Psikoloji profesörü Dacher Keltner ve sinirbilim doktora öğrencisi Alan Cowen'ın da aralarında bulunduğu çalışma grubu, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin'de 2500'den fazla insana rock, folk, caz, klasik, bando, deneysel ve heavy metal gibi türlerden şarkılara duygusal tepkileri hakkında anket yaptı.

Berkley News'den Yasmin Anwar bulguları şöyle özetledi: “Kültürler arasındaki öznel müzik deneyimi, en az 13 kapsayıcı duygu içinde haritalanabilir: Eğlence, neşe, erotizm, güzellik, rahatlama, hüzün, hayalperestlik, zafer, kaygı, ürkeklik, sıkıntı, meydan okuma ve gaza gelme hissi.”



Araştırmaya göre pek çok dinleyici Vivaldi'nin 'Dört Mevsim'inin enerjik hissettirdiğini, The Clash'in 'Rock the Casbah'ının onları ayağa kaldırdığını, Al Green'in Let’s Stay Together'ının şehvet uyandırdığını söyledi.

Ayrıca Çin klasik müziğnin, Çinli ve Çinli olmayan dinleyicilerde aynı temel duyguları uyandırması da dikkat çekti. Müziğin, diğer sanat dallarında olduğu gibi öznel yorumlanabilmesi söz konusu olsa da araştırma, dinleyicilerin duygularına ait ortak bir harita çıkarılabileceğini ortaya çıkarmış oldu.

Berkley'nin internet sitesinde yer alan duygu haritasında hangi duyguları hangi şarkıların tetiklediğini dinlemek de mümkün.

[old_news_related_template title="İnsan beyninin 3D haritası için 225 milyon görüntü bir araya getirildi" desc="Google ve Harvard Üniversitesi'ndeki Lichtman Laboratuvarı, insan beyninin ne kadar karmaşık olduğuna dair bir fikir vermek için 250 milyon görüntüyü bir araya getirerek 1.4 petabaytlık yeni bir harita oluşturdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/07/iecrop/google_beyin_haritasi1_16_9_1623064841.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/225-milyon-goruntu-bir-araya-getirilerek-insan-beyninin-3d-haritasi-olusturuldu-6473386/"]

[old_news_related_template title="Yüksek sese tepki, aşırı duyarlı beyin bağlantılarının habercisi" desc="Yüksek sesle çiğneme veya nefes alma gibi seslere tepkili kişiler, aşırı duyarlı bir beyin bağlantısına sahip olabilirler. Bilim insanlarının ortaya çıkardığı bu yeni bulgu mizofoniden muzdarip insanların tedavileri için yardımcı olabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/25/iecrop/mizofoni-shutterstock_16_9_1621930985.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/yuksek-sese-tepki-asiri-duyarli-beyin-baglantilarinin-habercisi-6449440/"]