Facebook'taki skandalların ardı arkası kesilmiyor. Kendi yaptığı araştırmalarla gençlerin ruhsal sağlığını tehlikeye attığı ortaya çıkan ve bu durumu göz ardı ederek çalışmalarına devam eden uygulama uzun bir süredir veri gizliliği ile ilgili de sorun yaşıyor.

İrlanda'nın gizlilik düzenleyicisinden gelen bir taslak karara göre Facebook Inc.'in kullanıcıları veri işleme konusunda nasıl bilgilendirdiğini değiştirmesini gerekecek. Ancak karar, sosyal medya devinin faaliyetleri için doğrudan onay alması gerektiğine dair şikayetleri dikkate almıyor. Karar kesinleşirse Facebook, kullanıcılara karşı şeffaf olmadığı için 32.4 milyon ila 41,7 milyon arasında bir para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Dava, kâr amacı gütmeyen kuruluş NOYB'nin Avusturyalı gizlilik avukatı Max Schrems tarafından yapılan 2018 tarihli bir şikayetten kaynaklanıyor.

FACEBOOK'TAN ŞEFFAFLIK TALEP ETTİLER


Avrupa Birliği'nin Genel Veri Koruma Yönetmeliği kapsamında yapılan 2018 şikayetinde, Facebook'un hedeflenen reklamları göstermek için kişisel bilgileri kullanmak gibi veri uygulamaları hakkında kullanıcılardan onay almadığı öne sürüldü. Gizlilik savunucuları, şirketlerin birçok tüketicinin dikkatlice okumadığı bu belgelerdeki verileri nasıl ele aldıklarına dair önemli bilgileri gizlememeleri gerektiğini savunuyor.

Avrupa gizlilik yasalarının ihlali başta olmak üzere gizlilik ihlalleri nedeniyle Facebook aleyhine düzenlenen kampanyalarla tanınan Avusturyalı aktivist, avukat Max Schrems konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Facebook'un veri kullanımına ilişkin anlaşmayı bir 'sözleşme' olarak yeniden etiketleyerek Genel Veri Koruma Yönetmeliği'nin açık kurallarını atlamaya çalıştığı çok acı verici. Bu kabul edilirse, herhangi bir şirket verilerin işlenmesini bir sözleşmeye yazabilir ve böylece müşteri verileri rıza olmaksızın herhangi bir şekilde kullanılması meşrulaşır."

İrlandalı düzenleyici, Facebook'un şartlarını üç ay içinde daha şeffaf hale getirmesini talep etti. Şirket, taslak karara göre bu değişiklikleri yapmak için daha fazla zamana ihtiyacı olacağını söyledi.

[old_news_related_template title="Facebook'un sansürüne dayanamadılar, yeni platforma geçtiler" desc="Viyana, sosyal medya platformlarının uyguladıkları sansürlere daha fazla dayanamadı ve pornografik içeriklerin paylaşıldığı OnlyFans'a üye oldu. Şehrin ev sahipliği yaptığı dünyaca ünlü nü sanat eserleri, artık sansürlenmeden bu platformda yer alabiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/17/iecrop/viyana_albertine-shutterstock_16_9_1634451690.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/facebookun-sansurune-dayanamadilar-yeni-platforma-gectiler-6711897/"]

[old_news_related_template title="Facebook'la ilgili endişe verici bilimsel araştırma: Tek kişiye özel reklam veriyorlarmış" desc="İspanya ve Avusturya'da görevli bilim insanları, Facebook'un hedefli reklam özelliğinin detaylarını paylaştı ve son dönemde adı çok sayıda skandala karışan platformun kullanıcılarının verilerini kullanarak özel reklamları önüne çıkardığını tespit etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/16/iecrop/facebook-reuters_16_9_1634367716.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/facebookla-ilgili-endise-verici-bilimsel-arastirma-tek-kisiye-ozel-reklam-veriyorlarmis-6710175/"]

[old_news_related_template title="Facebook'un yeni projesi, şirketle ilgili gizlilik endişelerini artırdı" desc="Bir süredir kullanıcı güvenliği ve gizliliği ile ilgili skandallarla gündeme gelen ve son olarak da genç kullanıcı kitlesinin sağlığını göz ardı eden araştırmalarıyla sansasyon yaratan sosyal medya platformu, yeni projesini tanıttı. Kullanıcıların her şeyini takip edecek araçlar tasarlayan platform, yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/15/iecrop/facebook-shutterstock-2_16_9_1634287946.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/facebookun-yeni-projesi-sirketle-ilgili-gizlilik-endiselerini-artirdi-6708394/"]

[old_news_related_template title="Facebook'un eski çalışanından yeni iddialar: 'Nefret söylemlerinin yayılmasını engellemedi'" desc="Daha önce Facebook'ta veri bilimcisi olarak çalışan Sophie Zhang; Facebook'u, gelişmekte olan ülkelerde nefret söylemi ve yanlış bilgilendirmeyle mücadele etmek için yeterince çaba göstermemekle suçladı. Zhang, iddialarıyla ilgili belgeleri ABD makamlarına ilettiğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/12/iecrop/facebook-reuters_16_9_1634041062.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/facebookun-eski-calisanindan-yeni-iddialar-nefret-soylemlerinin-yayilmasini-engellemedi-6702354/"]