Avustralya’da Google’ın ardından Facebook da medya kuruluşlarına haber içerikleri karşılığında ödeme yapmak konusunda anlaşma yoluna gitti.

The New York Times’ın aktardığına göre, Facebook ile Avustralyalı medya baronu 90 yaşında Rupert Murdoch’a ait News Corp şirketi arasında bugün anlaşma imzalandı.

GOOGLE GEÇEN AY ANLAŞMIŞTI


Bilindiği gibi, Facebook ve Google, Avustralya’da dijital platformların medya şirketlerine ödeme yapmasını öngören yasanın çıkmaması için uzun süre uğraşmış, ülkeden çekilme tehdidinde bulunuş, Facebook şubat ayında bir süreliğine Avustralya’da haber içerikleri paylaşımını engellemişti.

Tehditlere rağmen kısmı tavizlerle söz konusu yasa, 24 Şubat’ta parlamentodan geçmişti. Yasanın parlamentodan geçmesi öncesinde Google, Rupert Murdoch’ın başını çektiği medya şirketleriyle anlaşma yoluna gitmişti.

KAZANAN MUHAFAZAKAR MURDOCH OLDU


ABD ve İngiltere’de de medya kuruluşlarına sahip olan Murdoch, Avustralya medyasında büyük bir ağırlığa sahip.

News Corp CEO’su Robert Thomson, Facebook ile yapmış oldukları anlaşmayı bir dönüm noktası olarak değerlendirdi ve Avustralya’da medya sektörü açısından somut ve belirgin bir etkisi olacağını dile getirdi.

Öte yandan, söz konusu anlaşmanın, yasayı çıkartan Avustralya hükümetinin dediğinin aksine, kamu çıkarlarını koruyan gazetecilik açısından çok faydalı olmayacağını düşünenler de var.

[old_news_related_template title="Avustralya'da yasa geçti, Google ve Facebook medyaya para ödeyecek" desc="Google ve Facebook gibi teknoloji devlerinin, haber içerikleri için basın kuruluşlarına para ödemesini öngören yasa Avustralya parlamentosundan geçti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/02/25/iecrop/avustralya-reuters_16_9_1614242006.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/avustralyada-yasa-gecti-google-ve-facebook-medyaya-para-odeyecek-6280714/"]

İTİRAZLAR VAR


Batı Sydney Üniversitesi’nden Tanya Notley, anlaşmaya dair “Bu anlaşmanın kamunun menfaatine olduğuna dair bir garanti bulunmuyor” dedi. Notley, Facebook’un anlaşma yaptığı medya kuruluşunun muhafazakar ve hükümetle aynı çizgide olduğuna dikkat çekti.

Murdoch’ın şirketi News Corp; ABD’de The Wall Street Journal gazetesi ve Fox televizyonunu, İngiltere’de The Times, The Sun ve The Sunday Times gazetelerini, Avustralya’da da The Australian, The Daily Telegraph ve The Herald Sun gazetelerini bünyesinde barındırıyor.

Murdoch, 9,3 milyar dolarlık servetiyle Bloomberg'ün dünyanın en zenginleri listesinde 258. sırada bulunuyor.

ÖZEL ANLAŞMA OLMAZSA TAHKİM BELİRLEYECEK


Google ve Facebook’u medya şirketleriyle anlaşma yapmaya iten nokta, yasada şirketlerle özel anlaşmalara varılmazsa tahkimin belirleyeceği içerik ücretini ödemek zorunda kalma maddesinin yer alması oldu.

Google ile News Corp arasındaki anlaşmada, medya şirketlerinin bir abonelik platformu geliştirmeleri, Google'ın reklam teknolojisi hizmetleri aracılığıyla reklam gelirlerini paylaşmaları, sesli gazetecilik oluşturmaları ve YouTube aracılığıyla video haberciliği geliştirmeleri öngörülmüştü.

[old_news_related_template title="Medya devinde flaş ayrılık: Baba ile oğul arasına siyaset girdi" desc="Rupert Murdoch'ın kurduğu medya imparatorluğunda flaş bir ayrılık yaşandı. Oğul James Murdoch, 'editoryal anlaşmazlıklar' gerekçesiyle News Corporation şirketi yönetiminden istifa etti. Baba Rupert Murdoch ABD seçimlerinde Trump'ı, oğlu ise Biden'ı destekliyor. Oğul Murdoch, iklim değişikliğine ilişkin yayınları nedeniyle şirketi eleştirmişti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2020/08/01/iecrop/murdoch-reuters_16_9_1596272186.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/medya-devinde-flas-ayrilik-baba-ile-ogul-arasina-siyaset-girdi-5964485/"]