Son dönemde adı elektrikli araç markası Tesla ve kriptopara ve Bitcoin ile ilgili yaptığı açıklamalarla gündeme gelen ünlü girişimci ve iş insanı Elon Musk'ın sahibi olduğu Neuralink isimli şirket dikkat çekici bir paylaşımda bulundu.

 

Neuralink'in paylaştığı videoda şirketin Pager adını verdiği bir maymun ellerini kullanmadan bilgisayar oyunu oynuyor. Uzun yıllardır farklı platformlarda oynanan Pong isimli oyunu ellerini kullanmadan ve zihin gücüyle oynayan maymunun görüntüleri paylaşım rekoru kırdı.

Makak maymununun beynine yerleştirilen çip aracılığıyla bu oyunu oynadığı belirtildi. Bir süredir primatlar üzerinde deneyler yapan Neuralink ilk kez bu denemelerin sonuçlarını video olarak paylaşmış oldu.

Yapay zekaya sahip mikroçipler geliştirerek bunu insanların beyinlerine yerleştirmeyi hedefleyen Elon Musk daha önce yaptığı açıklamada bu sayede felç geçirmiş kişilere yardım edeceğini söylemişti. 2019 yılında Musk, bir maymunun beyin gücüyle bir bilgisayarı kontrol edebildiğini dile getirmiş fakat bu konuyla ilgili detayları kamuoyu ile paylaşmamıştı.

DENEY NASIL ÇALIŞTI?

Neuralink deneyden 6 hafta önce Pager'ın beynine bir çip yerleştirdi. Daha sonra bir kumanda aracılığıyla maymunun beyin hareketlerini kaydeden sistem, Pager'ın her başarılı hamlesi sonrasında muzlu süt vererek hayvanı ödüllendirdi.

Bu süreç sonunda Pager'ın beyin hareketlerini inceleyen uzmanlar beyin gücünün de sınırlarını çizmiş oldu. Daha sonra kumandayı çıkaran yetkililere rağmen Pager, beynindeki çip sayesinde ellerini kullanmadan oyunu oynamaya devam edebildi.

Teoride, Musk'ın şirketinin geliştirdiği teknoloji ile felç geçirenlere ya da kaza geçirenlere sentetik uzuvlar takarak bu çipler aracılığıyla hareket ettirmeleri bekleniyor.

[old_news_related_template title="Neuralink nedir? Elon Musk'un projesi Neuralink ne işe yarayacak?" desc="Tesla Motors ve SpaceX şirketlerinin kurucusu Elon Musk'un projelerinden olan Neuralink insan beyni ile bilgisayarın birleştirilmesini amaçlıyor. NeuraLink, özellikle felçli hastalar için teknolojik çözümler geliştirmeyi hedefliyor. İşte Neuralink projesi hakkında detaylar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/31/iecrop/neuralink-shutter_16_9_1598858666.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/teknoloji/neuralink-nedir-elon-muskun-projesi-neuralink-ne-ise-yarayacak-6015110/"]

[old_news_related_template title="Elon Musk şimdi de insan beynine çip takmaya yaklaştı!" desc="Mars'a otomobil göndermeyi deneyen, uzaya ilk özel sektör uçuşunu gerçekleştiren Elon Musk biraz da biz fanilerin dünyasıyla ilgili geliştirdiği projelere odaklandı. 'Deli mi dahi mi?' tartışmaları devam eden ünlü isim dün akşam Neuralink isimli şirketinin beyin çipi projesini tanıttı. İnsan beyninin içine yerleştirilecek olan çiplerle Musk, Alzheimer, demans ve parkinson gibi hastalıkların tedavi edilebileceğini savunuyor. İnsan deneylerinin önümüzdeki aylarda başlaması beklenirken domuz deneylerinden pozitif sonuçlar alındığı belirtiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/29/iecrop/whatsapp-image-2020-08-29-at-12.18.06_16_9_1598692996.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/elon-musk-simdi-de-insan-beynine-cip-takmak-istiyor-6012761/"]

[old_news_related_template title="Google'ın dahisi gelecek bilimciden 2020 sonrası yaşam için 8 şok tahmin" desc="Google'ın dahi çocuğu ve gelecek bilimcisi Ray Kurzweil, 2020'de nasıl bir teknoloji olacak sorusuna yanıt verdi. İcatlar okurken bile ürkütüyor..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2015/12/27/dskj1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2015/teknoloji/googlein-dahisi-gelecek-bilimciden-2020-sonrasi-yasam-icin-8-sok-tahmin-1019914/"]