Dünya okyanuslarının haritasını çıkarmaktan sorumlu olan National Geographic dergisi Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu ve Arktik Okyanusu'ndan sonra yeni bir okyanusu resmen tanıdıklarını duyurdular.

Dergi, Dünya Okyanus Günü olarak kabul edilen 8 Haziran'da Twitter üzerinde yaptığı paylaşımla beşinci okyanusu kabul edip yeni haritaları üzerinde çalıştığını açıkladı:



"Dört okyanus mu, beş mi? National Geographic, Güney Okyanusu'nu atlaslarımızda ve haritalarımızda beşinci resmi okyanus olarak tanımak için bir değişiklik yapıyor!
Bilim insanları, Antarktika çevresindeki buzlu suların okyanus akıntıları ve sıcaklıkları tarafından tanımlanan ayrı bir ekolojik bölge oluşturduğunu uzun yıllardır biliyorlar. Ancak Uluslararası Hidrografi Örgütü (IHO) aracılığıyla, bu beşinci okyanus bölgesinin adı ve kapsamı üzerinde anlaşmaya varılamadı.

National Geographic, en son coğrafi bilgiler için önemli bir küresel kaynak, bu nedenle okyanuslar listemizi bilime ve Güney Okyanusu'nun geleneksel kabulüne dayalı olarak güncelliyoruz."

SULARI DAHA AZ TUZLU VE OLDUKÇA SOĞUK


Güney Okyanusu sularını kuzeydeki benzerlerinden ayıran inanılmaz derecede hızlı hareket eden bir akıntı ile çevrili. Antarktika Çevresel Akımı olarak bilinen akımın akışı hızlı ve Antarktika çevresinde batıdan doğuya doğru hareket ediyor. Sular daha az tuzlu ve oldukça soğuk.

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nde deniz bilimcisi olan Seth Sykora-Bodie, National Geographic'e verdiği demeçte şunları söyledi: "Orada bulunan herkes, büyüleyici yanını açıklamakta zorlanacak ama hepsi buzulların daha mavi, havanın daha soğuk, dağların daha ürkütücü ve gidebileceğiniz başka herhangi bir yerden daha büyüleyici manzaralar olduğu konusunda hemfikir olacaklar."

Güney Okyanusu'nun tanımı iklim değişikliğine karşı mücadele için oldukça önemli. Suları ve iklim değişikliğinin Antarktika ve çevresi üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak hayati önem taşıyacak.

[old_news_related_template title="Bomba dedektörlerinin Hint Okyanusu'ndaki inanılmaz keşfi: Mavi balinalar" desc="Dünyada sadece 5.000 kadar kalan mavi balina kalmışken, bomba dedektörleri sayesinde Hint Okyanusu'nda yeni bir mavi balina popülasyonu keşfedildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/06/09/iecrop/mavi_balina-shutterstock_16_9_1623234105.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/bomba-dedektorlerinin-hint-okyanusundaki-inanilmaz-kesfi-mavi-balinalar-6477075/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanları 2020’yi okyanuslar için en sessiz yıl olarak tanımladı" desc="COVID-19 salgınından okyanuslardaki yaşam da etkilendi; ama olumlu yönde… Bilim insanları, 2020’yi okyanusların şimdiye kadar geçirdiği “en sessiz yıl” olarak tanımladı. Araştırmalar; gemi motorları, petrol platformları, deniz altı madenciliği ve diğer insan kaynaklarından ortaya çıkan gürültünün geçen ilkbaharda önemli ölçüde azaldığını gösterirken, insanların buradaki ekosistem üstündeki olumsuz etkilerini ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/04/17/iecrop/ocean_16_9_1618660267.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/bilim-insanlari-2020yi-okyanuslar-icin-en-sessiz-yil-olarak-tanimladi-6379366/"]