Önde gelen oyun şirketlerinden biri Roblox'un başı kullanıcılarından biriyle dertte. Simon isimli kullanıcı; platformda çok sayıda suça karışmış durumda. Irkçı davranışlar, Cinsel taciz, siber çete kurma, yasakları ihlal etme, platformun konferansını engelleme, dolandırıcılık Simon'ın suçlarından sadece birkaçı.

23 Kasım'da ABD'nin Kaliforniya Kuzey Bölgesi Bölge Mahkemesi'nde açılan davada, gerçek adı Benjamin Robert Simon olan YouTuber'ın Hitler'in çırılçıplak bir fotoğrafını ve bir seks oyunu yüklemeye çalıştığı da iddia ediliyor. Roblox, Simon'ın suçları arasında diğer oyunculara cinsel tacizde bulunduğunu da ekliyor.


YASAKLI OLMASINA RAĞMEN KULLANICILARI HACKLEYEREK YENİDEN OYUNDA


Simon, Roblox'tan yasaklandı; ancak dava ile şirket, başka kişilerin hesaplarını hackleyerek veya kullanarak platforma tekrar erişmesini engellemeye çalışıyor. Jüri duruşması talep eden yasal şikayet, Simon'ı dolandırıcılık ve haksız müdahale de dahil olmak üzere altı suçlamayla suçluyor.

Roblox, oyuncuların oyun oynayabileceği veya yeni dünyalar yaratıp inşa edebileceği 10 yaş üstü çocuklar için oldukça popüler bir oyun platformu. Kullanıcılar milyonlarca oyun oynayabilir ve hatta platformdaki herhangi biri tarafından oluşturulmuş ve programlanmış oyunlara da katılabilirler. The New York Times'ın Mart ayında bildirdiğine göre, Statista'ya göre şu anda dünya çapında her gün yaklaşık 43,2 milyon kişi tarafından oynanıyor ve değeri 45 milyon dolar civarında.

777.000 aboneli YouTube kanalına sahip Simon'ın Roblox platformunda uzun uygunsuz bir davranış geçmişi var. Cinsel taciz, ırkçılık ve homofobi nedeniyle birkaç yıldır yasaklı, ancak diğer insanların hesaplarını kullanarak oyuna girmeye devam ediyor.

KONFERANSIN YAPILMASINI DA ENGELLEDİ


Dava, Simon'ın ırksal ve homofobik hakaretlerde bulunduğunu, Roblox çalışanlarını ve yöneticileri hakkında karalayıcı kişisel suçlamalar yaptığını, oyunda oyuncuları alay veya tacize maruz bıraktığını ve cinsel organını sadece bir abajurla kapatan çıplak bir fotoğraf yüklemeye çalıştığı iddia edildi.

Davadaki daha yeni iddialardan biri, ekim ayında San Francisco'da 300'den fazla kullanıcı ve çalışanın yanı sıra 600 sanal katılımcının olacağı Roblox Geliştiriciler Konferansı'na atıfta bulunuyor. Davada Simon'ın şirket çalışanlarını karalayıcı ve aşağılayıcı ifadelerde bulunduğu, konferanstan önceki günlerde hayran kitlesinden oluşan siber çete ile bomba tehdidine bulunduğu iddia edildi.

Simon'ın eylemleri konferansı erteledi ve polis tüm tesisi aramak zorunda kaldı.

Roblox, Simon'ın "benzer yasa dışı ve zararlı faaliyetlerde bulunmasını" engellemek için 1,6 milyon dolarlık tazminat, avukatlık ücreti ve ihtiyati tedbir talep ediyor.

[old_news_related_template title="Oyun şirketindeki taciz skandalı istifa ile sonuçlandı" desc="Guitar Hero, Spider-Man, Warcraft, Diablo ve Call of Duty gibi serilerle öne çıkan Activision Blizzard'da yaşandığı iddia edilen cinsel taciz ve ayrımcılık suçlamaları şirket yöneticisi J. Allen Brack'ın istifasıyla sonuçlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/04/iecrop/activision_blizzard-twitter_16_9_1628066370.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/oyun-sirketindeki-taciz-skandali-istifa-ile-sonuclandi-6573949/"]

[old_news_related_template title="Çin online oyunları kısıtladı, oyun şirketlerinin hisseleri çakıldı" desc="Çin'in yeni getirdiği düzenlemeyle çocukların haftada üç saatten fazla çevrimiçi oyun oynamaları yasaklandı. Kararın ardından Çin'in en büyük şirketlerinden Tencent Holdings'in ve diğer oyun şirketlerinin hisseleri düştü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/31/iecrop/shutterstock_1139635985_16_9_1630400529.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/cin-online-oyunlari-kisitladi-oyun-sirketlerinin-hisseleri-cakildi-6622898/"]