Görüntüler sadece çarpıcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda Curiosity ekibine de yeni bilgiler sağlıyor.

Bulutlar, gezegen yüzeyinin yaklaşık 60 km yukarısında geziniyor ve su buzundan oluşuyor. NASA, yüksek irtifadaki bulutların muhtemelen donmuş karbondioksitten veya kuru buzdan yapıldığını söylüyor.

Curiosity, hem siyah beyaz hem de renkli görüntüler sağladı; siyah beyaz fotoğraflar, bulutların dalgalı ayrıntılarının daha net görülmesini sağladı.



Gezginin yakaladığı renkli fotoğrafları ise NASA şöyle tanımlıyor:

"Gün batımından hemen sonra görüntülenen buz kristalleri, solan ışığı yakalayarak kararan gökyüzünde parlıyormuş gibi görünmelerine neden oluyor. 'Noctilucent' (Latince; gece parlayan) bulutları olarak da bilinen bu alacakaranlık bulutları, kristallerle doldukça daha parlak hale geliyor."



Curiosity ayrıca sedef bulutların görüntülerini de yakaladı. Colorado, Boulder'daki Uzay Bilimleri Enstitüsü'nden Mark Lemmon, NASA'nın gönderisinde bu renklerin neredeyse aynı boyuttaki bulut parçacıklarından geldiğini söyledi. "Bu, genellikle bulutlar oluştuktan ve hepsi aynı hızda büyüdükten hemen sonra oluyor" diye açıkladı.

Lemmon, bu bulutlarda ortaya çıkan renklere hayret ettiğini söyledi; "Kırmızılar ve yeşiller ve maviler ve morlar... Mars'ta bu kadar çok renkle parlayan bir şey görmek gerçekten harika."

[old_news_related_template title="NASA, Samanyolu galaksisinden yeni bir görüntü paylaştı" desc="Massachusetts Amherst Üniversitesi'nin astronomi bölümünden Daniel Wang tarafından, son 20 yılda 370 gözlemden derlenerek oluşturulan Samanyolu'nun çarpıcı bir görüntüsü yayınlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/30/iecrop/samanyolu-nasa1_16_9_1622359068.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/nasa-samanyolu-galaksisinden-yeni-bir-goruntu-paylasti-6458903/"]

[old_news_related_template title="Mars neden bilim dünyasının hedefinde?" desc="Ingenuity’den gelen görüntüler, Perseverance’ın Mars üzerindeki araştırmaları ile Kızıl Gezegen bilim dünyasının odağında. Peki neden Mars’a gitmek için bu kadar uğraş veriliyor? İnsanlığın Mars'ta yaşayabileceğine neden inanılıyor?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/17/iecrop/mars-shutterstock_16_9_1621241346.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/mars-neden-bilim-dunyasinin-hedefinde-6435470/"]

[old_news_related_template title="Çin'in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen'e ilk ayak izini bıraktı" desc="Çin'in Mars keşif aracı Zhurong, Kızıl Gezegen'deki araştırmalarına başlamak üzere iniş platformunun rampasından yüzeye inerken, Çin basınında, aracın Mars yüzeyiyle teması “Çin’in Kızıl Gezegen’deki ilk ayak izleri” olarak nitelendirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/22/iecrop/cin_16_9_1621703273.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/cinin-mars-kesif-araci-zhurong-kizil-gezegene-ilk-ayak-izini-birakti-6445559/"]