Facebook, sistemi geliştirmek için Michigan Eyaletinden bir ekiple çalıştı. Facebook ve Michigan Eyalet Üniversitesi, yalnızca deepfake kullanıldığını tespit etmekle kalmayıp, tersine mühendislikle görüntünün kaynağının da bulunmasını sağlıyor.

Ekip, yayınladıkları bir blog yazısında, "FB-MSU tersine mühendislik tekniği, tam olarak son teknoloji bir metodoloji olmasa da, tek bir deepfake görüntüsü oluşturmak için kullanılan AI modelinin arkasındaki benzersiz kalıpları ortaya çıkarmaya dayanıyor. Görüntü ilişkilendirmesiyle başlıyoruz ve ardından görüntüyü oluşturmak için kullanılan modelin özelliklerini keşfetmeye çalışıyoruz" dedi.



Ayrıca sistemin bir dizi deepfake görüntüsü arasındaki benzerlikleri karşılaştırabileceği ve izleyebileceği, bu sayede de araştırmacıların tahrif edilmiş görüntü gruplarını tek bir üretken kaynağa kadar izleyebileceği belirtildi.

DEEPFAKE NEDİR?


Bir görüntüde yer alan kişinin yapay sinir ağları kullanılarak başka bir kişinin görüntüsü ile değiştirilmesini sağlayan teknoloji özellikle sinema ve eğlence dünyasında kullanılsa da dolandırıcılık gibi kötü amaçlı kullanımlarıyla insanların güvenliğini tehdit ediyor. Son olarak Tom Cruise'un deepfake videolarının TikTok'ta yayınlanmasıyla teknoloji pek çok kullanıcı için endişe yaratmıştı.

[old_news_related_template title="Deepfake uygulamasıyla akılalmaz şantaj" desc="Avrupa ülkeleri ile ABD'de iş insanları ve ünlü kişileri hedef seçerek şantaj edilmeleriyle gündeme gelen yapay zeka uygulaması 'Deepfake' ile Samsun'da da bir özel okul sahibi tehdit edildi. İş insanı Ergin Zorlu'dan şebeke uygunsuz görüntülerini yaymamaları karşılığında 100 bin euro istedi. Zorlu, şebeke ile yaptığı mesajlaşmayı sosyal medya hesabından paylaşırken Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/02/iecrop/is-inasani-deepfake_16_9_1622615601.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/deepfake-uygulamasiyla-akilalmaz-santaj-6464143/"]

[old_news_related_template title="Dünyaca ünlü tablolar 'deepfake' ile canlandı" desc="İnterneti kasıp kavuran 'deepfake' akımına dünyaca ünlü tablolar da ortak oldu. Adeta canlanan tablolar, dans edip şarkılar söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/13/iecrop/mona-lisaa-youtube_16_9_1615619878.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/dunyaca-unlu-tablolar-deepfake-ile-canlandi-6311334/"]