlaşma uygulaması Clubhouse çılgınlığı yaşanıyor. Uygulama ne? Clubhouse'ın bu kadar konuşulması yazılı iletişimin geleceği hakkında ne söylüyor? Konuşmayı özledik mi?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/02/iecrop/shutterstock_1903690942_16_9_1612243038.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/5-soru-5-cevap-nedir-bu-clubhouse-yazmak-yerine-konusmayi-mi-ozledik-6239318/"]

ÇİN'E AKTARILMASI MUHTEMEL


İnternet ve sosyal medya platformlarındaki dezenformasyon üzerine çalışmalar yürüten ve ABD’de Stanford Üniversitesi’nde bir program olan SIO, Clubhouse’da bir konuşma odasının metaverisinin Çin’de olduğunu düşündükleri sunuculara aktarıldığını gözlemlediklerini öne sürdü.

Raporda, şifrelenmemiş tüm verilerin, Çin’deki sunucular yoluyla Çin hükümetine aktarılabilmesinin muhtemel olduğu, Çin hükümetinin, Agora’nın ağlarına erişmeden de Clubhouse’un metaverisini toplayabileceği savunuldu.

Raporda, Agora’nın kullanıcı seslerini ya da metaverilerini depolamadıkları ve bunun da Çin hükümeti istese bile ellerinde herhangi bir kayıt olmadığı anlamına geldiği, ses kayıtlarının ABD’de depolandığı ve Çin hükümetinin erişiminin olası olmadığı yönündeki iddialarına da yer verildi.

[old_news_related_template title="Clubhouse'da Boğaziçi gözaltısı" desc="Clubhouse uygulamasında Boğaziçi Üniversitesi ile ilgili yayın yapan 4 kişinin gözaltına alındığı duyuruldu. Avukat Ali Gül, gözaltına alınan öğrencilerden birine yönelik suçlamanın, “Arkadaşlarımızı serbest bırakın” yazmak olduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/03/iecrop/cluphouse-shutterstock_1903690942_16_9_1612353293.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/clubhouseda-bogazici-gozaltisi-6241679/"]

CLUBHOUSE ADIM ATACAK


Raporda Clubhouse’un konuya ilişkin açıklamasına da yer verildi. Şirket, veri güvenliği için ek şifreleme yapacaklarını, ayrıca bir veri güvenliği firmasıyla anlaşarak yaptıkları değişiklikleri gözden geçirmelerini ve doğrulamalarını sağlamayı planladıklarını açıkladı.

Clubhouse, geçen hafta Çin’de yasaklanmıştı.

[old_news_related_template title="Clubhouse Çin'de yasaklandı" desc="Dünya çapında son haftalarda popülerleşen ve davetiyeyle girilen sesli sosyal medya uygulaması Clubhouse, Çin'de yasaklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/08/iecrop/clubhouse-shutterstock-1_16_9_1612807228.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/clubhouse-cinde-yasaklandi-6250066/"]